Politiek debat over asielzoekers in Osdorp

Vandaag debatteert de gemeenteraad van Amsterdam over het vluchtelingenkamp in Osdorp, gisteren deed de deelraad Nieuw-West dat al. Het debat werd aangezwengeld door Chris Schaeffer van de SP, ik voerde het woord namens D66. Enkele uren voor het debat lichtte ik de onvrede van de deelraad ook toe in de talkshow Noord-Hollands Diep van tv-zender RTV Noord-Holland.

Acht fracties uit Nieuw-West, waaronder D66, hebben burgemeester Van der Laan een noodbrief gestuurd waarin ze oproepen tot een humane oplossing voor het tentenkamp aan de Notweg. Tegelijkertijd is er ook onvrede en onbegrip over het optreden van stadsdeelvoorzitter Achmed Baadoud, die de ‘hete kroket’ nadrukkelijk doorschuift naar de Stopera en het Binnenhof.

In Noord-Hollands Diep noemde ik het ‘pijnlijk’ om te zien hoe bestuurders zich verschuilen achter regeltjes. Den Haag, Amsterdam of Nieuw-West, iedere politieke laag heeft zijn eigen politieke verantwoordelijkheid. Baadoud heeft de taak om zijn stadsdeel ‘schoon, heel en veilig’ te houden. Daarbij hoort wat D66 betreft ook de plaatsing van sanitair in het tentenkamp. GGD vond dat niet nodig, maar dan kan Baadoud nog altijd zelfstandig anders beslissen.

Baadoud was in de deelraad positief over het feit dat de lokale huisartsenpost gisteren alsnog voor sanitair heeft gezorgd, en dat het Leger des Heils daarin zelfs gaat bijspringen. Daarmee bevestigt hij in feite dat deze voorzieningen wel degelijk nodig waren. Het zou hem hebben gesierd als hij het zelf had geregeld. Het is onzinnig om te stellen dat dit een precedent zou scheppen voor een permanent verblijf van de vluchtelingen in Nieuw-West.

De strekking van mijn betoog op RTV Noord-Holland: “Burgemeester en stadsdeel moeten niet voortdurend naar Den Haag wijzen. De vluchtelingen zitten in dit stadsdeel, dus moet je naar het hier en nu kijken. Ik kan zelf het Nederlandse asielstelsel niet vanuit Nieuw-West veranderen, maar je kunt wel zeggen: ze zitten hier, dus moeten we hier iets doen aan de situatie, voor de asielzoekers en de omwonenden.”

Vanavond spreekt de gemeenteraad over deze lastige kwestie. De SP-fractie in de Tweede Kamer heeft ook al een parlementair debat aangevraagd.

Tags: , , , ,

5 Responses to “Politiek debat over asielzoekers in Osdorp”

 1. Michèl Tromp Says:

  Vraagje: als het studenten waren geweest die een tentenkamp hadden ingericht omdat ze willen protesteren tegen bepaalde maatregelen, zou je dan ook zo luidkeels om sanitair hebben verzocht? Immers, in dat geval gaan studenten ook vrijwillig, terwijl er een beter alternatief is (Baâdoud gaf gisteren aan dat ze naar de opvang kunnen), in erbarmelijke omstandigheden zitten. Waarom kiest D66 niet voor de juiste procedure: deze mensen zijn uitgeprocedeerd, moeten opgevangen worden tot het moment van uitzetting en dus niet de omgeving lastig vallen (volgens buurtbewoners bedelen ze in de buurt) en zeker niet gesteund worden met hun tentenkamp.

 2. Jeroen Mirck Says:

  @Michèl: Als je studenten en asielzoekers op één hoop gooit, vraag ik me af of je wel enig benul hebt van het (slecht georganiseerde) asielbeleid in Nederland. Asielzoekers zijn mensen zonder thuis. Het is sterk de vraag of ze terug kunnen naar opvang (zoals Baadoud claimt) en zelf zeggen ze niet terug te kunnen naar hun geboorteland (hetgeen Van der Laan claimt). Volgens schattingen zwerven er in Nederland circa duizend uitgeprocedeerde asielzoekers rond – een aantal dat zich niet ‘even’ laat huisvesten in bestaande opvangcentra. Gelet op die context zou het Amsterdam en Nieuw-West sieren als men enige steun verleent aan deze gestrande vluchtelingen. Dat is geen valse hoop scheppen, dat is een tijdelijke oplossing bieden. Alle partijen in de deelraad, D66 evenzeer als VVD, zijn het erover eens dat het tentenkamp aan de Notweg géén permanente verblijfplaats is voor asielzoekers.

  Leestip: D66-raadslid Jan Paternotte legt vandaag in Het Parool uit dat een ware Amsterdamse liberaal ook barmhartig is. http://bit.ly/QSYHQd

  “Het probleem met de uitgeprocedeerde asielzoekers is onder de laatste regering ontstaan. Zonder noodopvang worden mensen die niet terug willen of durven naar landen als Sudan en Eritrea aan hun lot overgelaten. Het plan van de VVD om dan ook maar de bulldozer van stal te halen om hun tentenkamp te verwijderen getuigt zeker van vastberadenheid, maar niet van barmhartigheid of heldhaftigheid. De asielzoekers komen zonder ‘regiobinding’ namelijk ook niet in aanmerking voor de winterkoudeopvang, dus is de straat alles wat resteert. Daarom pleitten onder meer SP, PvdA, GroenLinks en D66 ervoor in ieder geval sanitaire voorzieningen bij het tentenkamp te plaatsen. De kracht van Amsterdam schuilt in het feit dat de stad een liberale cultuur combineert met een sociale aard. Beide elementen worden met steeds grotere frequentie door de Amsterdamse VVD onder vuur genomen.”

  Lokale tv-zender AT5 deed verslag van het bezoek van Van der Laan aan het kamp (dat van hem onder voorwaarden mag blijven) en het deelraadsdebat:
  http://www.at5.nl/artikelen/87860/vd-laan-kamp-mag-blijven-niet-groeien

 3. Jo van der Spek Says:

  Het Kamp tegen de Kou van WIJ ZIJN HIER en M2M nodigt ook u uit om deel te nemen aan de buurtconferentie op zondagmiddag 14 oktober. Dan kunnen de vluchtelingen samen met de Wildemanbuurt beslissen of er een betere plek beschikbaar is om als noodoplossing te verblijven en te manifesteren. Opvang in een AZC is geen optie, daar zijn ze uitgeknikkerd. Alleen als ze vrijwillig terug gaan kunnen ze zich opgesloten weten in een uitzetlocatie als Ter Apel. Daar hebben ze de buik van vol. Wie kan hun leven garanderen als ze terug gaan naar Somalie, Soedan of Ethiopie? Geef ze een eerlijke kans, zodat ze straks echt kunnen bijdragen aan hun familie en hun land. Groet van Jo M2M

 4. Jo van der Spek Says:

  De buurtconferentie is uitgesteld. Niettemin is iedereen welkom om te komen zien hoe het Kamp tegen de Kou en de omgeving erbij liggen. Er is zelfs voorgesteld om mensen op te roepen een nachtje te komen slapen.

 5. Tentenkamp Notweg moet weg Says:

  […] Het vluchtelingenkamp in Osdorp moet worden ontruimd. Dat laat burgemeester Van der Laan vandaag weten in een brief (PDF) aan de gemeenteraad. De asielzoekers zelf pleiten ook voor een vertrek van het schoolplein aan de Notweg, maar willen wel een andere, betere verblijfsplaats in Amsterdam regelen. Vanavond debatteerde de deelraad van Nieuw-West over dit onderwerp, morgen doet de gemeenteraad dat. Namens D66 was ik wederom de woordvoerder in dit debat het woord, waarbij ik vooral ageerde tegen de kille taal van de VVD, geuit in een open brief aan het stadsbestuur. D66 pleit juist voor een ‘zorgvuldige, menselijke oplossing’. […]

Leave a Reply