Burgemeester, help de vluchtelingen!

Het tentenkamp met uitgeprocedeerde asielzoekers aan de Notweg in Nieuw-West houdt al dagenlang de Amsterdamse gemoederen bezig. Vandaag riepen acht partijen uit de deelraad Nieuw-West, waaronder D66, burgemeester Van der Laan op om een humane oplossing te treffen voor de vluchtelingen. Het Parool opende zelfs met deze oproep.

De stadsdeelfracties van PvdA, D66, GroenLinks, SP, BNW’81, Tulpen voor Amsterdam, fractie Akyol en fractie Spork roepen het stadsbestuur op om te zorgen voor een menswaardige opvang van de uitgeprocedeerde asielzoekers in het tentenkamp aan de Notweg in Nieuw-West.

Afgelopen dinsdag zette een groep van 20 tot 30 uitgeprocedeerde asielzoekers een kamp op bij de voormalige Lucasschool omdat zij niet terug willen of kunnen naar hun land van herkomst. Zoals we na een persoonlijk bezoek hebben kunnen constateren zijn er geen fatsoenlijke sanitaire voorzieningen. Douches zijn er niet en het toilet bestaat uit een stuk triplexhout met een emmer eronder. Ook zijn de tenten niet bestand tegen de regen.

Daar komt bij dat dit alles plaatsvindt in een buurt die het al niet makkelijk heeft. Er werd de afgelopen tijd juist hard gewerkt om meer samenhang in de buurt te creëren, maar dit werkt averechts.

De fracties van PvdA, D66, GroenLinks, SP, BNW’81, Tulpen voor Amsterdam, fractie Akyol en fractie Spork willen daarom dat het stadsbestuur werkt aan een oplossing voor deze situatie. We hebben het daarbij niet over de vraag of deze mensen in Nederland mogen blijven of niet; dat is een zaak van Den Haag. Wat wij wel vragen is om te zorgen voor een zeer spoedige oplossing van het probleem.

Veelzeggend is de afwezigheid van een VVD-handtekening onder de brief van de stadsdeelfracties. Vanuit de gemeenteraad laat de VVD weten dat uitgeprocedeerde asielzoekers weg moeten uit Amsterdam, maar dat is het punt helemaal niet. Inwoners van Nieuw-West denken daar ook duidelijk anders over: veel mensen komen persoonlijk eten, dekens en kleding brengen naar het vluchtelingenkamp aan de Notweg. De vraag is nu hoe snel de gemeente een oplossing biedt. Doe iets, burgemeester!

UPDATE 02-10: Het bestuur van stadsdeel Nieuw-West zegt niets te kunnen doen voor de groep uitgeprocedeerde asielzoekers in het tentenkamp. De inmiddels circa 40 asielzoekers uit landen als Somalië en Sudan gingen vandaag op het stadsdeelkantoor vergeefs het gesprek aan met stadsdeelvoorzitter Achmed Baadoud. Die zegt tegen de NOS: “Ik wil geen valse verwachtingen wekken. Het probleem ligt in Den Haag.” Woensdag vergadert de deelraad over de kwestie, donderdag de gemeenteraad.

Tags: , , ,

2 Responses to “Burgemeester, help de vluchtelingen!”

  1. Politiek debat over asielzoekers in Osdorp Says:

    […] Vandaag debatteert de gemeenteraad van Amsterdam over het vluchtelingenkamp in Osdorp, gisteren deed de deelraad Nieuw-West dat al. Het debat werd aangezwengeld door Chris Schaeffer van de SP, Jeroen Mirck voerde het woord namens D66. Enkele uren voor het debat lichtte de D66’er de onvrede van de deelraad ook toe in de talkshow Noord-Hollands Diep van tv-zender RTV Noord-Holland. […]

  2. Tentenkamp Notweg moet weg Says:

    […] Het vluchtelingenkamp in Osdorp moet worden ontruimd. Dat laat burgemeester Van der Laan vandaag weten in een brief (PDF) aan de gemeenteraad. De asielzoekers zelf pleiten ook voor een vertrek van het schoolplein aan de Notweg, maar willen wel een andere, betere verblijfsplaats in Amsterdam regelen. Vanavond debatteerde de deelraad van Nieuw-West over dit onderwerp, morgen doet de gemeenteraad dat. Namens D66 was ik wederom de woordvoerder in dit debat het woord, waarbij ik vooral ageerde tegen de kille taal van de VVD, geuit in een open brief aan het stadsbestuur. D66 pleit juist voor een ‘zorgvuldige, menselijke oplossing’. […]

Leave a Reply