Lambiek is dood

Galerie Lambiek is de oudste, leukste en misschien ook wel beste stripwinkel ter wereld. Vanwege het uitputtende aanbod, het aimabele personeel, de traditionele borrels op vrijdag, maar toch vooral ook vanwege oprichter en wandelende stripencyclopedie Kees Kousemaker. Maar Kees is niet meer. Hij overleed dinsdag.

Kees Kousemaker (1942-2010) wás Lambiek, zelfs toen hij de winkel in de Amsterdamse Kerkstraat had overgedragen aan zijn zoon Boris. Iedereen kende Kees, en Kees kende iedereen. Zijn passie voor strips sprak ook uit de door hem opgezette Comiclopedia, een virtuele stripencyclopedie die volgens collega-journalist Peter Breedveld ‘al vóór Wikipedia bestond’.

Ook ik kocht mijn strips bij Lambiek. Als jonge stripjournalist keek ik op tegen Kees: joviale Amsterdammer die in zijn winkel biertjes dronk met beroemde stripmakers uit binnen- en buitenland. Bij openingen schudde hij de erudiete toespraken uit zijn mouw. Als ik hem sprak, mopperde hij nog wel eens over Stripschrift, het blad waar ik voor schreef. Toch toonde hij altijd interesse, gelardeerd met anekdotes waar ik immer wat mee kon.

Toen ik in 2001 de stripsite Comicbase.nl begon, was de Comiclopedia op Lambiek.net mijn grote voorbeeld. Ik was dan ook vereerd als mijn aanvullingen en suggesties door Kees en zijn redactie werden overgenomen. Tijdens de eerste officiële Nederlandse 24 Hour Comics Day, die uiteraard in Lambiek plaatsvond, was ik aanwezig als (blog)verslaggever. Jean-Marc van Tol maakte die dag een strip waarin Fokke & Sukke de moord op Kees Kousemaker onderzochten. Ik was één van de verdachten, maar werd gelukkig vrijgepleit. Kees bleek nog gewoon te leven.

Maar dat was 2005. Lambiek rouwde donderdag vanwege het overlijden van Kees. Tekenaars konden zijn grafkist, opgebaard in de winkel, decoreren. Een prachtig eerbetoon. Vaarwel, Kees!

Tags: , , , ,

4 Responses to “Lambiek is dood”

 1. Tom Says:

  Ik heb de man niet gekend, maar als ik de verhalen zo hoor dan wás hij inderdaad gewoon de winkel. Zijn geest zie ik namelijk terug in de winkel zoals ik ‘m ken, zonder hem maar met Klaas Knol en Boris Kousemaker. Ook zij kennen iedereen en hebben met iedereen een babbel alsof je elkaar al jaren kent, iets wat juist deze winkel zo uniek maakt boven elke andere willekeurige winkel.

 2. Twitter Trackbacks Says:

  Tweets about this link, for instance by Perry Oostrum:
  RT @jeroenmirck: R.I.P. Kees Kousemaker (1942-2010), de man achter de leukste stripwinkel ter wereld: Lambiek, Kerkstraat Amsterdam.

 3. Laatste eer Kees Kousemaker: Michael Minneboo Says:

  […] Kousemaker wordt ook op het web geëerd: Collega stripjournalist Peter Breedveld schreef een hartverwarmend stuk over Kousemaker. Jeroen Mirck, oud-stripjournalist, sprak weleens met Kees tijdens zijn bezoeken aan de stripwinkel en memoreert Kousemakers erudiete toespraken bij exposities. Mijn collega van Zone 5300, Natasja van Loon, schreef tevens een raak In Memoriam: “Kees Kousemaker was een drijvende kracht, een inspiratiebron, een ware pionier en held voor iedereen die de stripwereld een warm hart toedraagt, en is van onschatbare waarde voor het Nederlandse beeldverhaal geweest.” […]

 4. Sunday View: Het Beeldverhaal Says:

  […] Terug naar Het Beeldverhaal: de stripwinkel in Amsterdam West is absoluut een aanrader: ruim pand, thematisch gesorteerd, met mooie binnentuin en een expositieruimte boven. Samen met stripantiquariaat Lambiek in het centrum heeft Amsterdam op deze manier een prachtig aanbod van strips. […]

Leave a Reply