Wanneer is @Webstreepjelog weer live?

Meer dan een week zijn ze inmiddels offline, de 389.957 blogs op Web-log.nl. Er zou op 23 augustus gemigreerd worden van TypePad naar WordPress, en naar het nieuwe domein Weblog.nl. Na veel technische problemen en onhandige communicatie (lees de updates!) zou het dinsdag dan eindelijk gaan gebeuren. Maar nee: ‘vandaag’ werd ‘in de middag’, ‘s middags werd ’19:00 uur’, daarna werd het middernacht. Tien over twaalf vannacht klonk eindelijk het verlossende woord: “Het proces is gestart. Jullie kunnen gedurende de nacht en ochtend een e-mail verwachten.” Inmiddels een halve dag later blijkt uit de vele reacties op internet dat de blogs nog steeds niet live zijn gegaan. Hoe lang gaat deze ‘ICT-fail’ nog duren?

De afgelopen week heb ik alle ontwikkelingen bijgehouden. Wat daarbij vooral opviel was de rommelige communicatie (primair op het eigen Help Forum, maar soms ook zomaar ineens in losse berichten op Twitter of Facebook) en voortdurend verschuivende prognoses. Veelzeggend was de reactie hierop van Ronald van der Aart van PR-bureau RepMan, gespecialiseerd in online reputation management:

“Die migratie van Web-log.nl is wel zeldzaam. Om over de communicatie richting klanten nog maar te zwijgen. (Dit) is ook de makke van een dag en tijd noemen. Golden rule is ‘managing expectations’ via concrete info.”

‘Het proces is gestart’ klinkt heel concreet, maar levert vooral teleurgestelde reacties op. De één (Dagklad) refereert cynisch aan de laatste roman ‘Der Prozess’ van Franz Kafka. De ander (Harry Perton) zegt vanmorgen op Facebook:

“Heb net de weblogs gecheckt van Aargh, Bebob, Digitolle Grieze, Dwarsbongel, Freddy de Boer, de Filosoof van Pannekoekdorp, Haren in Foto’s, Koetjes en Kalfjes, Ijzertijdboerderij, Jaartal, Roodoorn, Marten Fokkens, Joost van Groningen, Werschuw en Zuinigaan. Overal is de boodschap nog: ‘Dit weblog komt snel online”. 0 uit 15 is de score en mijn conclusie luidt dan ook dat er opnieuw iets misging.”

De ICT-fail van Sanoma Media duurt dus voort. Update (31-08, 17:42): de livegang is vanmiddag misgelopen (moet dus opnieuw) en door tegenwerking van TypePad komen straks alle blogs voorlopig noodgedwongen zonder plaatjes online. Zodra de migratie eindelijk afgerond is, lees je het hier. Wordt vervolgd.

Meer weten over de migratie van Web-log.nl? Bekijk dan alle updates onderaan mijn eerdere bericht.

Tags: , , , , ,

84 Responses to “Wanneer is @Webstreepjelog weer live?”

 1. Angela Says:

  Echt zo bedankt voor deze prachtig, helder en duidelijk geschreven berichten en overzichten. Aan deze site heb ik nog het meeste in de hele migratie van weblog, super bedankt! Gr Angela

 2. Jeroen Mirck Says:

  Dank je wel, Angela. Het is uit nieuwsgierigheid geboren. Ik heb zelf een oude web-log over nieuwe media (voorganger van mijn site hier) en wilde ook mijn oude VKblog archiveren op Weblog.nl. Dat zo’n migratie vertraging oploopt vind ik op zich best begrijpelijk, maar zoals het hier in de soep is gelopen… daar kun je een boek over schrijven. Toeval of niet: ik ben bezig met een boek over omgaan met kritiek op internet en neem Weblog.nl daar als voorbeeld zeker in mee.

 3. madbello Says:

  Heftig! Nog niet online? Wat een nachtmerrie moet het zijn voor de IT afdeling.

 4. Fred Says:

  Inderdaad is hier nog het meeste te lezen over de migratie van weblog.nl, ik krijg de indruk dat men het daar ook niet meer zo goed weet…

 5. rob hamilton Says:

  En het kan allemaal nog krasser en communicatie wordt bijna manipulatie, nu blijkt dat op de aankondiging van het live gaan de tijd van 00.15 uur gewijzigd is in 10.15 uur. Dit heet dus gewoon kunstjes flikken en heeft verder niet eens wat met onkunde te maken.

 6. karin Says:

  Weg-log?

 7. Xiwel Says:

  Ach aan de andere kant ben ik ook bezig met een website voor een regionale fietsersbond. Die had ik 3 jaar terug bij webminlog gestald (na het gehannes van mevrouw Marijt bij Freeonline) en hou ik daar nog steeds bij. Ik zit daar in afwachting op de migratie van de fietsersbond en als dat succesvol is dan schuif ik het spul naar hen over. De nationale fietsersbond is inmiddels al over, maar ook dat duurde 9 maanden langer dan voorspeld. Met die regionale websites is het inmiddels al 1,5 jaar wachten. Dan valt die 1,5 week bij web-log nog best mee. :-)

 8. Ina Dijstelberge (beheerder) Says:

  “Golden rule is ‘managing expectations’ via concrete info.”
  En juist hier gaat het heel erg mis bij weblog.

 9. Leo Kroonenburg Says:

  Als IT-consultant en ervaren projectleider kan ik maar één ding zeggen:

  Het zijn sukkels bij web-log.nl.

  Ze communiceren enorm slecht en hebben zichzelf enorm overschat!!

  Ergens in hun flarden van communicatie (twitteren in plaats van op een website??) zeggen ze dat het ruim 389000 weblogs zijn en dus veel werk?

  Ja, dat klopt en dat had dan ook de reden moeten zijn om een dergelijke conversie NOOIT in één klap te doen, maar in stappen.

  In stappen kies je voor Evolutie en kun je leren van de problemen die je tegenkomt. Bij Revolutie kies je voor een enorme klap en die krijg je dan ook.

  De berg problemen die je bij een revolutie in plaats van evolutie voor je kiezen krijgt is immers niet te overzien, daardoor liggen ze nu dus ruim een week plat.

  Ze hebben sinds oktober vorig jaar de tijd gehad om deze conversie te doen. Hadden ze dit stap voor stap gedaan hadden ze veel meer controle gehad en wellicht een flink aantal ontevreden gebruikers/klanten.
  Nu is iedereen onherstelbaar ontevreden!

  Ze bakken er helemaal niets van en hebben al het vertrouwen voor altijd verloren!! Hoe ze zich nu ook nog in bochten wringen, het komt niet meer goed.

  Als ze ooit nog in de lucht komen is het eerste wat gebruikers gaan doen is exporteren en naar een andere weblog-provider gaan. Misschien zelfs wel een betaalde?

  Het was wel een “gratis” dienst, maar wel één die door de vele bezoekers reklame-ruimte genereerde die voor goed geld verkocht kon worden.

  Dus ja, gratis voor de gebruikers maar een inkomen voor de medewerkers en dat bedrijf hebben ze nu dus behoorlijk gesloopt!

 10. Kimmsallabimm Says:

  Lees ook http://www.techzine.nl/nieuws/27154/weblog-nl-offline-na-miscommunicatie-leverancier.html om het beeld compleet te maken.

  Ik vind het stuitend dat zodra er kritiek geleverd wordt op weblog dat ze direct de reacties sluiten en dat we alles op twitter moeten lezen.

  Degenen die hen steunen krijgen een berichtje terug. Degenen met kritiek of vragen worden niet duidelijk beantwoord.

  Steeds wordt het live zetten weer verschoven.

  Inmiddels behoort iedereen tot de 10%. Nu al meer dan een halve dag geen bericht meer van weblog.

  Goed dat je hier een boek over schrijft. Weblog is een goed voorbeeld over hoe niet om te gaan met kritiek.

  Op de link die ik mee heb gestuurd kun je lezen dat typepad alles op zwart heeft gezet nadat ze al een verlenging van de tijd (migratietijd) hadden gehad.

  Vandaar dat ze ineens onverhoopt en niet goed georganiseerd aan de slag moesten waardoor alles in de soep is gelopen.

  Slechte onprofessionele communicatie.

  Al met al baal ik er nog steeds enorm van!

 11. Jeroen Mirck Says:

  @Kimmsalabimm: Inderdaad heeft Weblog.nl gisteravond de comments onder het laatste migratiebericht gesloten. Daarmee zijn ook de meer dan honderd reeds geplaatste reacties onzichtbaar geworden. Zonde, want daarin stond aanvullende informatie van medewerker Melody. Het eerdere migratiebericht is zelfs helemaal offline gehaald, maar dat was inmiddels achterhaald dus dat begrijp ik dan wel weer.

  Nog even terugkomend op het artikel op Techzine.nl: dat is gebaseerd op een stuk van Webwereld, dat ook even heeft gebeld met Coen Wesselman. Die zegt tegen Webwereld:

  “Het gaat om 390.000 weblogs. Een heel groot aantal dus. We hebben er alles aan gedaan om eerder te migreren, maar vanwege alle zaken die er bij komen kijken, is dat niet gelukt. In 2010 zijn wij van Typepad 1.0 naar Typepad 2.0 verhuisd. Dat proces heeft van start tot finish al veertien maanden geduurd. Als je er op die manier naar kijkt, vallen de acht maanden die we voor deze migratie nodig hadden wel weer mee.”

  De laatste stand van zaken is trouwens dat het migratiebericht op Weblog.nl sinds middernacht meermalen is aangepast. Vlak na middernacht stond er: “Het proces is gestart. Jullie kunnen gedurende de nacht en ochtend een e-mail verwachten.” Om 10:15 uur is die tijdsaanduiding weggehaald. Uit de meest recente aanvulling (in kapitalen) spreekt zelfs paniek: “LET WEL, DIT BETEKENT NIET DAT WEBLOG AL WEER IN DE LUCHT IS OP DIT MOMENT!”

 12. Kimmsallabimm Says:

  Klopt helemaal.

  Ik ben tot 2 uur vannacht op geweest en heb de meldingen gezien.

  Nu al 14 uur lang geen enkele melding meer.

  Het proces van versie 1.0 naar 2.0 heeft achter de schermen plaatsgevonden, daar hebben wij dus geen “last” van gehad. Mondjesmaat werden logs omgezet van de oude naar de nieuwe versie.

  Zoals het hoort te gaan bij een migratie.

  Ik begrijp dat het offline gaan van alle weblogs voor hen als een bijkomend probleem is gekomen.
  Ze hadden hun (potentiele) klanten wel beter kunnen voorlichten.

  De gebruikers hebben behoefte aan een platform. Logisch dat iedereen klaagt en geen vertrouwen meer heeft als elke informatie die we krijgen niet klopt en niet wordt nagekomen.

  iig fijn dat we hier toch een beetje ons gal kunnen spuien.

 13. madbello Says:

  Iemand zin in een weddenschap? Wanneer gaat weblog/nl precies online??? Je kan een tientje winnen :-)

  http://www.aboutblank.nl/archive/2011-08-31/de-nachtmerrie-van-elke-blogger

 14. lida Says:

  Maarrr, komt het ooit nog wel goed? Ik begin er onderhand sterk aan te twijfelen of ik mijn weblog ooit nog terug zal zien.

 15. Willy Says:

  @Lida het lijkt wel een bevalling, het koppie is te zien ;) Nog even persen!

 16. Ben Says:

  Gelukkig heb ik papieren backups van mijn blog :-)

 17. Kimmsallabimm Says:

  Update: http://helpdesk.web-log.nl/entries/20402377

  “Beste weblogger,

  Als je later vandaag je e-mail krijgt en kunt inloggen op het beheer van Weblog.nl zijn de eerste stappen gezet. Maar een belangrijke stap moeten wij daarna nog zetten. Alle afbeeldingen op jouw weblog zullen in eerste instantie ontbreken. Schrik hier niet van en pas niets aan in de HTML van je oude berichten. De afbeeldingen en mediabestanden die op de servers van Typepad opgeslagen zijn (geldt niet voor diensten als Flickr en Photobucket) worden ingeladen nadat alle weblogs live zijn.

  Alle afbeeldingen die ingeladen moeten worden zijn op dit moment niet beschikbaar omdat Typepad deze heeft afgeschermd. Daarom moeten wij deze via een andere weg ophalen en importeren. Hoe lang dit gaat duren is op dit moment niet duidelijk. We kunnen en willen daar dan ook geen enkele toezeggingen over doen. Uiteraard houden we jullie wel op de hoogte van de voortgang.

  Je kunt wel afbeeldingen toevoegen aan je nieuwe berichten.

  Groet,

  Coen”

  Mochten we online zijn dan zal het nog erg lang duren voordat de plaatjes zichtbaar zijn.

 18. Jeroen Mirck Says:

  Goed gezien, Kim! Vreemd dat Web-log.nl er nu pas lijkt achter te komen dat het beeldarchief niet is vrijgegeven door TypePad. De livegang was trouwens al aan de gang, maar is teruggedraaid. Op Twitter meldde Weblog.nl:

  “We gingen online, we waren online en dat hebben we weer terug moeten draaien. De verwijzing naar de weblogs deed niet wat het moet doen.”

  Dat heeft in ieder geval een screenshot van de nieuwe portal opgeleverd:
  https://twitter.com/#!/GTSTSoap/status/108907428086677504/photo/1

 19. Robert Says:

  Zou Typepad nog wat geld tegoed hebben?

  Maar het probleem moet al lang bekend zijn geweest. Ik vond 6,9 GB data transfer (las ik ergens) al zo weinig. Dat was het eerste excuus, dat het zoveel data was, maar om even 6,9 GB over te pompen kan niet lang duren.

 20. Lobo Says:

  Dat een Typepad-export slechts tekst bevat en geen plaatjes is niet moeilijk te ontdekken.. (bovendien, hoe wil je plaatjes verwerken in een xml-bestand?)

  http://www.bloggingbasics101.com/2010/09/should-i-migrate-my-typepad-blog-to-wordpress/
  http://www.ehow.com/how_8420359_move-typepad-blog-wordpress.html
  http://www.quora.com/Whats-the-best-way-to-migrate-a-blog-from-Typepad-to-Wordpress

 21. Angela Says:

  En weer bedankt voor de update. Echt zo fijn om het allemaal geordend te lezen. Dan weer een vaag tweetje bij weblog, dan weer een mededeling op de site waar nog een oude mededeling onder staat, waardoor iedereen weer in de war raakt en dan worden inderdaad kritiekreacties weggehaald….

 22. Bea Says:

  Dit zet het even duidelijk op een rijtje, duidelijker dan dat ze bij weblog doen. Ik begin erg te wanhopen dat ik mijn weblog nooit meer terug zal zien. Ik heb er namelijk helemaal geen vertrouwen meer in. het zal best kunnen dat ze tegen dingen aanlopen die ze niet van te voren hadden voorzien, maar iets van deze chaos had toch al wel bedacht kunnen worden?
  Het kan in ieder geval allemaal duidelijker verwoord en overgebracht worden. Melden dat je nog bezig bent, of dat er iets is misgegaan, dat zou al helpen.

 23. TruusW Says:

  De homepage op weblog.nl doet het nu, in tegensteling tot vanmiddag, wel.
  Sprankje hoop?

 24. Lobo Says:

  Kernwaarden: leuk op papier. Lastig in de praktijk.

  Uit: http://www.sanomamedia.nl/nl-web-Over_ons-Onze_Kernwaarden.php

  Wij zijn open en eerlijk
  Eerlijk duurt het langst: dat stralen we uit naar binnen en naar buiten. Wij leven bij de gratie van vertrouwen. Onze klanten kunnen vertrouwen op onze informatie en integriteit.

 25. Kimmsallabimm Says:

  Inderdaad als je op http://www.weblog.nl kijkt is er al wel wat te zien.

  Je kunt kennelijk al een blog registreren? (vast niet).

  6,9 GB data.
  Dat lijkt me bijna onmogelijk met zoveel weblogs.
  Misschien is dat enkel de data zonder de plaatjes.

  Als ik kijk naar de foto’s die ik zelf heb geupload dan zit dat al tegen een aantal gigs aan. Tenzij het programma ze verkleind heeft.

  Hoe dan ook… een professioneel bedrijf moet vaak wel grotere ingewikkeldere migraties doen en kan ook absoluut niet zo lang uit de lucht blijven.

  De migratie is pas sinds gister begonnen heb ik het idee.
  Dat hadden ze naar ons toe kunnen communiceren vorige week. “Het duurt sowieso 2 weken, Typepad heeft de stekker eruit getrokken en dat moeten wij nu rechtzetten, excuses voor het ongemak”.

  @Jeroen: Leuk om die screenshot te zien.

  Dat ziet er toch al wat tastbaarder uit.

  Inmiddels is het een dag geleden dat er informatie is doorgegeven over hoe het ervoor staat.
  Ik weet niet of dat beter is dan de mensen valse hoop geven. Geen bericht is in dit geval niet goed bericht (denk ik).

  Ik wacht met smart op het mailtje dat ik in kan loggen

 26. Jeroen Mirck Says:

  @Kim: Wat die oproep tot het registreren van blognamen op de nieuwe portal betreft, dat staat er wel standaard maar kan nog niet. Zie deze reactie van een wachtende blogger op de Facebook-pagina van Web-log.nl:

  “Daarnet via de helpdesk gevraagd waarom mijn weblognaam open lijkt te staan voor (nieuwe) registratie. Kreeg keurig direct antwoord: dit lijkt alleen maar zo, registratie is momenteel niet mogelijk, dus niemand kan jouw naam “inpikken” en nogmaals je eigen naam registreren is niet nodig.”

 27. Joyce Says:

  Jeroen het voelt hier net als een thuishaven voor dakloze blog(st)ers!! Fijn dat je hier op deze wijze aandacht aan besteedt en fijn dat er ook nuttige reacties komen.
  Wat ik me afvraag, of TypePad al eens benaderd is voor commentaar.
  Heb het als simpele blogster geprobeerd maar er wordt dan verwezen naar de helpdesk van web(-)log.

 28. Harry Perton Says:

  Op de Facebook-pagina van Web-log domineren tot nu toe de onbezoldigde pr-praatvaars, die graag net zo lang afwachten tot het vlees ze van de graat valt. Ik denk dat daar wel wat meer leven in de brouwerij mag komen, van mensen die niet zo tevreden zijn.

 29. Harry Perton Says:

  Inmiddels heeft Typepad het beeldmateriaal van de webstreepjelogbloggers “vrijgegeven”. Aldus een reactie van Web-log op hun Facebook-pagina.

 30. Kimmsallabimm Says:

  “Extra servercapaciteit
  De weblogs worden op dit moment geïmporteerd. Heb je een e-mail ontvangen en kan je inloggen, dan kun je bij de ‘Weblog opties’ snel je lay-out, kleuren, kopfoto en achtergrond aanpassen. Het kan zijn dat je een e-mail hebt ontvangen, maar niet kan inloggen. Dit probleem is bekend en daar wordt aangewerkt. Zodra het opgelost is, laten we het hier weten.

  Nog geen e-mail. Wat nu?

  Een groot aantal van jullie heeft nog geen e-mail ontvangen. Het importeren gaan namelijk langzamer dan verwacht. Om dit proces sneller te laten verlopen zetten wij heel veel extra servercapacititeit in. Ook daar wordt dus aan gewerkt. In de tussentijd worden de homepage en vertalingen aangepast. Deze werkzaamheden hebben we door de onvoorziene omstandigheden en de daarbij behorende prioriteiten naar voren moeten schuiven.

  We zijn dus nog steeds met man en macht aan het werk om ook jouw blog zo snel mogelijk live te krijgen.”

  http://www.weblog.nl/news/Extra-servercapaciteit/ via Twitter

 31. Kimmsallabimm Says:

  Kortom.. het duurt allemaal NOG langer. Het is allemaal ZOOOO gecompliceerd.

  @Harry: Daarom hebben ze het platform, de helpdesk, ook gesloten. Mensen waren kritisch en ongeduldig en daar konden ze niet mee omgaan.

  Wederom erg onprofessioneel.

  De gemoederen sus je niet door de boel offline te halen, te verwijderen en/of te sluiten.

  De gemoederen sus je door duidelijke communicaties/deadlines etc.

  Beken ook dat het fout is gegaan.
  De mensen die nu kritiek hebben worden gezien als de boosdoeners.
  De mensen die boos zijn zijn het hardst geraakt en hebben de blogs het hardst nodig. Als zij te horen krijgen dat we morgen allemaal een mail in de mailbox hebben en de blogs die middag live gaan dan rekenen wij daar op.

  Inmiddels is het 4 dagen verder. Er zijn enkele blogs online. De problemen zijn hen nog lang niet helder.

  Het lijkt erop dat degene die dit allemaal omzet een ict-prutser is. Misschien hobby? Dacht dat het allemaal wel mee zou vallen? Zo komt het wel over in ieder geval.

  Elke dag komen er problemen bij. Een professional is op deze problemen ingespeeld.

 32. -paul Says:

  Er zijn (zouden) enkele blogs online (zijn).
  Kan iemand een voorbeeld laten zien ?

 33. Harry Perton Says:

  -paul, Ik ben net alle 15 blogs, waarvan sprake is in het tweede citaat in het stukje van Jeroen bovenaan, nagegaan en nog een stuk of wat erbij en geen enkele bleek online.

 34. Gert Says:

  Ik kan niet anders dan konstateren dat hier broddelwerk wordt geleverd:

  – bij de daadwerkelijke migratie worden nog fouten gekonstateerd(!!)
  – de hoeveelheid te migreren data wordt schromelijk onderschat
  – op stel-en-sprong wordt extra servercapaciteit geplaatst
  – alle communicatie, zowel met bloggers als met Typepad, verloopt zeer slecht

 35. Kimmsallabimm Says:

  Citaat van twitter van 10 uur geleden:

  “Er zijn enkele duizenden hebben al e-mails ontvangen.”

  Ik vind dit een verontrustend bericht.

  Tevens:

  “We blijven capaciteit toevoegen om import sneller te laten verlopen. Dat is onze eerste en enige prioriteit op dit moment!”

  Met andere woorden; “we waren totaal niet voorbereid op de migratie en hebben nu pas door wat er gebeuren moet”.

  Ik ga per donderdag op vakantie. Hopelijk is NA mijn vakantie mijn weblog online. Dan mag ik voor 3 weken foto’s uploaden. :s (was bezig met een daily project)

 36. Leo Says:

  Wat we en passant lijken te vergeten is dat we nu voor de tweede keer worden geconfronteerd met deze vorm van handelen door Weblog.nl. Ook vorig jaar hadden we dit al, ik verloor er vier vann mijn vijf weblogs door. Toen had men ook iets compleet verkeerd ingeschat en kregen bloggers biij ook maar even iets verkeerd doen zogenaamde Plus1-blogjes en waren de oorspronkelijke niet meer te benaderen. Ik ben de houding van WL nog niet vergeten. Alles was de schuld van de gebruiker, die snapte het niet. Later moest men op de eigen waarneming terugkeren en constateren dat men al dan niet met dank aan TypePad een fout had gemaakt. Maar toen had ik de vier verloren blogs alweer opnieuw opgezet in België bij een provider daar. Mijn meest belangrijke meningblog (www.altijdeenmening.web-log.nl) kon worden gered. Toen ik dan ook hoorde van weer zo’n enorme migratie en las met welk enthousiasme dit werd aangekondigd en onderschat, kreeg ik de kriebels. Maar ktitiek vooraf had geen zin volgens WL, het zou wel goed komen. Ook nu weer was de vraag (na drie dagen uit de lucht zijnde) wanneer het nu eens goed kwam te veel van het goede en werd je als blogger (ik betaal voor het gebruik ervan…) afgeserveerd. Men had het te druk, het lag aan Typepad, er waren problemen en men wilde graag verder met het goede werk… Intussen zijn we elf dagen offline. Komt het nog goed? Ik vrees het. In de kring van vaste bloggers om me heen zie ik dat men een eigen migratie uitvoert. Naar andere providers! Ook ik ben zelf al aan het proefdraaien met een WordPress-account. Want dit soort geklungel en de werkelijk schandalige communicatie, of het gebrek daaraan, maakt dat ik niet verwacht om mijn ruim vijf jaar oude en elke dag gevulde weblog nog in goede staat terug geleverd te krijgen. Jammer, maar helaas. Hoezo protocols, deelmigratie en zo meer? Amateurs zijn het…..maar dat wist ik eigenlijk vorig jaar al… door schade en schande geleerd!

 37. Jeroen Mirck Says:

  UPDATE, ook maar even hier: Weblog.nl meldt dat inmiddels 88% van alle blogposts is ingeladen in de database. Die import gaat met een snelheid van 5% per dag, dus verwacht men de resterende 12% maandag einde dag te hebben ingeladen. Data van na 24 mei staat in een apart bestand, dus wordt direct aansluitend ingeladen.
  Bekijk het overzicht van alle updates hier: http://bit.ly/pw3txm

 38. Harry Perton Says:

  Als de import met 5 % per dag gaat, dan doen ze over de 100 % twintig dagen. En zijn ze beslist niet maandag al klaar. Maar enfin.

 39. Jeroen Mirck Says:

  Beter lezen, Harry: het gaat om de resterende 12%.

 40. Betsie Says:

  Volgens weblog.nl is er de afgelopen 10 dagen 88 % geimporteerd, dat is 35.200 weblogs per dag. Hoe kan er dan, met toegevoegde servercapaciteit, nu nog maar 20.000 per dag geimporteerd worden?

 41. Jeroen Mirck Says:

  UPDATE: Maandagavond zou dan eindelijk alle data zijn overgezet, maar de livegang is daarmee nog altijd niet rond. Vandaag zegt Coen Wesselman (Weblog.nl) op NU.nl dat inmiddels 95% van de data is omgezet, maar de daadwerkelijke publicatie loopt daarop achter. “Voor het eind van deze week moet alles online staan.” Van alle foto- en videobestanden is ongeveer 40% overgezet. “Dat loopt achter op de tekst en kan nog meer dan een week duren.”

 42. lidia Says:

  Ik heb er inmiddels een erg hard hoofd in en ben voorlopig maar even overgestapt op blogspot.
  Ik denk dat er heel wat (al twijfelende) bloggers er nu definitief mee op zullen houden.

 43. Yossarian Says:

  Is er nog relevant webstreepjeloos nieuws, Jeroen?

  Mijn site is weer (deels) online, zij het zwaar verminkt. Alle logs van de laatste drie maanden zijn nog steeds weg. Plaatjes zijn (in elk geval deels) ook weer terug, sinds gisterennacht. Youtubefilmpjes nog steeds verdwenen.

  Kan echter nog niet in de beheerruimte, omdat ik niet kan inloggen. Kan dus (nog) niets wijzigen of toevoegen. Wel ‘reageren’, maar die reacties weer niet goedkeuren of zichtbaar maken.

  En dat na twee weken. Groot drama is het nog steeds!

  Communicatie van Sanoma/weblog blijft bar en boos. Onbegrijpelijk en soms opmerkelijk kortaf, tegen het onbeschofte aan. Er wordt nog steeds heel luchtig over gedaan en beloftes worden standaard niet nagekomen.

  Kunnen jullie, lezers van deze site, mijn site trouwens zien? Mijn nieuwe url: http://yossarian.weblog.nl/

  Bezorgde groet van een bezorgde blogger,

  Yoss

 44. Betsie Says:

  @Yossarian. Jouw site is inderdaad te zien en mijn reactie wacht op goekeuring. Deels online zijn heeft geen enkele zin wanneer je niet in beheer kunt.
  Nieuw is de reclame tussen bericht en reacties. Deze is door grootte en bewegende beelden zo allesoverheersend dat je je nauwelijks kunt concentreren op de tekst.
  Om ervoor te zorgen dat je lezers je weblog gewoon kunnen lezen ben je genoodzaakt deze te laten verwijderen. Dat kost € 12,00 per jaar, voorheen was weblog.nl gratis

 45. Yossarian Says:

  @Betsie: dank voor je reactie. Kan die inderdaad nog steeds niet plaatsen. Ook irritant is dat alle navigatiemogelijkheden zijn verdwenen (kunt niet meer per maand of rubriek zoeken, etc.). Het is – vooralsnog – een grote, onwerkbare puinhoop en het is nog maar de vraag of dat ooit goed gaat komen..

  Die € 12,00 is voor mij en waarschijnlijk vele anderen geen bezwaar; alle andere problemen en onzekerheden natuurlijk wel.

 46. Betsie Says:

  @Yossarian. De irritaties die je noemt zijn op te lossen zodra je weer in je beheer kunt, door zijkolommen in te stellen kun je weer navigeren.

  Dat bedrag is voor mij ook geen probleem, het gaat mij om het principe: om je weblog weer leesbaar te maken moet je dat betalen. Voor elke blogger is dat een klein bedrag maar voor Weblog.nl is dat 400.000 x € 12,00.

  De personen die geen back-up hebben gemaakt maken zich steeds meer zorgen en het feit dat weblog.nl geen enkele informatie geeft maakt dit alleen maar erger.

 47. Jeroen Mirck Says:

  @Yossarian: Helaas is er weinig nieuws te melden over de migratie van Weblog.nl, behalve dan dat de vertraging voortduurt. In mijn vorige bericht (zie link in tekst hierboven) hou ik het nieuws bij via updates. De laatste stand van zaken:

  Maandag zei Coen Wesselman dus nog op NU.nl: “Voor het eind van deze week moet alles online staan.” Dat gold trouwens niet voor foto’s en video’s, dat ‘nog meer dan een week’ kon duren. Dinsdag meldde Tweakers.net echter alweer dat Web-log.nl niet kan toezeggen dat alle blogs deze week weer beschikbaar zijn. Wesselman zegt daar: “Nadat we het probleem hadden ontdekt, moesten we de blogs zonder eigenaren scheiden van de rest. Hiervoor moesten alle weblogs opnieuw worden ingeladen en gecontroleerd op fouten. Dat heeft veel tijd gekost.”

  Vannacht meldde Weblog.nl op Twitter: “De export met reacties bevat eveneens veel inconsistente data. Herkennen hiervan is vandaag gedaan.”

 48. Dani Says:

  Als je een gratis weblog.nl account had, had je reclame boven de weblog staan. Alleen de positie van de reclame is dus veranderd. Ik ben al jaren betalende klant, dus die €12 euro is het probleem niet, maar gebaseerd op info van weblog.nl zal het niet bij €12 euro blijven als je alle opties wil hebben.

  Verder blijft deze vertraging natuurlijk belachelijk, wij van Bruutheid.nl hebben door deze migratie al zeker 8.000 unieke bezoeker misgelopen, maar hopen dat de bezoekersaantallen zich zullen herstellen nadat deze ellende achter de rug is.

  En het aller storendst is nog de belabberde communicatie van weblog.nl. Je krijgt GEEN reactie op vragen en men is te beroerd een aantal keer per dag een update te geven. Al zou er maar aangegeven worden dat er nog steeds gewerkt wordt aan het probleem.

  SCHANDE!

 49. Dani Says:

  Als of de duvel er mee speelt, komt er nu een update binnen.

  Geen goed nieuws maar wel informatie en gelijk de aankondiging van de nieuwe update, as. vrijdag om 16:00 uur. Dat is tenminste duidelijkheid, daar kunnen we wat mee.

  Helaas zal het dus nog wel tot volgende week duren voor Bruutheid.nl weer online is, dat word daarna goed aan de bak om de achterstand in te halen…nu maar hopen dat er met het nieuwe platform wel een kick-ass design gemaakt kan worden!

 50. Yossarian Says:

  @Jeroen: dank.

  Communicatie van Weblog/Sanoma/Wesselman is inderdaad heel slecht en uitgesproken amateuristisch. Dan weer ‘updates’ via hun site, dan weer via Twitter of Facebook. Soms dagenlang geen enkele updates. Antwoorden via twitter zijn laconiek-informeel, alsof ‘jij’ dom bent en ‘hunnie’ slim, en er ook niks aan kunnen doen. Het is jammer, want voor deze fail liep het eigenlijk vrijwel altijd probleemloos. Een heleboel mensen zijn op deze manier gedupeerd, en vooral bezorgd.

  Nou ja, laten we er maar het besten van hopen. Indien ik religieus was, zou ik nu gaan bidden.

 51. Jabir Says:

  Is die migratie nou nog niet rond? Bizar hoor…

 52. Ronald Says:

  Waar is toch die “blonde” Aline???
  Is ze geen fan meer van web-streepje-log.nl???

 53. Aline Says:

  @Ronald ik had het druk met het starten van een eigen blog op een eigen domein… ;)

  En er is aangegeven van de week door Weblog dat ze as vrijdag (vanmiddag dus) om 16.00 weer een update geven…

 54. Jeroen Mirck Says:

  @Aline, Ronald: Het was gisteren inderdaad relatief stil hier. Iedereen lijkt die update van vrijdagmiddag af te wachten. Zodra hij online staat, lees je hem uiteraard ook hier.

  Edit (16:00): Hier is ie dan, de lang verwachte update…
  http://helpdesk.web-log.nl/entries/20430542-update-9-september

 55. Weblog nog steeds offline « Vriendenblog Says:

  […] Nu na 3 weken is mijn blog nog steeds offline en de communicatie is zeer slecht, men wijt de problemen aan Typepad. Typepad zorgde er voor dat alles noodgedwongen overgezet moest worden naar WordPress, de aanbieder had het contract vorig jaar al opgezegd […]. De belofte dat voor het einde van de afgelopen week alles online zou staan, is niet ingelost. Een enkele blogger meldt dat zijn site is weer (deels) online is, zij het zwaar verminkt. “Alle logs van de laatste drie maanden zijn nog steeds weg. Plaatjes zijn (in elk geval deels) ook weer terug, sinds gisterennacht. YouTube-filmpjes nog steeds verdwenen.”

 56. Gert Says:

  Volgens je eerdere artikel wist Sanoma eind vorig jaar al dat het contract met Typepad tot 12 juni liep. Die datum heeft Sanoma niet gehaald. Vervolgens is er een paar weken uitstel gevraagd en verleend. Ook die datum is niet gehaald.

  Typepad is overgenomen door een bedrijf met andere prioriteiten.

  Zo’n beetje alles wat er mis kan gaan is misgegaan:

  – communicatie met Typepad
  – inschatting van de voor de migratie benodigde menskracht, en de kwaliteit daarvan
  – communicatie met de bloggers (nog steeds een ramp)
  – berekening van de benodigde servercapaciteit
  – berekening van de tijdsduur van de migratie
  – uitvoering migratietest over, zeg, 5000 weblogs. Dat die backup van Typepad niet deugt was dan natuurlijk aan het licht gekomen (net als de benodigde migratie-tijd).

 57. Jeroen Mirck Says:

  Weblog.nl heeft vandaag weer een update geplaatst. Ditmaal met antwoorden op een aantal veelgestelde vragen. Aangezien veel mensen dit weblog bezoeken met dit soort vragen, citeer ik ze ook even hier:

  “Op dit moment zijn er helaas geen nieuwe ontwikkelingen te melden. De volgende update volgt op maandag 19 september om 12:00 uur. Zodra we eerder nieuwe informatie hebben, melden we dat hier. Antwoorden op de meest voorkomende vragen:

  1) Hoe lang duurt het nog?
  Dat kunnen wij helaas niet zeggen. Via onze updates op de site en social media houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen.

  2) Er komen blogs online. Waarom de mijne niet?
  Op dit moment komen de weblogs afwisselend online en offline. Als jouw weblog niet online staat, zegt dat niet per definitie dat er problemen zijn met jouw weblog.

  3) Ik heb geen mail gehad en kan niet inloggen?
  Dat kan kloppen. Omdat er nog problemen zijn, versturen we nu geen e-mails

  4) Mijn blog is weg, maar kan ik wel een nieuwe registreren?
  Nee, de registratie van nieuwe weblogs is op dit moment niet mogelijk. De registratiepagina is wel te zien, maar aanvragen worden niet beantwoord.

  5) Mijn lay-out is geruïneerd. Gaan jullie dit herstellen?
  Zoals aangekondigd bij de start van de migratie kunnen lay-outs en designs niet mee worden gemigreerd. Op dit moment zijn de layouts niet aan te passen. Zodra dat mogelijk is, informeren wij jou.”

  http://helpdesk.web-log.nl/entries/20450247-update-16-september

 58. Dani Says:

  Voor de duidelijkheid, de problemen duren voort!!! :(

 59. Jeroen Mirck Says:

  @Dani: Klopt, er zijn nog veel hobbels op de digitale snelweg…
  http://helpdesk.web-log.nl/entries/20474796-update-23-september

 60. fransamsterdam Says:

  @Jeroen: Dit heeft niets met de digitale snelweg te maken, het is het digitale paardenpad.

 61. Jeroen Mirck Says:

  @Frans: Het was ook ironisch bedoeld, want het woord ‘snel’ associeer ik nu niet bepaald met de migratie van Weblog.nl, ongeacht wiens schuld dat is.

 62. Dwarsbongel Says:

  Let maar eens op: straks gebruiken ze mijn laatste Niklas-blog op web-log.nl als smoes waarom het zolang duurt: “Wie zal er als eerste boven water komen: Kadhaffi of weblog.nl zonder streepje?”, en Kadhaffi is nog steeds niet opgepakt!

 63. Ingrid Says:

  Nog altijd zijn er problemen, nu weer met een cache.. De moed ontgaat me elke dag om weer te kijken of mijn blog al te zien is. Tot een aantal dagen geleden stonden mijn “spinsels” er maar nu is alles verdwenen.. Ik heb er echt geen hoop meer op. Het duurt maar en duurt maar..
  Ik las dat er mensen zijn wiens blog er wel is maar de berichten vanaf mei zihtbaar zijn en de rest verdwenen. Het is niet leuk meer, echt niet… mijn geduld raakt echt wel op. Het is vreselijk. De berichtgeving van Sanoma laat naar mijn idee ook te wensen over. Ook geen bericht is een bericht. gewoon een dagelijkse update is denk ik teveel gevraagd. Natuurlijk heeft met het druk met alle foto’s e.d. weer op de juiste plek zetten maar er kan toch wel iemand een bericht schrijven.. toch niet zo moeilijk??… of vraag ik nu echt te veel………

 64. Galileo Says:

  Uit de recente (inderdaad schamele) berichtgeving van weblog.nl begrijp ik nu dat WordPress helemaal niet over de capaciteit beschikt om zoveel blogs over te nemen. Dus de hele operatie is een sprong in het duister geweest, zonder enig behoorlijk vooronderzoek of deze wel uitvoerbaar was. Met als gevolg: een paar honderdduizend gedupeerden, die veroordeeld zijn tot machteloos afwachten of ze nog iets terugzien van de vrucht van hun soms jarenlange arbeid. Een verbijsterende ervaring, waar een consumentenbond of -programma eens dringend aandacht aan zou moeten besteden.

 65. Jeroen Mirck Says:

  @Galileo: WordPress kan het aantal weblogs best aan, maar de moeilijkheid zit ‘m in het streven van Weblog.nl om bijna 400.000 blogs in één keer te willen migreren. A-technisch geformuleerd: dat moet allemaal tegelijk door dezelfde trechter.

 66. Galileo Says:

  Dank voor je technische uitleg, Jeroen. Maar die doet niets af aan de strekking van mijn betoog, dat het om een onverantwoorde operatie gaat. Of meen je dat dit de enig mogelijke manier was?

 67. Jeroen Mirck Says:

  @Galileo: Nee hoor, dat ben ik helemaal met je eens. Weblog.nl had de operatie ook in stukken kunnen opknippen en de blogs gefaseerd kunnen migreren. Met de kennis van nu (waarbij de site bijna een maand down is geweest) had dat makkelijk gekund. Daar dacht men vorige maand anders over. Ik denk dat Weblog.nl toen te optimistisch is geweest.

 68. Weblogblogger Says:

  ‘t Is inmiddels 9 oktober.
  Nog steeds is mijn blog off-line. :-(

 69. Anna-Maria Says:

  heb jij nog hoop?

 70. Jeroen Mirck Says:

  @Anna-Maria: Hoop moet je nooit verliezen, maar de situatie bij Weblog.nl is weinig hoopgevend. Ik ben ervan overtuigd dat ze uiteindelijk alle blogs wel zullen opleveren, maar de vraag is wat je precies terugkrijgt. Vergelijk het met een vlek op een wit shirt: als je er eindeloos in gaat lopen wrijven, wordt het shirt viezer en viezer. Uiteindelijk doe je hem in de wasmachine en komt hij er schoner uit, maar die vlek is inmiddels te groot geworden om ooit nog weg te poetsen. Dat geldt ook voor het gerommel met het overzetten van alle blogdata van TypePad naar WordPress: de meeste bloggers van Weblog.nl krijgen hun site nooit meer precies zoals ie was. En dan kun je je afvragen waarom je niet gewoon elders verder blogt. Dat scheelt je ook een paar maanden wachten.

 71. Oli4b Says:

  @jeroen Graag wil ik elders verder bloggen maar wel met medeneming van mijn huidige postings (jammer dat ik die al niet even had gebackupt.) Mijn echte personal blog had ik bij de verhuizing naar Typepad al weggehaald. Inmiddels zijn ze bij Web-log ook maar gestopt met info geven. Is er een case die nog gekker is dan deze? By the way Ghadaffi is dus eerder gepakt dan weblog weer terug was.

 72. Betsie Says:

  @Jeroen: Elders verder bloggen is natuurlijk een goed alternatief. Maar hoe zit het dan met hen die geen exportbestand hebben gemaakt ?
  Is het dan niet zo dat hun nieuwe weblog, doordat het zijn archieven mist, behoorlijk kreupel is ?

 73. Jeroen Mirck Says:

  @Oli4B: Weblog.nl zwijgt inmiddels al bijna twee weken. Dat geeft weinig hoop.

  @Betsie: Ik ben meermalen verhuisd als blogger, als laatste in 2008 van Weblog.nl naar dit eigen domein. Persoonlijk vind ik het achterlaten van oude blogposts juist wel wat hebben: je sluit een periode af en begint opnieuw. Sommige tijdloze stukken heb ik in de aanloop naar de lancering van mijn nieuwe blog opnieuw gepubliceerd (handmatig dus), maar het merendeel van mijn postings vond ik niet de moeite om te herplaatsen. Zodoende mis ik nu wel een levenslang overzicht, maar daar heb ik zelf niet zo’n moeite mee. Het biedt bovendien de gelegenheid om met je nieuwe blog een andere koers te gaan varen.

 74. Betsie Says:

  Ik voel grote schroom om hier iets persoonlijks te zeggen maar doe het toch.
  Ik heb de pest aan bloggen. Iemand heeft anderen kunnen misleiden waardoor er niemand naar mij luistert. Dit wordt ook bemoeilijkt door het feit dat ik stotteraar ben. Ik was van mening dat ik dat wat er was gebeurd moest vertellen. Dat wat mij overkwam is niet uniek, helaas niet. En dan is het misschien ook zo dat anderen in een vergelijkbare situatie hier ook iets aan kunnen hebben.
  Daarnaast eiste die persoon dat ik mijn weblog zou verwijderen. Hoewel volkomen anoniem, eiste hij dat ik dit verhaal niet vertel.
  Zolang deze berichten niet online staan, of ooit zullen staan, voldoe ik aan de eisen van een psychopaat.
  En dat is voor mij onacceptabel.

 75. Jeroen Mirck Says:

  Dat is een heftig verhaal, Betsie. Des te meer reden om elders direct een nieuwe blog te starten en daar door te gaan met het vertellen van de verhalen waarvan jij vindt dat ze verteld moeten worden. Mocht Weblog.nl zijn problemen eindelijk hebben opgelost, dan kun je dat exportbestand later alsnog toevoegen aan die nieuwe blog. Ook kun je daar dan een aparte ‘archiefblog’ voor aanmaken en de belangrijkste verhalen nu alvast (via de Google-cache of Archiver.org) terughalen en herpubliceren, zodat ze in ieder geval online blijven staan.

 76. Betsie Says:

  Het punt is dat ik dat hele verhaal al verteld heb, namelijk in 2010.
  Ik heb weinig verstand van computers en omdat ik nog steeds in gevaar verkeer ben ik ook te nerveus snel iets te leren.
  Het exportbestand van Weblog.nl zou erg helpen maar uit de update van 4 oktober blijkt dat ze dat niet willen geven.
  Alle berichten had ik opgeslagen, zowel op harde schijf als usb-stick. Omdat ik niet aan de eisen van een psychopaat wil voldoen, ben ik nu nog steeds bezig al deze berichten afzonderlijk op een nieuw blog te publiceren.

 77. Betsie Says:

  Voor velen is dat wat ze in het verleden geschreven hebben van groot belang. De redenen kunnen zeer divers zijn, het gemeenschappelijke is dat zij niet willen dat hun archieven verloren gaan.

  Ik hoop dat het Weblog.nl lukt alle blogs weer helemaal compleet online te krijgen en dat zij de bloggers hun exportbestanden zullen willen geven wanneer hen dat niet lukt.

 78. Jeroen Mirck Says:

  UPDATE: Zeventien dagen hield Weblog.nl radiostilte, maar nu is er eindelijk weer een teken van leven: via een mail en een update op het Help Forum meldt Coen Wesselman dat ‘bijna alle weblogs gemigreerd zijn’ en vraagt hij alle bloggers om een enquete in te vullen om resterende problemen te inventariseren. Aan betalende bloggers wordt een compensatie aangeboden:

  “Een ander punt is dat je vooruit hebt betaald voor de weblog dienst en dat deze de afgelopen twee maanden niet heeft gefunctioneerd. Daarom willen we ter compensatie van de afgelopen twee maanden jouw abonnement met drie maanden onbetaald verlengen. Daarnaast bieden wij je een cadeau-abonnement ter waarde van € 25,- op een van de tijdschriften van Sanoma Media.”

 79. Mrooijer Says:

  “Bijna alle weblogs zijn gemigreerd” – ja, zal wel, maar bijna niemand heeft al zijn berichten terug. De sectie “klaagmuur” op het forum hebben ze heel kinderachtig niet alleen gesloten maat ook weggegooid, Ze stellen zich dus nog steeds heel arrogant en klant-onvriendelijk op door te beweren dat bijna alls in orde is. Ik mis 675 berichten met bijbehorend illustraties.

 80. eddie mantel Says:

  Beste Coen
  Op 22 augustus 2011 had ik 164.810 bezoekers op m’n teller ( vanaf april 2009) + de 50.000 van de eerste 2 jaar ( apr. 2007 tot apr. 2009) is een totaal van 214.810, een behoorlijk aantal voor een weblog van een man van 73 jaar! Ik krijg allemaal vragen van vaste kijkers, zelfs uit de usa, canada, nieuw-zeeland en australie….. wanneer kunnen we weer grasduinen in je archief???
  Coen geef me nu eens een duidelijk en eerlijk antwoord, wat ik kan verwachten…!
  Groetjes Eddie

 81. [UPDATE] #FAIL van het jaar: Weblog.nl Says:

  […] Webstreepjelog. We kunnen het er lang (678 comments) en kort (80 comments) over hebben, maar dit is toch wel de grootste #FAIL die in 2011 in besproken op JeroenMirck.nl. In augustus zouden zo’n 400.000 weblogs van Sanoma Media in één a twee dagen migreren, maar met het nieuwe jaar in zicht zijn er nog steeds volop problemen. Vandaag, in het zoveelste Sanoma-statement van de afgelopen maanden, lezen we dat er zelfs tegen TypePad geprocedeerd moest worden om al het beeldmateriaal van Web-log.nl terug te krijgen. Die cd-rom arriveert pas medio januari in Nederland en moet dan nog worden overgezet, dus zitten de overgebleven web-loggers (velen verwijderden inmiddels hun blog) nog een paar maanden langer in de penarie. Lees hieronder de integrale mail van business unit manager Leonard Bukenya […]

 82. Blogjaar 2011: Sanoma verslaat GeenStijl Says:

  […] Beste lezers, hartelijk dank voor jullie vele bezoekjes aan mijn weblog in het afgelopen jaar. Traditiegetrouw maak ik aan het eind van het jaar de balans op. Centrale vraag is altijd: wat lazen jullie het meest en waar reageerden jullie vooral op? […]

 83. Rijk Says:

  goed artikel! mooie website succes verder

 84. juffiegelukkigonderweg Says:

  Volgens mij hebben ze bij webstreepjelog de macro-toets bij de hand…
  ——————–
  (hieronder de tweets van oktober en november 2012)

  Weblog.nl ‏@webstreepjelog
  Er worden updates uitgevoerd op Weblog.nl, waardoor de site onbereikbaar is. We verwachten dat dit in de loop van de dag klaar is en online

  13 november Weblog.nl ‏@webstreepjelog
  We zien veel reacties van gebruikers die niet op hun weblog komen. We gaan uitzoeken wat er aan de hand is.

  31 oktober Weblog.nl ‏@webstreepjelog
  Weblog.nl is tijdelijk onbereikbaar. Er wordt naar een oplossing gezocht.

Leave a Reply