#FAIL van het jaar: Weblog.nl

Bob Dylan: FAIL

Webstreepjelog. We kunnen het er lang (678 comments) en kort (80 comments) over hebben, maar dit is toch wel de grootste #FAIL die in 2011 is besproken op JeroenMirck.nl. In augustus zouden zo’n 400.000 weblogs van Sanoma Media in één a twee dagen migreren, maar met het nieuwe jaar in zicht zijn er nog steeds volop problemen. Vandaag, in het zoveelste Sanoma-statement van de afgelopen maanden, lezen we dat er zelfs tegen TypePad geprocedeerd moest worden om al het beeldmateriaal van Web-log.nl terug te krijgen. Die cd-rom arriveert pas medio januari in Nederland en moet dan nog worden overgezet, dus zitten de overgebleven web-loggers (velen verwijderden inmiddels hun blog) nog zeker een maand langer in de penarie. Lees hieronder de integrale mail van business unit manager Leonard Bukenya van Web-lomp, eh, Weglog Weblog.nl.

Beste Weblogger,

Weblog.nl heeft, zoals je ongetwijfeld weet, een complex en langdurig migratietraject achter de rug, waarbij helaas veel is misgegaan. Namens Weblog.nl bied ik je hierbij onze welgemeende excuses aan voor de hinder die jij als blogger hebt ondervonden van deze technische problemen.

Weblog.nl maakte tot augustus 2011 gebruik van de software van TypePad. Een nieuwe strategische koers van dit bedrijf dwong Weblog.nl over te stappen naar een andere technische omgeving. De migratie van de omvangrijke hoeveelheid data verliep veel moeizamer, dan vooraf door alle betrokken partijen was voorzien. De weblogs waren hierdoor lange tijd offline.

De migratie van Weblog.nl is nu grotendeels afgerond. 338.225 weblogs staan nu live.

Helaas is echter gebleken dat we nog steeds technische problemen ondervinden. Bijvoorbeeld 13% van de blogs missen afbeeldingen (foto’s en video’s) die tijdens de migratie verloren zijn gegaan. Inmiddels heeft TypePad op 20 december dankzij juridische stappen van onze kant, bevestigd deze bestanden in zijn bezit te hebben en deze over te dragen aan Sanoma Media. De verwachting is dat de afbeeldingen half januari arriveren bij Sanoma Media. Dan zal de technische afdeling nog minstens 1,5 week nodig hebben om de bestanden te controleren op juistheid en volledigheid. Uiteindelijk is de verwachting dat uiterlijk eind januari alle media bestanden geïmporteerd zijn in de weblogs.

Wij betreuren het ten zeerste dat de migratie van Weblog.nl naar een nieuw systeem door allerlei technische problemen niet goed verloopt . Helaas kunnen we niet inschatten wanneer de problemen zijn opgelost en kunnen we niet garanderen dat er geen nieuwe problemen ontstaan. In bijgaande FAQ vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Wekelijks wordt dit ge-update om de gebruikers op de hoogte te houden van de stappen die we zetten.

Onze ambitie is om de gebruiksvriendelijkheid, het bereik en de service van Weblog.nl terug te brengen naar het niveau zoals je die voor de migratie van ons gewend was. We hebben hier echter tijd voor nodig, maar werken er hard aan om dit te herstellen.

Met vriendelijke groet,

Leonard Bukenya
Business Unit Manager

Aan alle (ex-)bloggers van Weblog.nl: jullie hebben op mijn zelfstandige weblog maandenlang jullie frustraties kunnen uiten. Ik wens jullie veel sterkte en een blogrijk 2012, al dan niet elders!

Tags: , , , ,

8 Responses to “#FAIL van het jaar: Weblog.nl”

 1. Jeroen Mirck Says:

  Bovenstaand bericht stond aan het eind van de middag (18:02 uur) al op de Helpdesk-site van Weblog.nl (daar niet goed vindbaar, ik las het eerst op Facebook), maar komt zojuist (23:17 uur) pas binnen als e-mail. Gek dat daar vijf uur tussen moet zitten.

 2. Problemen bij migratie van Weblog.nl (update) Says:

  […] UPDATE 28-12 (19:00): Weblog.nl stuurt vanavond een mail naar alle gebruikers, waarin Sanoma’s business unit manager Leonard Bukenya zegt dat er zelfs tegen TypePad geprocedeerd moest worden om al het beeldmateriaal van Web-log.nl terug te krijgen. Dat materiaal wordt pas half januari in Nederland verwacht, dus zal het nog tot het einde van die maand duren tot al het beeld is geïmporteerd. […]

 3. Catharina Anna Maria van Vliet Says:

  En toch,
  ben ik bozer op de heren van de Volkskrant die de bloggers van het VKblog in een zwart gat lieten vallen. De arrogantie waarmee ze weigerden in te gaan op vragen was ongekend.

  Bij weblog ga ik ervan uit dat hoe slecht het ook ging en gaat er geen sprake is van opzet.

 4. Jeroen Mirck Says:

  @Catharina: Natuurlijk, beide blogplatforms hebben hun gebruikers keihard laten vallen. Wel heeft de Volkskrant ruim van tevoren aangekondigd dat je je blog maar beter kon backuppen. Op de geplande datum ging de stekker eruit. Dat Weblog.nl vervolgens een half jaar lang niet beschikbaar was om al die VKblogs te migreren kun je moeilijk de Volkskrant verwijten. Maar ik begrijp dat je je als VKblogger belazerd voelt.

 5. Blogjaar 2011: Sanoma verslaat GeenStijl Says:

  […] Beste lezers, hartelijk dank voor jullie vele bezoekjes aan mijn weblog in het afgelopen jaar. Traditiegetrouw maak ik aan het eind van het jaar de balans op. Centrale vraag is altijd: wat lazen jullie het meest en waar reageerden jullie vooral op? […] De voorgaande twee jaren was mijn meestgelezen blogpost een artikel waar GeenStijl naar linkte (zie de terugblikken van 2009 en 2010), maar ditmaal is dat verrassend genoeg niet het geval. Zeker, Pritt Stift en zijn mannen startten de actie “Blijf met je rotpoten van onze rotmirck af”, maar die legde het af tegen de verhitte discussie over Weblog.nl. Deze FAIL van het Jaar wint dus op de valreep toch nog een troostprijs. Sanoma verslaat dus GeenStijl – een voorbode voor de uitkomst van de curieuze rechtszaak tussen beide partijen?

 6. Jeroen Mirck Says:

  Vandaag heeft Leonard Bukenya van Sanoma Media via dit weblog contact gezocht met de teleurgestelde bloggers. Hij schrijft:

  “Beste Weblog-gebruikers,

  Zoals ik in een eerder communicatie heb laten weten betreurt Sanoma de gang van zaken rond de migratie van Web-log.nl. Het is duidelijk dat er nog heel veel onvrede en onduidelijkheid is. Wij willen daarom graag op korte termijn met een vertegenwoordiging van de gedupeerde Weblog-gebruikers om de tafel zitten om te bespreken hoe wij het beste verder kunnen.

  Omdat ik niet over jullie contactgegevens beschik heb ik een email gestuurd naar het adres van Uitwijkpost met het verzoek om contact met mij op te nemen om een afspraak te maken.

  We hopen snel met jullie om de tafel te kunnen zitten.

  Met vriendelijke groet,

  Leonard Bukenya, Business unit manager”

  Edit (16:45): Inmiddels staat de mail naar Uitwijkpost integraal online:
  http://uitwijkpost.wordpress.com/2012/01/16/reactie-van-sanoma-op-klachten-van-webloggers/

 7. R.I.P. Weblog.nl Says:

  […] Na bijna acht maanden geeft Sanoma Media het eindelijk ook zelf toe: de migratie van Web-log.nl is mislukt. Verschillende getroffen bloggers kregen gisteren per mail de melding dat alle missende (beeld)bestanden niet meer te herstellen zijn en dus niet kunnen worden teruggeplaatst. […] Boze bloggers luchten inmiddels hun hart op dit weblog en op Uitwijkpost. Daar schrijft beheerder Margo Knegjes: “Wie nog geld van Sanoma wil, wens ik sterkte en succes, en verder raad ik iedereen aan die dat nog niet heeft gedaan, Weblog van Sanoma de rug toe te keren en bij een betrouwbaar bedrijf verder te bloggen. Adieu webmetofzonderstreepjelog. Adieu stel amateurs in alle opzichten. Adieu stel horken en leugenaars.” […]

 8. Let op: nieuwe domeinnaam! Says:

  […] Deze verhuizing is helaas noodgedwongen, want Sanoma Media heeft laten weten dat zij per 1 maart 2013 met de blogdienst Weblog.nl zullen stoppen. Alle gebruikers hebben tot die datum de tijd om hun weblog te downloaden en bij een andere weblogprovider onder te brengen. Na een de mislukte migratie van het oude Web-log.nl in het najaar van 2011 komt er hiermee een einde aan anderhalf jaar blog-ellende. Nu moeten echter alle gebruikers wel zelf hun weblog downloaden en bij een andere weblogprovider onderbrengen. Ook de oude weblog.nl-domeinnamen vervallen, zodat alle links naar deze weblogs niet meer werken en de bloggers zich dus weer geheel opnieuw op de kaart zullen moeten zetten. […]

Leave a Reply