De Ochtend: Wat is Apple zonder Steve Jobs?

Afgelopen week stapte Steve Jobs op als topman van Apple. Weinig ceo’s hebben zo hun stempel gedrukt op een bedrijf, of zelfs een hele industrie, als hij. Steve Jobs wás Apple. Hij was de visionair die ICT als eerste écht wist te koppelen aan design en gebruiksgemak. Voor Apple-fans is hij een soort God.

Jobs (56) stop om gezondheidsredenen. Meermalen was hij al uit de running vanwege operaties (alvleesklierkanker, levertransplantatie), dus is zijn definitieve vertrek als ceo geen verrassing. Hij blijft trouwens wel aan als voorzitter van de raad van bestuur. Zijn directietaak wordt overgenomen door chief operating officer Tim Cook, die hem al enkele malen verving.

Er wordt driftig gespeculeerd of Apple het vertrek van Jobs als topman gaat voelen. De meningen lopen sterk uiteen: van ‘Apple zonder Jobs is geen Apple’ tot ‘iedereen is vervangbaar, Apple is een team van goede mensen’. Feit is dat Jobs de laatste tijd iets meer afstand leek te hebben genomen. Feit is echter ook dat opvolger Cook het charisma mist dat Jobs zo onweerstaanbaar maakte.

Jobs was een extraverte, uitgesproken en ook keiharde manager. Hij was openlijk genadeloos over concurrenten als Microsoft, maar was ook hard tegen zijn personeel. Het verhaal gaat dat hij eens in de lift aan een medewerker vroeg wat hij nou precies bij Apple deed. De man kon het niet duidelijk uitleggen en was ontslagen voordat de lift bovenin het kantoor aankwam. Vermoedelijk een broodje aap, maar het is ongetwijfeld symbolisch voor zijn daadkracht.

Natuurlijk maakte Jobs ook allerlei fouten, maar we zullen hem toch vooral blijven herinneren als de man die ons de Macintosh-computer, de iPod, de iPhone en de iPad schonk. Nou ja, ‘schonk’… Apple vroeg wel altijd de hoofdprijs voor zijn gebruiksvriendelijke designspullen. Hele volksstammen betaalden en betalen het grif, want Jobs kon het met bijna sacrale overtuiging brengen. Zoals die befaamde presentatie uit 2007 van de iPhone. “Apple re-invents the phone.”

Dit soort fameuze optredens maakten Jobs én Apple uniek. En die optredens zullen we vermoedelijk niet meer zien. Het is te hopen dat Apple ook zonder kan. Al zullen ze zich, zoals Robert Scoble dat mooi beschreef, vaak afvragen: “What would Steve Jobs do?”

Beluister mijn internetrubriek op RTV-NH via het radio-archief.

Tags: , , , , , ,

8 Responses to “De Ochtend: Wat is Apple zonder Steve Jobs?”

 1. Michael Says:

  Ach ja, dat Jobs er een keer mee zou ophouden.. dat moest er een keer van komen. Ik hoop dat hij weer geneesd.

  Grappig: ik denk bij Apple vaak ook aan het platenlabel dat The Beatles hadden. Dat heette ook zo.

 2. Jeroen Mirck Says:

  @Michael: Ik had lang geleden het idee dat er een link was tussen beide appeltjes. In de praktijk was eerder het tegendeel waar: The Beatles waren lange tijd niet te koop in iTunes. Pas eind vorig jaar is dat wel het geval. De onhandelingen duurden zo lang omdat… “Apple Corp. (het management van The Beatles) en Apple (die van iTunes) overhoop lagen over hun naam”.
  http://www.nrcnext.nl/blog/2010/11/16/the-beatles-naar-itunes/

 3. Michael Says:

  @Jeroen: Klopt, heb ik ook gelezen. Ik denk ook dat Jobs stiekem een Beatlefan is en dat hij zo op de naam voor zijn bedrijf is gekomen. :)

 4. Jeroen Mirck Says:

  @Michael: Haha, vast!

 5. Fred Says:

  Als het echt een kwestie van (on)professionaliteit is, zou het toch niet zo moeilijk zijn om een of meer professionals in te huren om deze klus extra te begeleiden of te ondersteunen? Zo armlastig lijkt Sanoma mij nu ook weer niet…

 6. Jeroen Mirck Says:

  @Fred: Apple heeft best goede professionals. ;)
  Volgens mij reageer je op een ander bericht:

  http://www.jeroenmirck.nl/2011/08/wanneer-is-webstreepjelog-weer-live/

 7. R.I.P. Steve Jobs Says:

  […] Steve Jobs, de visionair van Apple, is vannacht overleden. Tot augustus was hij nog CEO van het bedrijf dat hij groot maakte, maar vanwege gezondheidsklachten was hij genoodzaakt om te stoppen. Apple eert Jobs (1955-2011) met het volgende statement.

  “Apple has lost a visionary and creative genius, and the world has lost an amazing human being. Those of us who have been fortunate enough to know and work with Steve have lost a dear friend and an inspiring mentor. Steve leaves behind a company that only he could have built, and his spirit will forever be the foundation of Apple.” […]

 8. Terugblik op het digitale jaar 2011 Says:

  […] Terwijl Apple en Samsung een patentenoorlog uitvochten over de iPad en de Galaxy, trad de zieke Steve Jobs eind augustus terug als topman van Apple. Koppen als ‘Wat is Apple zonder Jobs?’ bleken omineus, want de digitale pionier overleed niet veel later, op 5 oktober. Zijn overlijden kreeg zo veel aandacht dat het leek alsof er een wereldleider of rockstar was heengegaan. […]

Leave a Reply