Sunday View: Frits Jonker


Gisteren vierde ik dat ik tien jaar geleden begon met bloggen, over strips wel te verstaan. Daarom vandaag in Sunday View aandacht voor een tekenaar die als hobby portretten tekent van zijn vrienden op Facebook. Frits Jonker is bekend als letteraar en vanwege zijn aloude curiosa-rubriek Fool’s Gold in Zone 5300, maar zelf ook een begenadigd illustrator. De Facebook-portretten die hij maakt zijn een beetje weird. Met de klok mee zie je Maaikje Hartjes (Maaikes Dagboekje), Hanco Kolk (S1ngle, Meccano), Gerrie Hondius (Ansje Bijdehansje, Ik ben God) en yours truly. Maar er zijn er nog veel meer. Fijne zondag nog!

Tags: , , , ,

3 Responses to “Sunday View: Frits Jonker”

 1. Branko Collin Says:

  Zijn er ook die lijken? (Nou ja, die van Edina Monsoon uit Absolutely Fabulous is wel aardig getroffen, al heb jij er om onverklaarbare reden “Gerrie Hondius” onder gezet.) :-)

  Overigens is Fools Gold wel meer dan een platenrubriek, en in zijn eentje ongeveer de helft van de reden dat ik een abonnement op Zone 5300 heb.

 2. Jeroen Mirck Says:

  @Branko: Edina Monsoon, haha! Echt sprekend lijken ze inderdaad meestal niet, maar toch krijg ik vaak een gevoel van herkenning. Zelf zegt Frits: “Sorry for the ones that don’t ressemble the actual persons at all!” Wat ik mooi vind aan de tekeningen is het speelse lijnenspel. Ik zie wel wat invloeden van de Meccano-stijl van Hanco Kolk.

 3. Michael Says:

  Er komt binnenkort bij uitgeverij Xtra een dik boekwerk van Frits Jonker uit. Een showcase op papier.

Leave a Reply