Tien jaar aan het bloggen

Vooropgesteld: ik ben zeer zeker niet de eerste blogger van Nederland. Bloggen doen we hier al sinds 1999. Toch is vandaag voor mij persoonlijk een bijzondere dag, want ik blog vandaag precies 10 jaar. Het begon allemaal op 30 juli 2001 met Comicbase. Tijd voor een terugblik.

In feite ben ik lange tijd een blognomade geweest. Zo kan ik een lange lijst van eerdere weblogs noemen (Blogger, Web-log, LiveJournal, MySpace (zelf bijna dood), Pitas, Volkskrantblog, Blogo, Hyves, Tumblr, een eerdere WordPress en als video-dump Posterous), waarvan sommige blogs zelfs al van hogerhand of door mezelf zijn verwijderd. Pas sinds juli 2008 is JeroenMirck.nl mijn vaste stek – toch alweer drie jaar dus.

Mijn meest invloedrijke blogactiviteit was echter de eerste website die ik heb opgezet: Comicbase.nl, aanvankelijk nog zonder eigen nl-domein. Deze website vol stripnieuwtjes (een blog avant la lettre) heb ik de afgelopen paar jaar een zachte dood laten sterven, want ik deed er niks meer mee. Posthuum laat ik graag anderen vertellen wat Comicbase.nl voor hen betekende: ik vroeg het tal van betrokkenen (met name stripmakers) toen de site in 2006 vijf jaar bestond. Hieronder een selectie van hun antwoorden van toen.

Hans Buying van stripagentschap Comic House: “Comicbase is niet meer weg te denken uit mijn favorietenlijstje. De ultieme base boven base. Gefeliciteerd Jeroen, het is een mooi ding. Kekke naam ook.”

Patrice van der Linden, voormalig redacteur van Myx: “Toen we begin 2004 bezig waren een advertentie voor het vierde Scribbly-album in elkaar te zetten, besloten tekenaar Jean-Paul Arends en ik dat er een quote uit een van de vele recensies aan toegevoegd moest worden. Aangezien Jeroen Mirck zich het negatiefst uitliet over Scribbly, besloten we hem een hak te zetten en te misquoten. In zijn recensie van het hilarische tweede Scribbly-boek Ik snap ze nooit schreef Jeroen: ‘Maar dan de grappen zelf: liefhebbers zien hierin het toppunt van lachwekkende meligheid. In vergelijking met andere melige strips (Heinz, Dirkjan) legt Scribbly het echter genadeloos af. Veel van de grappen in de tweede Scribbly-bundel zijn flauwer dan een goed humeur kan verdragen.’ De quote die uiteindelijk de advertentie sierde was ‘Het toppunt van lachwekkende meligheid’, gevolgd door zijn naam en desbetreffende website. Volgens mij ontaardde het toen op internet nog bijna in een relletje, maar ach, later hebben we er samen op het terras hartelijk om gelachen.”

Jean-Marc van Tol, tekenaar van Fokke & Sukke: “Het spijt me, maar tot 30 augustus doen we niets. Niets! Niets! NIETS! Behalve vakantievieren dan, he. Succes!”

Michael Minneboo, strip- en filmjournalist: “Comicbase is al vijf jaar dé plek op het internet waar je naartoe gaat als je het laatste hete nieuws wilt weten over strips. Behalve berichten kunnen mensen zelf ook reageren en niet in de laatste plaats de mensen die het nieuws zelf vormen. We herinneren ons allemaal wel de zuursmakende posts van Jan Dijkgraaf, de toenmalige hoofdredacteur van Metro die zonder pardon Peer de Plintkabouter in zijn kabouterhuisje opsloot om hem nooit meer in zijn krantje te laten verschijnen. Lang leve het internet! En lang leve Comicbase!”

Jan Dijkgraaf, voormalig hoofdredacteur van Metro: “Welgemeende felicitaties van een hork! Jammer dat je ‘prikkelend’ verwart met ‘prikkelbaar’, maar ach, we kennen elkaar niet echt. Enfin, dank voor alle kliks op deze en gene plek en succes met de komende vijf jaar!”

Kurt Morissens, beheerder van Stripel Magazine: “Foeilelijk vond ik het, die eerste versie van Comicbase maar je mag niet naar uiterlijke schoonheden kijken én je moet volledig gaan voor de innerlijke kracht. Gelukkig dus dat de inhoud sterk genoeg was opdat Comicbase een blijvertje zou zijn in mijn mapje favorieten. Het was toen één van mijn enige stripinformatiekanalen in het verdere bijna striploze internet. Toch was er een vorm van blijdschap te merken toen Comicbase resoluut voor een extreme make-over koos. Weg waren de aartslelijke kleuren, weg was de moeilijke navigatie; we kregen een verfrissende, strakke lay-out op ons scherm met dezelfde inhoudelijke nieuwtjes. De restyling leverde Comicbase in ieder geval een derde plaats op in onze verkiezing van Stripsite van het jaar 2004 en tot op de dag van vandaag blijkt dit een meer dan verdiende plaats! Doe er nog heel wat jaartjes bij, Jeroen, mij zal je als vaste bezoeker nooit meer kwijtraken.”

Matt Baay, tekenaar van Bunbuns: “Mijn Comicbase-hoogtepunt was natuurlijk de Bunbun-review!”

Esther Gasseling van stripuitgeverij Xtra: “Omdat de rest van dit land een blinde vlek heeft voor de kwaliteit en vanzelfsprekendheid van de strip, wordt het wereldje gerund door goedwillende amateurs. Het is een schande hoeveel geld er door het toilet wordt gespoeld met subsidiebakken voor literatureluur en kunsteklungel, terwijl de beeldcultuur van de strip nog geen fooi krijgt toebedeeld. Dus lang leve de amateurs – vrijwilligers is misschien een beter woord – die de strip als ware jehova’s promoten. En sommige van hen steken daar als ware professionals met kop en schouders uit. Jeroen Mirck is een van hen. Hij beschikt over een aanstekelijke combinatie van journalistieke deskundigheid, enthousiasme en werklust. In de tijd dat ik zelfs nog geen balletje van strips wist en er geen benul van had dat er in die wereld zelfs zoiets als ‘nieuws’ bestaat, maakte ik kennis met Comicbase, het ANP van de stripwereld. Sinds ik het wereldje verder ben binnengetreden via de verschillende stripfora ben ik wel verbaasd dat de professionele amateur Mirck, een vooruitgeschoven post van de strip binnen de grotemensenwereld, het soms zwaar te verduren krijgt in de discussies op het web. Ik vermoed dat sommige strippertjes zijn zelfbewustzijn verwarren met geile ijdelheid. Maar zoals de strip soms wel wat geiler zou kunnen, zo heeft Mirck het medium naar buiten toe van een fikse portie zelfbewustzijn voorzien. En niet iedereen is in staat om zijn eigen feestje te bouwen. Jeroen, nog vele jaren!”

Bandirah, cartoonist: “Een prent komt zo rap mogelijk uw kant op. Maar hoedt u! Ik ben wat vilein momenteel.”

Tot zover 2006. De stripwereld is sindsdien niet wezenlijk veranderd, net zo min als de blogosfeer. De techniek heeft reuzensprongen gemaakt, maar het blijft mensenwerk. Al tien jaar lang, in mijn geval. Stoppen was ik niet van plan, dus maak ik over tien jaar wederom de balans op. Tot blogs!

Tags: , , ,

10 Responses to “Tien jaar aan het bloggen”

 1. madbello Says:

  Gefeliciteerd en wat gaat de tijd snel achteraf gezien.

 2. Michael Says:

  Gefeliciteerd, Jeroen, met je 10 jaar online schrijverschap! Wordt dit een serie eigenlijk? Anders is de focus op comicbase in een 10-jarige overzicht wat vreemd. Je zou dan eerder hoogte- en dieptepunten verwachten.

 3. Xaviera Says:

  zei je nou echt…blogosfeer ? :)

 4. Jeroen Mirck Says:

  @Michael: Goede vraag. Ik vond het voor de gelegenheid mooi om terug te blikken op het prille begin, toen ik alleen over strips blogde. Dat was bloggen pur sang: kies een niche en probeer dat onderwerp zo intensief mogelijk te coveren, dan bouw je een vast publiek op.

  Natuurlijk kan ik ook over andere fases uit mijn bloggersbestaan schrijven. Over Adfoblog bijvoorbeeld, dat ik opzette voor Adformatie. Sommige zaken passeerden trouwens al de revue, zoals mijn tijd bij Joop.nl, de overstap naar een eigen domein en vorige week nog Strips.blogo.nl. En de Dutch Bloggies natuurlijk. Maar er zijn inderdaad altijd meer verhalen te vertellen. Die komen er, dank voor de tip!

  @Xaviera: Ja, ik vind ‘blogosphere’ lelijk. Hmm, blogosfeer is dat eigenlijk ook. :)

 5. Een moment van bezinning : Michael Minneboo Says:

  […] Het web zit vol verrassingen. Zaterdag las ik op het blog van Jeroen Mirck dat hij reeds tien jaar blogt. Dat is heel wat, al begint Frank Meeuwsen vandaag alweer aan zijn twaalfde jaar. Jeroen heeft om zijn jubileum te vieren enkele oude felicitaties gepost van toen zijn site Comicbase vijf jaar bestond. Daar stond ook een felicitatie van mij bij. Ik vond het heel gek om die stem uit het verleden zo terug te lezen. Vijf jaar geleden, het lijkt een eeuwigheid. Naar mijn gevoel was ik toen een ander persoon. […]

 6. Sunday View: Frits Jonker Says:

  […] Gisteren vierde ik dat ik tien jaar geleden begon met bloggen, over strips wel te verstaan. Daarom vandaag in Sunday View aandacht voor een tekenaar die als hobby portretten tekent van zijn vrienden op Facebook. Frits Jonker is bekend als letteraar en vanwege zijn aloude platenrubriek Fools Gold in Zone 5300, maar zelf ook een begenadigd illustrator. De Facebook-portretten die hij maakt zijn een beetje weird. Met de klok mee zie je Maaikje Hartjes (Maaikes Dagboekje), Hanco Kolk (S1ngle, Meccano), Gerrie Hondius (Ansje Bijdehansje, Ik ben God) en yours truly. Maar er zijn er nog veel meer. Fijne zondag nog! […]

 7. Uit de archieven van Comicbase.nl Says:

  […] Het extra dikke avontuur (de enige Blueberry die 64 pagina’s telt) is duidelijk met veel liefde gemaakt. Ballade voor een doodskist is een heerlijke leeservaring. Misschien wel de beste Blueberry ooit. […] In de rubriek Stripklassiekers behandel ik toonaangevende beeldverhalen. De meeste van deze besprekingen verschenen eerder op mijn stripblog Comicbase.nl. […]

 8. Uit de archieven van Comicbase.nl Says:

  […] Er is ontstellend veel geschreven over Dick Matena’s verstripping van De avonden, het beroemde romandebuut van Gerard Reve. Opmerkelijk daarbij is dat het literaire circuit jubelend reageerde, terwijl de stripwereld enige scepsis tentoon leek te spreiden. ‘Onleesbaar’, noemen sommigen de strip. Maar was dat juist niet de kracht van Reves roman? […]

 9. Uit de archieven van Comicbase.nl Says:

  […] De Rock & Roll tekenaar, zo stond Peter Pontiac altijd te boek. Dat kwam door zijn recalcitrante tekenstijl vol tatoeage-logo’s en graffiti-kreten, waarmee hij in muziekkrant OOR menig rockartiest portretteerde. Insiders wisten eind jaren negentig al dat Pontiac bezig was met zijn magnum opus: een open brief aan zijn vader, die fout was in de oorlog. Op 9 september ontvangt Pontiac de prestigieuze Marten Toonderprijs 2011, met name dankzij dat meesterwerk: Kraut. […]

 10. Mijn Moment 2011 Says:

  […] Maar #mijnmoment van 2011 was toch echt het 10-jarig jubileum als blogger dat ik op 30 juli 2011 beleefde. Een kwart van mijn leven, want ik vierde dit jaar eveneens mijn veertigste verjaardag. Over mijlpalen gesproken. Bloggen is een manier om je leven te ordenen. Zeker bij een jaarterugblik blijkt het een onmisbare bron, maar het is meer. Om filosofe Hannah Ahrend te parafraseren: in de chaotische oceaan die ons leven is, hebben we behoefte aan eilandjes van voorspelbaarheid. Mijn blog is zo’n ordescheppend eiland, al tien jaar lang. […]

Leave a Reply