Ik ben God

‘Erik, wat denk jij? Heeft God de mens geschapen of schiep de mens God?’

– ‘De mens schiep God. Hoezo dan?’

‘Dus… dan kan de mens zelf kiezen waar hij in gelooft?’

– ‘Klopt.’

‘Maar als dat zo is… waarom geloof jij dan in niks?’

De wereld van Gerrie Hondius zou soms perfect op een wandtegeltje passen. Eigenlijk is haar nieuwste strip ‘Ik ben God’ een heel huis vol wandtegeltjes. Neergekrabbelde gesprekken, openhartige monologen, gedachtenkronkels en een verdwaald gedicht… het staat allemaal ogenschijnlijk lukraak achter elkaar geplempt in dit stripboek.

Schijn bedriegt, zoals ook blijkt uit de kwalificaties ‘literair’ en ‘autobografisch’ die Uitgeverij Contact er tegenaan gooit. Hondius mag dan heel erg uit de losse pols tekenen en vertellen, onder de oppervlakte bouwt ze wel degelijk aan een Grote Gedachte. Het boek is de zoektocht naar zingeving van een dolende dertiger die recentelijk haar moeder heeft verloren.

‘Ik ben God’ begint met een onschuldig gesprekje van Hondius met een foto van haar moeder, die ze lekker ongegeneerd meeneemt naar het toilet. Later bezoekt ze een spreekbeurt over engelen, waar ze beseft dat haar moeder misschien ook wel een engel voor haar is.

Hondius gaat geloof zien als iets dat je zelf vormgeeft. Dat mondt uit in de zelfspottend bedoelde conclusie dat ze dan maar het beste zelf gewoon God kan zijn. Een zelfrelativerende God, die uit haar bed moet worden gebeld door vriendinnen en een beetje rondneukt met voorradige mannen. Niks verhevens, maar gewoon een jonge vrouw die het heerlijk vindt om in haar blote kont door het huis te banjeren. Het vele onschuldige naakt zorgt er feilloos voor dat alle pretenties als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Nergens wordt het boek zwaar, want dat lijkt Hondius vooral niet te willen. Toch zegt ze zinnige dingen over zingeving. De losse stijl van Hondius sleurt je mee haar leven in, brengt je tot heel dicht op haar huid. Het is alsof je stiekem meeleest in andermans dagboek. Een goddelijke ervaring.

Deze recensie van ‘Ik ben God’ (ISBN 989-90-254-3205-8) verscheen deze maand in Stripschrift.

Speciale kerstactie: ik geef een exemplaar van dit boek weg aan degene die in een reactie hieronder de mooiste eigen interpretatie geeft van het thema ‘ik ben God’. Deadline: 6 januari 2010, daarna kies ik een winnaar. Over de uitkomst kan op dit weblog volop worden gecorrespondeerd.

Tags: , , , , , ,

8 Responses to “Ik ben God”

 1. UberVU - social comments Says:

  Social comments and analytics for this post…
  This post was mentioned on Twitter by RandyEichhorn:
  RT @JeroenMirck: KERSTACTIE: ik geef een boek weg! http://bit.ly/4tu9PF

 2. Elin Says:

  Als ik God was, zou ik dat niet weten en ook niet zo handelen, omdat er voor mij dan geen God zou zijn. Dit is het absurde van het boek. Aangezien ikzelf de allerhoogste was en dat zou beseffen in mijn Goddelijke albeseffendheid, zou het niet in me opkomen überhaupt een opperwezen te verzinnen. Noch zou ik mezelf als God zien, de mij aanbiddende miljoenen aanhangers ten spijt, omdat ik tevens de allernederigste zou zijn – en bovendien mijn gang en wandel niet zou laten afhangen van andermans visie.

 3. Frank Says:

  Ik zou alle stromen van gemeenschapsgeld aan weblogs per direct stopzetten.

 4. Elin Says:

  Hoelang duurt deze actie eigenlijk?

 5. Jeroen Mirck Says:

  @Elin: Dank voor je bijdrage. De deadline is 6 januari. Zet ik er even bij.

 6. Iris Says:

  Als ik god was zou ik mijn vriendin een andere jeugd geven. Ze verdient zoveel beter dan waar ze het mee heeft moeten doen!
  Maar ja, als god zijnde kan je natuurlijk niet al te partijdig zijn, dus dan zou ik iedereen een goede jeugd geven. Geen idee of dat voor god/mij veel werk zou zijn, maar ik zou er helemaal voor gaan!

 7. JeroenMirck.nl » Ben jij God? Says:

  […] Op Tweede Kerstdag gaf ik een boek weg. Indachtig de titel van dat boek (‘Ik ben God’) vroeg ik aan de lezers van mijn weblog om een eigen interpretatie te geven van dat thema. De mooiste interpretatie zou worden beloond met een exemplaar van het boek. Wie heeft er gewonnen? […]

 8. Sunday View: Frits Jonker Says:

  […] Gisteren vierde ik dat ik tien jaar geleden begon met bloggen, over strips wel te verstaan. Daarom vandaag in Sunday View aandacht voor een tekenaar die als hobby portretten tekent van zijn vrienden op Facebook. Frits Jonker is bekend als letteraar en vanwege zijn aloude platenrubriek Fools Gold in Zone 5300, maar zelf ook een begenadigd illustrator. De Facebook-portretten die hij maakt zijn een beetje weird. Met de klok mee zie je Maaikje Hartjes (Maaikes Dagboekje), Hanco Kolk (S1ngle, Meccano), Gerrie Hondius (Ansje Bijdehansje, Ik ben God) en yours truly. Maar er zijn er nog veel meer. Fijne zondag nog! […]

Leave a Reply