Vuiler en vunziger dan Jack de Vries

De waarheid is vreemder dan fictie: Jack de Vries, gevreesd CDA-spindoctor en gevallen staatssecretaris van JSF-zaken, wordt directeur bij Hill & Knowlton, het pr-bureau dat lobbyist is voor… de JSF-straaljager. De cynische commentaren laten zich raden. Zo sprak Volkskrant-columnist Bert Wagendorp dit weekend het sterke vermoeden uit ‘dat Jack wel eens heftige erotische dromen had over de JSF’. De Vries zelf is zich van geen kwaad bewust: “Hoezo zou ik Defensie moeten overtuigen van het belang van de JSF? Dat zijn ze namelijk al.”

Toeval of niet: net toen dit nieuws zich aandiende, zat ik ‘Je hebt het niet van mij, maar…’ te lezen – het Binnenhof-boekje van Joris Luyendijk. Op uitnodiging van perscentrum Nieuwspoort liep de boy wonder van de Nederlandse journalistiek een maand lang rond in de Haagse kaasstolp. Als antropoloog sloeg hij de vier stammen gade die het Binnenhof bevolken: politici, journalisten, lobbyisten en voorlichters. Jack de Vries was het bijna allemaal. Uiteraard wordt hij expliciet genoemd.

Luyendijk schetst een beeld van een totaal verstrengelde wereld waarin iedereen elkaar nodig heeft. Wat er gebeurt als je de macht tegen de haren instrijkt, tekent hij op uit de mond van Nieuwspoort-voorzitter Max van Weezel. Het begon allemaal met een interview door Opzij met D66-voorman Alexander Pechtold, die daarin de befaamde woorden sprak dat de Haagse politiek ‘vuil en vunzig’ is. Het letterlijke citaat:

“Achter elkaars rug om, ach, ach, ach, het is allemaal veel vuiler en vunziger dan mensen denken.”

Die kritiek viel erg slecht rond het Binnenhof, vooral omdat Pechtold geen namen noemde en dus iedereen zich aangesproken voelde. Van Weezel vroeg hem daar dus naar. Luyendijk tekent op dat Pechtold aan Van Weezel vertelde dat hij de CDA’ers Jack de Vries, Cees van der Knaap en Gerda Verburg in gedachten had gehad. Zij zouden volgens hem in opdracht van Balkenende allerlei kwaadaardige roddels over hem verspreiden in Nieuwspoort. Van Weezel drong aan en publiceerde deze toelichting in Vrij Nederland. Met alle gevolgen van dien, zo vertelt hij in het boek van Luyendijk:

“Om een uur of elk begon de telefoon te rinkelen, en om kwart voor twaalf lag ik er op allerlei plekken uit. Het ministerie van Defensie, waar Van der Knaap staatssecretaris was, belde: met jou doen we voorlopig geen zaken meer. Algemene Zaken, het ministerie van de premier, belde met dezelfde boodschap, net als het CDA-hoofdkwartier, waar De Vries als campagneleider zelf de telefoon ter hand nam. Ik lag eruit, en dat bleef zo tot de volgende verkiezingen.”

Ook dat is de Nieuwspoort-mentaliteit, concludeert Luyendijk: je moet altijd weer met elkaar verder. Ook met Jack de Vries. Vanaf heden in de hoedanigheid van directeur bij lobbyclub Hill & Knowlton. Oftewel: de club die zich in de loop der jaren opwierp als pleitbezorger van de tabaksindustrie, het totaal gecorrumpeerde IOC, de ‘beetje domme’ kroonprins Willem-Alexander en begin jaren negentig de Eerste Golfoorlog via een leugenachtige pr-actie ‘verkocht’ aan het Amerikaanse volk. Hoeveel vuiler en vunziger wilt u het hebben?

Dit opiniestuk verscheen ook op Joop.nl.

Tags: , , , , , , , , , ,

2 Responses to “Vuiler en vunziger dan Jack de Vries”

  1. Jeroen Mirck Says:

    Vuiler en vunziger dan Jack de Vries? Dat is misschien wel Maxime Verhagen. Eerst die speech die vreemdelingenhaat vergoeilijkt, vervolgens krokodillentranen huilen in Volkskrant Magazine deze week. Of zoals Peter Breedveld het omschrijft:

    “Ergens is het nog wel knap ook, hoe Verhagen zijn samenwerking met moslimvreter Geert Wilders weet te verkopen als het mooiste wat iemand ooit voor de moslims heeft gedaan – kijk maar, moslim Coskun Çörüz steunt het akkoord! Hij vindt het zelfs ‘fantastisch’! – en juist de critici van die samenwerking wegzet als een stelletje moslim-bashers! Dan ben je echt goed. Dan heb je het politiek bedrijven in de vingers. Het is vies, het is smerig, het is hypocriet, het is zo fout als maar kan, maar het is ook heel erg knap. Verhagen is een knappe man. Een knappe, glibberige, vieze man.”
    http://www.frontaalnaakt.nl/archives/knappe-man.html

  2. Column: De mediawerkelijkheid van Job Cohen Says:

    […] Mediawerkelijkheid, eigenlijk is het onzin. PR is een kunstje dat een invloedrijk politicus gewoon moet beheersen. De PvdA had zelf alle troeven in handen. “Job Cohen is een sterk merk”, betoogde ex-spindoctor Jack de Vries (van het CDA, dat wel) afgelopen week in Adformatie. “Hij is degelijk en integer. Alleen wordt hij, door de opkomst van de SP in de peilingen, in een rol gedwongen die niet de zijne is. Hij moet tegen alles van het kabinet ‘nee’ gaan zeggen.” Waar het volgens De Vries wringt: “Gezicht én verhaal én beeld moeten kloppen.” […]

Leave a Reply