Boekenbal? Nee, Blogbal

Gisteren vond aan het Leidseplein het eerste Boekenbal zonder Harry Mulisch plaats. De overleden godfather van de Nederlandse letteren was even verderop gelukkig wel aanwezig op het Blogbal. Als pop met pijp (en voor de bezoekers speciale Mulisch-maskers), maar dat mocht de pret niet drukken. Het Blogbal was een wat onwennige tegenhanger van wijlen Dutch Bloggies, maar zeker voor herhaling vatbaar.

Was het druk op het Blogbal? Nee. Waren de acts geweldig? Nee. Was het toch gezellig? Ja. Vergezeld door mijn D66-diva’s Kim en Thirza raakte ik direct in politiek debat met columnist en ‘femkenist’ Marcel Duyvestijn, die werd vergezeld door de ravissante VVD’er Dilan Yesilgoz. We misten de politieke bloggers op het bal.

Het feest werd gedomineerd door subversieve bloghelden als Max Molovich, Verbal Jam, Kippfest en IAmZero. Deze laatste kreeg deze avond ook eer naar werken: hij werd bekroond met de eerste prijs bij de uitreiking van de Blogparels, een soort alternatief voor de Dutch Bloggies.

Verder was er een opmerkelijk groot aantal bloggers uit de stripwereld aanwezig, waaronder Bandirah, Wouter Diesveld, Esther Gasseling van uitgeverij Xtra, stripjournalist Michael Minneboo en zelfverklaard levenskunstenaar René van Densen, voormalig nachtburgemeester van Tilburg en tegenwoordig asielzoeker in België. Een mooi weerzien met deze oude bekenden.

Zoals het blogbijeenkomsten betaamt, vond de evaluatie van de avond al tijdens het bal plaats op Twitter. Op de backchannel was te lezen dat vooral wegblijvers (zoals Geenstijl-haatzaaier Bert Brussen) de avond als mislukt beschouwden, maar dat was wellicht vooral bedoeld (nu word ik ironisch) om de aandacht af te leiden van hun eigen mislukte leven. Speciaal voor de critici dit aforisme: wie nooit faalt, bereikt niets.

Het Blogbal zal nog wat harder op de trom moeten roffelen, maar kan zeker uitgroeien tot een eigenzinnig alternatief voor hen die niet naar het Boekenbal mogen, uit eerzucht niet naar het Bal der Geweigerden willen en al helemaal niets hebben met ook nog een Bladenbal. Of zoals het op de Blogbal-posters staat: “Bloggen is dood. Leve het bloggen.”

Tags: , , , , , , , , , ,

16 Responses to “Boekenbal? Nee, Blogbal”

 1. Michael Says:

  Ik heb me er wel vermaakt inderdaad, maar dat had vooral met de gesprekken met bloggers te maken. Niet zo zeer met de muzikale acts die veel aandacht opeisten. Er werd mooi en gevoelig gezongen, daar niet van, maar die zwaarmoedigheid was niet geheel op zijn plaats op het bal, waar mensen toch vooral met elkaar wilden praten en liever muziek op de achtergrond hadden gehad.

 2. Tom Says:

  “maar dat was vermoedelijk vooral bedoeld om de aandacht af te leiden van hun eigen mislukte leven. ”

  Ik sta los van de critici, maar wie ben jij om te bepalen of een leven mislukt is?

 3. Jeroen Mirck Says:

  Dat was ironie, Tom. Een stijlmiddel waar bloggers vaak gebruik van maken, dus vond ik het wel passend om critici die niet eens aanwezig waren van repliek te dienen. Als zij hun eigen leven wel enorm geslaagd vinden, ben ik heel blij voor ze. (P.S.: Ik heb er even expliciet bij gezegd dat het ironisch bedoeld is.)

 4. Tom Says:

  Mja, tekst kun je op meerdere manieren interpreteren. En niet iedereen neemt helaas ironie voor ironie.

 5. madbello Says:

  Vind het echt jammer dat ik niet in de omstandigheden ben om het allemaal op te nemen, verwerken en mee te maken. …

 6. karin r. Says:

  zat weliswaar toen ook in Amsterdam maar in the escape. iets met boeken enzo.

 7. Kim Says:

  De avond was voor mij geslaagd vanwege het bijpraten met fijne bekenden.
  Feest zelf zou echter gebaat zijn geweest bij minder acts en een goeie dj. En lose the backchannel… Mensen waren nu drukker met twitteren óver, dan het beleven van het event zelf en in mijn optiek is je feestje dan bij voorbaat al mislukt…

 8. Nurks in PowNews Says:

  […] Op het even legendarische als vrij moeilijk te plaatsen Blogbal werd uw favoriete hoofdredacteur geïnterviewd door Jojanneke van PowNews. Het spijt uw hoofdredacteur dat er zoveel van zijn vrij uitvoerige en gedegen uiteenzetting over de staat van bloggend Nederland in de montagekamer is gesneuveld. Maar goed. Het is niet anders. Zo werken de media. Uw hoofdredacteur komt nu over als een wereldvreemde gek die zijn huis nooit uitkomt. Een ongewassen aap met een baard. Nu is hij dat in essentie natuurlijk ook, maar hij is ook zoveel meer, dat kunt u hopelijk beamen. Enfin, u kunt het betreffende item hier terug vinden. Vanaf 14 minuut 40. Uw hoofdredacteur ziet er iets anders uit dan u wellicht van hem gewend bent. Dat komt door het cameralicht, vermoedt hij. Daardoor lijkt zijn baard wat wilder en donkerder. Bovendien heeft hij een pruik op, maar dat is omdat hij niet herkenbaar wilde zijn. Hij accepteert dat dit is mislukt. Hij kan nu niet meer over straat. Gelukkig kwam hij daar toch al niet. […]

 9. TRS Says:

  Kinderachtig commentaar op Brussen. Get a life man.
  (nu met juiste bloglink)

 10. Jeroen Mirck Says:

  @TRS: Gelukkig lezen anderen gewoon de hele tekst, in plaats van zich boos te maken over één onschuldig woordje. Bert Brussen schijnt op basis van dat ene woordje zelfs geklikt te hebben bij de organisatie waarvoor ik werk, namelijk D66 Amsterdam. Vind je dat zelf ook niet een beetje kinderachtig? Inderdaad: get a life, Bert. Maar ik ben de beroerdste niet. Bert wil graag dat ik duidelijker zeg wat hij doet, dus heb ik er ‘Geenstijl-haatzaaier’ van gemaakt. Alle ophef over mijn verslag toont in ieder geval aan dat het Blogbal, waar Bert en zijn vriendjes op Twitter zo negatief over oordeelden, blijkbaar wél enorm leeft.

 11. Joost Says:

  Zonder Bert Brussen, de beddenpisser van het internet, kan het alleen maar gezelliger zijn. Dat hij dan ook nog iets op zijn sites zit te fulmineren geeft alleen maar blijk dat hij denkvermogen van een amoebe heeft. Er is geen hond die het leest behalve zijn alter ego’s en hier en daar een dronken studiegenoot

 12. TRS Says:

  Jeroen, als je het allemaal beneden jouw nivo acht, waarom doe je er dan aan mee?

 13. Jeroen Mirck Says:

  @TRS: Ik begrijp dat je Bert Brussen dolgraag verdedigt (kan die arme jongen dat zelf niet?), maar wat is nou precies je punt?

 14. René van Densen Says:

  HET IS WEER BIJNA ZOVER JEUJ !!!!!! #13maart

 15. Uit onze holen: over het Blogbal 2011 | Nurks Says:

  […] De rest van de avond verliep uitstekend. Meisjes op stelten met paardenhoofden liepen door het publiek heen. Er was een overdaad aan bitterballen. In een bijzaaltje zat de illustere Bas Taart (van Retecool) met wat jonge bewonderaars te praten. René van Densen maakte een filmpje voor Erik Hannema. Oud Zeikwijf zat zich op te winden over haar glorieuze mislukking omdat de gezelligheid zich hoofdzakelijk buiten de feestzaal afspeelde. Hoof danste als Boney M. Onze eigen Kippfest gaf samen met zijn Teutoonse Babe een Vuvuzela-concert dat vanaf de eerste seconde legendarisch genoemd mocht worden. En ik, ik praatte wat en dronk wat en genoot van een avond die onmiskenbaar iets magisch met zich meedroeg. Niet iedereen herkende het. Maar ik wel. En een aantal anderen gelukkig ook. […]

 16. De Ochtend: Blogbal 2012 Says:

  […] Morgen is het de tweede dinsdag van maart, dus is het weer Boekenbal. Een heerlijk elitair feestje waar altijd weer druk over wordt geroddeld en gekankerd. Het roept zelfs tegenacties op: het Bal der Geweigerden, het Bladenbal en – ook dit jaar weer – het Blogbal. Vorig jaar was ik bij het debuut van het Blogbal, dit jaar zal ik er wederom zijn. Bloggers die ook naar feestjes durven komen, zijn namelijk doorgaans goed gezelschap. […]

Leave a Reply