Einde van een tijdperk

Een tijdperk zit erop: de Dutch Bloggies zijn na tien jaar gestopt. Maar wel met een Big Bang, want de media-aandacht voor onze laatste prijs was enorm. Erg leuk allemaal, maar het hoogtepunt was natuurlijk de uitreiking zelf. Hier dan eindelijk de beelden!

De Blogger van het Decennium stond vanmorgen in alle ochtendkranten en kwam gisteren al voorbij op zo’n beetje heel internet, prominent in PowNews en bovenaan pagina 101 van Teletekst. Zelf was ik die dag te horen op BNR, Kink FM en bij Frits Spits op Radio 2. Een jeugdheld.

De ware jeugdheld trof ik echter tot mijn verrassing in het Paard van Troje zelf. Wim de Bie, die eigenlijk helemaal niet van prijsuitreikingen houdt, was gewoon naar de uitreiking gekomen. Datzelfde gold voor de andere genomineerden Electric Luna (die me in een blogje verwerkte), Martine de Jong (die me in een blogje verwerkte) en ‘Dutch Cowboy’ Henk de Hooge, die ik voor het eerst ontmoette. Het was geen druk bezocht feest, maar leuk om iedereen te spreken.

Winnaar Dominique Weesie was er zelf niet, maar zijn PowNed-collega Rutger Castricum (ook ex-Geenstijl) kwam wel langs voor een tv-item later op de avond. Uiteindelijk nam hij ook de prijs in ontvangst. Dat moment is ook te bekijken op video en zelfs op deze fraaie 3D-foto.

“Dank voor die bloemen”, zei Weesie later op de avond in een dankwoord op Twitter. “Maar die beker is echt foeilelijk. Enfin, wat kan ik verder nog zeggen? Het waren zes fantastische jaren.”

Omdat de uitreiking gelijk ook het afscheidsfeest was van de Stichting Dutch Bloggies, die er na tien jaar mee stopt, waren er ook twee speeches, over het verleden en de toekomst van bloggen.  De jonge blogger Rutger de Quay (inmiddels 15 jaar oud, winnaar bij de laatste editie van de Bloggies) blikte vooruit, terwijl Frank Meeuwsen, auteur van het boek ‘Bloghelden’, nog één keer terugblikte. Ik sluit af met Franks introductie, waarin hij het beroemde gedicht ‘Herinnering aan Holland’ van Marsman verbasterde tot een ode aan bloggen.

Denkend aan bloggen
zie ik een brede rivier van artikelen
traag langs oneindig
veel schermen gaan
Rijk bedachte
digitale hersenspinsels
wachtend op een publiek
aan de andere kant.

Luna, 10e, Henk de Hooge en Wim de Bie

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

7 Responses to “Einde van een tijdperk”

 1. Bloggies.com Says:

  […] Dit blogartikel is vermeld op Twitter […]
  Terugblik #DutchBloggies: het einde van een tijdperk.

 2. Alexander Says:

  A blog is in many ways a continuing conversation.

 3. Jeroen Mirck Says:

  De koning is dood, lang leve de koning! De mogelijkheid bestaat dat Stichting Dutch Bloggies wordt overgedragen aan een geïnteresseerde derde partij, maar bij die besprekingen ben ik als terugtredend juryvoorzitter niet betrokken. Mijn tijd zit erop.

  Tegelijk duiken ook andere initiatieven op. In maart wordt het Blogbal georganiseerd, op dezelfde avond als het boekenbal. Leuk bedacht, ik ga zeker even kijken. Een ander initiatief is de Blogparel, waarvoor mensen hun mooiste blogposts kunnen inzenden. Ziehier het lijstje: http://tinyurl.com/blogparel

 4. Boekenbal? Nee, Blogbal Says:

  […] Gisteren vond aan het Leidseplein het eerste Boekenbal zonder Harry Mulisch plaats. De overleden godfather van de Nederlandse letteren was even verderop gelukkig wel aanwezig op het Blogbal. Als pop met pijp (en voor de bezoekers speciale Mulisch-maskers), maar dat mocht de pret niet drukken. Het Blogbal was een wat onwennige tegenhanger van wijlen Dutch Bloggies, maar zeker voor herhaling vatbaar. […]

 5. Mijn Moment 2011 Says:

  […] Verschillende bijzondere momenten in 2011 hadden met bloggen te maken. Zo begroeven we in januari de Dutch Bloggies. Hoewel er altijd kritiek is geweest op deze blogprijs (maar nu geldt: over de doden niets dan goeds), was dit slotfeest toch een memorabele avond. Alle genomineerden voor de afscheidsprijs Blogger van het Decennium waren er, dus zelfs jeugdheld Wim de Bie. Hoe anders was dat vier jaar eerder, toen Henk-Jan en ik allebei aanwezig waren bij de toenmalige uitreiking, maar winnaar ‘Bieslog’ schitterde door afwezigheid. Ditmaal was ik de juryvoorzitter en reikte de prijs uit aan Rutger Castricum, die hem zou doorgeven aan zijn baas bij PowNed, Dominique Weesie. Een prijs voor GeenStijl; het bleef nog lang onrustig in Den Haag. […]

 6. De Ochtend: Blogbal 2012 Says:

  […] Hoewel de Dutch Bloggies inmiddels niet meer bestaan, wordt er op het Blogbal wel een speciale blogprijs uitgereikt, de Blogparel. “Op de eerste editie in 2011 werd die ook uitgereikt”, melden de organisatoren. “We willen de best geschreven blogposts van het afgelopen jaar in het zonnetje zetten.” […]

 7. FaBii Says:

  Super Jeroen, als dat geen mooie stimulans is om door te gaan! Succes met de Bloggies. Ik zag dat er veel concurrentie is (lees: ik gun jou en nog een paar anderen dezelfde prijs eigenlijk) maar dat maakt het alleen maar leuker toch? Van de Koningshuis vind ik wel heel bijzonder. Enig idee hoe dat in z’n werk is gegaan? En wat is stadskledij precies? Mooi hoe dan ook!

Leave a Reply