De Ochtend: Blogbal 2012

Morgen is het de tweede dinsdag van maart, dus is het weer Boekenbal. Een heerlijk elitair feestje waar altijd weer druk over wordt geroddeld en gekankerd. Het roept zelfs tegenacties op: het Bal der Geweigerden, het Bladenbal en – ook dit jaar weer – het Blogbal. Vorig jaar was ik bij het debuut van het Blogbal, dit jaar zal ik er wederom zijn. Bloggers die ook naar feestjes durven komen, zijn namelijk doorgaans goed gezelschap.

Vorig jaar trok een groep bloggers de stoute schoenen aan om het Blogbal voor de eerste keer te organiseren. “Bedoeld als een dwars antwoord op het Boekenbal, waar de literaire waarde van een langzaam uitstervende uitgeverswereld geëtaleerd wordt, terwijl het bloggen levendiger dan ooit is en minstens even mooie literaire schrijfprestaties bevat”, aldus de organisatie. Of zoals initiator annex blogger ‘Oud Zeikwijf’ het dit weekend in een persoonlijke blogpost formuleert:

“In 2010 vond ik dat Boekenbal opeens niet meer kunnen. Die kapsones. Die façade van would be intellectualiteit. Die achtergrond van doodgewone, boerse money-money-money onder een gouden laklaagje. Dus begon ik het Blogbal. Voor de bloggers. Ons eigen boekenbal. Op dezelfde dag, en om de hoek van het Boekenbal, namelijk in de Balie te Amsterdam. Want de bloggers, die kunnen schrijven. Dat weet iedereen die wel eens op het internet leest. Daar zitten parels tussen om u tegen te zeggen. Je kan zeggen dat blogland dé ware kweekvijver van literair Nederland is.”

Hoewel de Dutch Bloggies inmiddels niet meer bestaan, wordt er op het Blogbal wel een speciale blogprijs uitgereikt, de Blogparel. “Op de eerste editie in 2011 werd die ook uitgereikt”, melden de organisatoren. “We willen de best geschreven blogposts van het afgelopen jaar speciaal in het zonnetje zetten.”

Komt allen dus op 13 maart 2012 naar het Blogbal in De Balie!

In mijn internetrubriek op RTV-NH behandelde ik ook twee veelbesproken zaken op YouTube: spammende Reply Girls en de omstreden video-hit Kony 2012. Luister de uitzending terug via het radio-archief.

Tags: , , ,

One Response to “De Ochtend: Blogbal 2012”

  1. Wie won er op het Blogbal? Says:

    […] Bloggen is niet dood, allerminst! Gisteren was het Blogbal zelfs een groter trending topic op Twitter dan het gelijktijdig gehouden Boekenbal. Er werd druk over getwitterd, Radio 1 interviewde mede-organisator Rebecca van Putten en zelf schoof ik als vaste internet-expert van RTV Noord-Holland aan in de talkshow Noord-Hollands Diep. Op het Blogbal zelf werden de Blogparels uitgereikt voor de beste blogpostst van afgelopen jaar. De winnaars waren Renée Olsthoorn met Als een uit het nest gevallen vogeltje (over haar demente moeder) en Fatima Boutouhouh met Ooievaars grijpen de macht. Proficiat met jullie Blogparel, Renée en Fatima! […]

Leave a Reply