Run, Gaddafi, run!

Na Tunesië en Egypte is ook de volksopstand in Libië geëxplodeerd. Schrijnend zijn de beelden van het Libische leger dat het eigen volk met tanks en straaljagers probeert neer te slaan. De Libische leider Gaddafi (geen mens maar een duivel, volgens zijn tegenstanders) bekritiseerde vannacht de ‘honden’ van de buitenlandse pers: hij was niet gevlucht naar Venezuela, maar nog ‘gewoon’ in Libië. Het was een sneu, ultrakort filmpje van de Grote Leider, gezeten in een aftandse auto met een uitgeklapte paraplu. Volgens HP/De Tijd ‘een historische blunder’. Maar bovenal het treffende beeld van een tiran op weg naar zijn eigen ondergang. Run, Gaddafi, run!

Update 18:50: Inmiddels heeft kolonel Gaddafi (voor de googelaars: Kadhafi of Kaddafi kan ook, zelfs Khadaffi, alleen over ‘fi’ zijn de media het eens) een échte speech gehouden. Daarin kondigde hij gewoon te blijven en zo nodig als martelaar te sterven voor het land dat hij met zijn eigen bloed heeft opgebouwd. Ter vergelijking: een dag nadat de Egyptische leider Mubarak iets vergelijkbaars zei, was hij gevlucht. Gaddafi lijkt het echt te menen. Hij zal strijdend ten onder gaan.

Tags: , , , , , , , , , , ,

6 Responses to “Run, Gaddafi, run!”

 1. Tripoli.com Says:

  […] Dit blogartikel is vermeld op Twitter door Patrick Petersen […]
  Mooie game-titel! -> RT @JeroenMirck: [Blog] Run, Gaddafi, run!

 2. Eugene Says:

  Pinochet zei het al: met dictators loopt het altijd slecht af…

 3. Branko Collin Says:

  Ik hoop dat ze Gadverdaffi heel, heel langzaam afmaken.

 4. Ondertitel de tiran Says:

  […] Iedereen kent wel die filmpjes met Hitler: een scene uit Der Untergang, voorzien van hilarische commentaren over Facebook, de iPad of Justin Bieber. Voor het goede doel zet Hivos nu ook dit soort mash-ups in: bezoekers van Hivos.nl kunnen heel eenvoudig zelf drie beruchte dictators ondertitelen: de Iraanse president Ahmadinejad, de Libische kolonel Khadaffi (toch al bekend om zijn knullige filmpjes) en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il. Met deze actie steunt de organisatie “activisten, kunstenaars en bloggers die zich – niet zonder risico – uitspreken voor vrijheid, gerechtigheid en welvaart in hun land”. […]

 5. Jeroen Mirck Says:

  The end of the Libyan regime is near. Watch Sky’s special correspondent Alex Crawford reporting from a rebel truck in Tripoli. Respect!
  http://news.sky.com/home/world-news/article/16053951

  Update: NOS heeft een pakkend videoprofiel van Kadhafi:
  http://nos.nl/video/266235-de-politieke-carriere-van-kadhafi.html

 6. De Ochtend: (patenten)oorlog Says:

  […] Toch smaakt dat woord ‘oorlog’ wat bitter in de mond nu de wereld gisteren en vandaag getuige was van het eindspel bij de volksopstand in Libië. Historisch was het live-verslag dat Sky-correspondent Alex Crawford vanaf een legertruck maakte van de rebellen die Tripoli binnenreed. Kolonel Kadhafi kan ieder moment de witte vlag hijsen, als hij al niet dood of gevlucht is. Op zo’n moment is praten over een ‘patentenoorlog’ toch wat misplaatst. […]

Leave a Reply