De Ochtend: politie op Twitter

Al eerder had ik over de Twittercode van de politie in mijn internet-rubriek op Radio Noord-Holland, maar de afgelopen week was de twitterende politie opnieuw actueel. Ditmaal ging het om ‘Twitter-terroriste’ Charlotte Bouwman, een 17-jarige scholier uit Amersfoort die dreigde haar school op te blazen. De ‘bomtweets’ leidde tot haar aanhouding en zelfs een nachtelijk verblijf in een vrouwengevangenis.

Natuurlijk was het meisje niet werkelijk van plan om haar school te laten ontploffen, dus schreeuwde menigeen op Twitter moord en brand over die ‘excessieve optreden’ van de politie. Bovendien bleken de dienders niet veel sjoege te hebben van hoe Twitter werkt (“Wat is een hashtag?”).

Toch zijn dat krokodillentranen. Het huidige electoraat in Nederland wil bij meerderheid (lees: het gedoogkabinet van VVD, CDA en PVV) dat de politie zwaarder straft en sneller optreedt. De mensen die dat vinden, zijn vaak ook dolblij met preventief fouilleren. Maar nu de politie zowaar eens daadkracht toont, is het huis ineens te klein. Eigen schuld, dikke bult. Datzelfde geldt ook voor Charlotte zelf: die had beter moeten nadenken over wat ze via Twitter de wereld inslingert. Hopelijk heeft ze er iets van geleerd.

Er zijn ook voorbeelden van politie-optredens waarbij Twitter serieus heeft bijgedragen aan de arrestatie van een echte boef. Eind januari beroven twee jongens in het Gelderse plaatsje Dieren een juwelier. Hun vluchtscooter doet het niet, dus gaan ze er lopend vandoor. Dankzij updates van de lokale politie op Twitter (met de hashtag ‘#OvervalDieren’) wordt een van de daders gelokaliseerd en opgepakt.

Vorig jaar loste de Eindhovense politie op vergelijkbare wijze een aanrandingszaak op. De verantwoordelijk politiechef Gerard Goossens blogde indertijd: “Binnen twee à drie jaar zullen media als Twitter en Facebook als opsporingsmiddel belangrijker zijn dan televisie en/of kranten.”

Toevallig sprak ik gisteren Misha Nauman, een van de twitterende politieagenten in Amsterdam. Hoewel het gros van de Amsterdammers niet twittert, heeft dit online experiment al wel bijgedragen aan het optreden van de politie in de hoofdstad. Welke andere steden volgen?

Behalve de twitterende politie heb ik ook de Tegenstemwijzer behandeld in de internetrubriek van Radio Noord-Holland, vanaf 10:10 uur in het programma De Ochtend. Later op de dag terug te luisteren via het radio-archief.

Tags: , , , ,

One Response to “De Ochtend: politie op Twitter”

  1. Pliesie.com Says:

    […] Dit blogartikel is vermeld op Twitter door Aldert Hazenberg en Arjan Burggraaf […] Mooi stuk. In #HoekscheWaard ook agent op Twitter: @PZHZBoogaerdt. #bijdetijd

Leave a Reply