De Ochtend: patentenoorlog

De patentenoorlog tussen mobiele en internetbedrijven stond vandaag centraal in mijn rubriek op Radio Noord-Holland. Die strijd wordt op meerdere fronten gevoerd: zo voert Apple een juridisch gevecht met Samsung over de iPad-concurrent Galaxy, terwijl Google ondertussen de mobiele tak van Motorola gekocht heeft vanwege de vele patenten die daarbij inbegrepen zijn. Deze laatste overname (grappend ‘Motoogle’ genaamd) wordt op weblogs zelfs met atoomontploffingen gevisualiseerd. “The mobile business just got completely blown up!” Wat een oorlogstaal. Ook bij de Galaxy is het hard tegen hard: Apple lijkt zelfs moedwillig foto’s gemanipuleerd te hebben om de tegenstander veroordeeld te krijgen. Een Duitse rechter verbood de lancering van de Samsung Galaxy Tab 10.1 in Europa, maar door de al lopende rechtzaak in Nederland had ons land de Europese primeur.

Toch smaakt dat woord ‘oorlog’ wat bitter in de mond nu de wereld gisteren en vandaag getuige was van het eindspel bij de volksopstand in Libië. Historisch was het live-verslag dat Sky-correspondent Alex Crawford vanaf een legertruck maakte van de rebellen die Tripoli binnenreed. Kolonel Kadhafi kan ieder moment de witte vlag hijsen, als hij al niet dood of gevlucht is. Op zo’n moment is praten over een ‘patentenoorlog’ toch wat misplaatst.

Beluister mijn internetrubriek op RTV-NH via het radio-archief.

Tags: , , , , , ,

5 Responses to “De Ochtend: patentenoorlog”

 1. Erwin Boogert Says:

  Waarom mogen de reis- eetprogramma’s wel blijven volgens die redenering? In Afrika vallen ze immers bij bosjes om van de honger. Zij, en velen met hen, zouden maar wat graag in een vliegtuig stappen naar een ander land.

  Ik bedoel dus eigenlijk te zeggen dat je stelling imho vergezocht en politiek correct is.

 2. Jeroen Mirck Says:

  Dat is ie ook, Erwin. Ik zeg ook niet dat we geen aandacht moeten besteden aan de Galaxy-case of aan de Motorola-overname (ik vind het zelf machtig interessant), maar dat we af en toe ook best eens een ander woord dan ‘oorlog’ kunnen gebruiken voor zakelijke animositeit. De journalistiek is vaak zo weinig creatief en de gebruikelijke beeldspraak wordt te snel door iedereen overgenomen.

 3. Erwin Boogert Says:

  Dat las ik niet zo in de tekst, nu wel, en ben het met je eens. Een paar simpele alternatieven: octrooizooi, juridisch wapengekletter en patentruzie #lossemouw. Zie, zo moeilijk is het niet.

  Overigens, als het IE-gejerimieer (hmm, die bekt niet goed) je boeit dan is http://fosspatents.blogspot.com/ een leuk om in je RSS-lezer te stoppen.

 4. Jeroen Mirck Says:

  Dank voor de link, Erwin. Software-patenten zijn niet mijn grootste hobby, maar het is altijd handig om een goede bron van informatie te hebben.
  Leuke kopsuggesties trouwens, vooral octrooizooi.

  Nog een paar aardige patentlinkjes:
  http://flowingdata.com/2011/08/22/mobile-patent-lawsuits-2/
  http://www.economist.com/node/21526385

 5. Dokter, heb ik twitterdiarree? Says:

  […] In december kwam onderzoeksbureau Intomart GfK met het rapport ‘Trends in digitale media’, waaruit onder meer blijkt dat het bezit van tablet-computers explosief is gestegen. Maar liefst 1,7 miljoen Nederlanders gebruiken inmiddels een iPad of andere tablet. Dat is 14% van de internettende bevolking. In de tweede helft van 2011 zijn er bijna een miljoen gebruikers bijgekomen. Daarnaast zijn er nog eens 1,7 miljoen Nederlanders van plan binnen afzienbare tijd een tablet aan te schaffen.

  Apple domineert deze markt met de iPad. Die kwam pas anderhalf jaar geleden op de markt, maar maakt dus een spectaculaire opmars door. Volgens het onderzoek heeft twee op de drie tabeltgebruikers een iPad. Samsung, waarmee Apple vaak in de clinch ligt, is op afstand de nummer twee in deze markt. Blackberry-producent RIM is minder succesvol, waardoor het nu loopt te stunten met de prijzen van haar Playbook. Ondertussen zingt het hardnekkige gerucht rond dat Google spoedig met een goedkope tablet op de markt komt. […]

Leave a Reply