More Real than Reality

Deze zondag is een mooie dag om het over fotografie te hebben. Al was het maar vanwege de Zilveren Camera die vandaag is toegekend aan Evert-Jan Daniels. Zijn winnende nieuwsfoto is voor de afwisseling eens geen bloedende Karst Tates of een dode Pim Fortuyn, maar een glimmende plaat van drie vastberaden politici: Geert Wilders, Mark Rutte en Maxime Verhagen lopen daadkrachtig de pers tegemoet nadat ze hun gedoogkabinet hebben geformeerd. Overigens zijn er meer mooie foto’s bekroond.

Toch kies ik nu voor een andere foto: de dodenwake in een klein Spaans dorp, vastgelegd door W. Eugene Smith. Het Amsterdamse fotomuseum Foam heeft van december tot maart een retrospectief van deze invloedrijke fotograaf. Smith (1918-1978) geldt als de grondlegger van het foto-essay. Hij werkte voor Magnum en het befaamde tijdschrift Life, maar maakte zich overal onmogelijk door de onwaarschijnlijke hoeveelheid tijd die hij in bijzondere projecten stak. Zo ruïneerde hij zichzelf door voor een fotoreportage van de industriestad Pittsburgh enkele jaren in die stad te verblijven.

Ik was diep geraakt door het werk van W. Eugene Smith in Foam. Als zelfstandige foto’s zijn ze al briljant, maar de reportagevorm geeft ze nog veel meer lading. Smith kroop echt in de huid van de mensen die hij volgde, zoals Albert Schweitzer, een zwarte vroedvrouw, een plattelandsdokter of een bataljon soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Smith zag soms letterlijk de bommen om zich heen ontploffen en werd ook zelf gewond gerepatrieerd.

De expositie van Smith heet niet voor niets More Real than Reality: de foto-essays die hij maakte zijn perfectionistische, persoonlijke weergaves van de werkelijkheid. Beelden die schokken en ontroeren. Ga voor 16 maart zeker even kijken!

Tags: , , ,

2 Responses to “More Real than Reality”

  1. Foamsy.com Says:

    […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter […] More Real than Reality

  2. Hans Says:

    Schitterende foto, het lijkt wel een Rembrandt!

Leave a Reply