De beer is los!

De beer is los!

Een beer met een kussen onder zijn arm. Nee, dit is niet Alice in Wonderland. Deze beer is een twaalf meter hoog kunstwerk van Florentijn Hofman, dat sinds kort bij mij in de buurt staat.

Het reusachtige beeld is te vinden in de Staalmanpleinbuurt van Amsterdam Slotervaart en te volgen op weblog DeStaalman.nl. Het idee ontstond in 2006 tijdens een participatieproject over het ontwerp van het Staalmanpark. Bewoners van de wijk, met name ook jongeren, mochten meedenken over het kunstwerk. Dit participatietraject werd indertijd bekroond met de VROM Zilveren Pluim.

Bij de opbouw van het kunstwerk zijn meerdere partijen betrokken. Heddes Bouw zorgde voor de imposante sokkel waar de beer op staat, GroutTech voor het spuitbeton. Job Art heeft de ijzeren kern van de beer in delen gemaakt en Job Saltzherr is sinds medio november bezig met de afwerking: het spuiten van beton op de ijzeren kern. Ik sprak hem vandaag: door de nachtvorst bevriezen de spuitslangen en is het nog maar de vraag of het beeld voor het eind van het jaar klaar is.

De hele Staalmanpleinbuurt wordt momenteel gerenoveerd en deels herbouwd. Dat is een lang, moeizaam proces waarover we in de deelraad ook veel kritische buurtbewoners hebben horen inspreken. Een kunstwerk kan die kritiek niet wegnemen, maar het is wel een mooie manier om burgers te betrekken bij de invulling van hun vernieuwde buurt. Maar klaar is het daar nog lang niet: het beeld noch de buurt.

Staalmanplein, Slotervaart

Tags: , , , , , , , , ,

6 Responses to “De beer is los!”

 1. Peggy Says:

  Wat kost zo’n beer nou?

 2. Topsy.com Says:

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter […] Roy van der Linden heeft gezegd: RT @JeroenMirck: [Kunst] Een #beer van 12 meter hoog! #Slotervaart #Staalmanplein #Hofman

 3. Michael Minneboo Says:

  Ik denk dat bewoners uiteindelijk blijer zijn met een goed huis en minder crimineeltjes op straat dan een beer voor de deur. Of zie ik nu te veel beren op de weg?

 4. Rob Doms Says:

  De betrokkenheid op het blog DeStaalman.nl valt in elk geval tegen: als ik het aantal reacties op alle artikelen van de frontpage optel, kom ik uit op een totaal van 0.

 5. Jeroen Mirck Says:

  @Rob: Hahaha, dan doet dit blogje het nu al beter (al zijn jullie geen van alle onwonenden). Op Facebook en Twitter kreeg ik voor dit bericht al wel een paar ‘duimpjes’ / retweets van buurtbewoners. :)

 6. Wat is de beste straatkunst van Amsterdam? Says:

  […] De Straatkunstprijs wil “zoveel mogelijk mensen laten kijken naar de kunstwerken die op allerlei plekken in hun omgeving staan. Want dán pas krijgen ze betekenis en waarde in het publieke domein.” Nee, dit is geen kunstproject. Het is veel meer een vorm van burgerparticipatie. Tot 9 mei kun je namelijk zelf je favoriete straatkunst nomineren, met hulp van moderne middelen als Layar en Google Street View. Vanaf 23 april gaat AT5 in acht afleveringen aandacht besteden aan de Straatkunstprijs. Een leuk project, dat ook loopt in Groningen en Brabant. Menigeen zal als eerste denken aan bekende straatkunst in het centrum van Amsterdam, dus laat ik voor de afwisseling eens aandacht vragen voor een bijzonder project in Nieuw-West: De Staalman. Al eerder schreef ik over dit enorme beeld van Florentijn Hofman, dat een beer met een kussen onder zijn arm uitbeeldt. Een echte eye-catcher, waar de buurt zelf over heeft meegedacht. […]

Leave a Reply