Muziekindustrie bedreigt Muxtape en Pandora

Je muziek delen op internet, wie wil dat nou niet? De muziekindustrie natuurlijk. De Amerikaanse belangenbehartiger RIAA lijkt de strijd tegen muzieksites als Pandora en Muxtape te hebben opgevoerd. Onder dwang van de RIAA verleent Pandora geen toegang meer aan luisteraars van buiten de Verenigde Staten. En Muxtape? Bang voor schadeclaims ging die website deze week doodleuk op zwart. Maar is de muziekindustrie wel echt aan de winnende hand?

“Muxtape will be unavailable for a brief period while we sort out a problem with the RIAA”, zo luidt het enige tekstje op de verder maagdelijk witte homepage van Muxtape.com. Ter illustratie hebben de beheerders een teruggespoeld cassettebandje afgebeeld. Is dit het einde van Muxtape? Als het aan de RIAA ligt wel, want die wil alle grote sites aanpakken die niet netjes royalty’s afdragen aan de bij haar aangesloten platenmaatschappijen.

Tegenhangers als Imeem en Deezer ontspringen de dans, want zij betalen netjes voor de muziek die ze aanbieden. Toch is dat heel veel gevraagd, want de kosten rijzen de pan uit. De grote site Pandora beklaagt zich er publiekelijk over dat de kosten onevenredig drukken op het eigen businessmodel. Beter gezegd: er blijft bijna geen businessmodel meer over.

De druk van RIAA heeft ook al tot eigen inperkingen geleid. “We are deeply, deeply sorry to say that due to licensing constraints, we can no longer allow access to Pandora for listeners located outside of the U.S.”, schrijft Pandora-oprichter Tim Westergren. “We will continue to work diligently to realize the vision of a truly global Pandora, but for the time being we are required to restrict its use. We are very sad to have to do this, but there is no other alternative.”

Natuurlijk moeten er rechten worden betaald over muziek. Toch is dit wapengekletter van de RIAA buiten proporties. De muziekindustrie heeft internet keihard nodig om liefhebbers te prikkelen haar muziek te kopen. Sharingsites spelen juist een grote rol bij de informatiebehoefte van muziekfans. Ze simpelweg verbieden zal niet werken, want er staan altijd nieuwe initiatieven op (na Napster kwam Kazaa, en vele andere sites volgden).

De muziekbranche moet gaan zoeken naar nieuwe manieren om online geld te verdienen – zo nodig in samenwerking met sharingsites. Zo sloot Last.fm een samenwerking met platenmaatschappijen, waardoor beide partijen delen in de opbrengst van via Last.fm verkochte albums. Dat klinkt al een stuk constructiever.

Soms is het ook gewoon een kwestie van boerenslimheid. Zo meldt Bright dat nieuwkomer 8Tracks “een handige manier (heeft) gevonden om de torenhoge licentiekosten voor muziekdiensten, die ook Pandora plagen, te minderen: je ziet van 8Tracks-playlists niet meteen alle liedjes.”

Voorlopig zullen we nog wel vaker spierballentaal van de RIAA horen. Het klinkt als een dinosaurus die zich nog één keer opricht voordat hij definitief bezwijkt en uitsterft. Natuurlijk, in de strijd om muziek en geld zal altijd het geld zegevieren. Voor niks gaat immers de zon op. Tegelijkertijd staat muziek voor vrijheid – het zal altijd weten te ontsnappen naar nieuwe werelden, waarin we onze voorliefde delen via sites als Muxtape en Pandora.

Tags: , , , , , , , , , , ,

4 Responses to “Muziekindustrie bedreigt Muxtape en Pandora”

 1. Arjan Says:

  Tja, de muziekindustrie … die hanteren inderdaad echt een hopeloos achterhaald business model. Geld proberen te verdienen via cd’s. Ooit was ik een fervent cd-verzamelaar (heb 400+ cd’s binnen mijn genre: punk rock / ska-punk), maar tegenwoordig download ik alles fijn via bittorent (mininova.org en thepiratebay.org zijn veruit de beste sites).

  Op die manier kom je er als consument veel effectiever achter of iets crap is (wat ik in het verleden maar al te vaak pijnlijk heb moeten ervaren), of juist een pareltje. En … als ik een band op basis van de gratis gedownloade cd(‘s) leuk vind, bezoek ik vervolgens trouw de concerten van deze band, koop er diverse T-shirts en goodies en vaak ook alsnog de ceedee. Op die manier steun je volgens mij een band op de meest directe manier mogelijk. Iedereen blij, toch?

  Om mooi bij je dinosaurus-analogie aan te sluiten, Jeroen, hier een passende songtekst van NOFX die gaat over de met uisterven bedreigde muziekindustrie. Grappige van NOFX is trouwens dat ze alles zelf regelen, nooit videoclips uitbrengen, nooit aan interviews doen en puur via word-of-mouth een gigantische schare volgelingen hebben (hun laatste concert in de Melkweg was binnen een uur uitverkocht) :

  – – – – –

  DINOSAURS WILL DIE

  Sit back wath it crumble, see drowing watch the fall
  I feel just ternble about it, thats sarcasm, let it burn
  Im gonna make a toast when it falls apart
  Im gonna raise my glass abuv my heart
  Then someone shouts thats what they get
  For all the the years of hit and run 4 all the piss broke band on vhone
  Where did all their money go dont we all know
  Parastic music industry as it destroys itself
  Well show then how its supposed to be
  Music written from devotion notabitchin, not for fame
  Zero people are exploited there are no tricks up our sleeve
  Were gonna die fight against the mass appeal
  Were gonna kill the seven record deal make records
  That have more than one good song the dinosaurs will slowly
  Die and I do belive no one will cry Im just fucking
  Glad Im gonna be there to watch the fall prehistoric music
  Industry three feet in la brea tas extinction mever felt so good
  If you think anyone will feel badly you are sadly mistaken
  The time has come for evolution fuck collusion kill by five
  Whatever happenedto the handshake whatever happened to
  Deals no-one would break whatever hapened to integrity
  Its still there it always was for playing music just because
  A million reasons why all dinosaurs must die

 2. Arjan Says:

  Oeps,

  Songtekst geknipt en plakt van een wel HEEL BEROERDE LYRICS SITE. Hieronder alsnog de goeie tekst ;)

  – – – – –

  (This is not a test of the Emergency Broadcast System. This is the real thing)

  Kick back watch it crumble
  See the drowning, watch the fall
  I feel just terrible about it
  That’s sarcasm, let it burn

  I’m gonna make a toast when it falls apart
  I’m gonna raise my glass above my heart
  Then someone shouts “That’s what they get!”

  For all the years of hit and run
  For all the piss broke bands on VH1
  Where did all, their money go?
  Don’t we all know

  Parasitic music industry
  As it destroys itself
  We’ll show them how it’s supposed to be

  Music written from devotion
  Not ambition, not for fame
  Zero people are exploited
  There are no tricks, up our sleeve

  Gonna fight against the mass appeal
  We’re gonna kill the 7 record deal
  Make records that have more than one good song
  The dinosaurs will slowly die
  And I do believe no one will cry
  I’m just fucking glad I’m gonna be
  There to watch the fall

  Prehistoric music industry
  Three feet in la brea tar
  Extinction never felt so good

  If you think anyone would feel badly
  You are sadly, mistaken
  The time has come for evolution
  Fuck collusion, kill the five

  Whatever happened to the handshake?
  Whatever happened to deals no-one would break?
  What happened to integrity?
  It’s still there it always was
  For playing music just because
  A million reasons why

  (All) dinosaurs will die
  (All) dinosaurs will die
  (All) dinosaurs will die

 3. JM.nl » Last.FM gaat geld rekenen voor webradio Says:

  […] Muziekgrabbelton Last.FM, mijn favoriete radiozender, gaat geld rekenen voor het gebruik van zijn webradio. […] Voor mij kwam die mededeling in eerste instantie als een verrassing, maar in feite is het een logische ontwikkeling gelet op hoe het andere muziekdiensten op internet vergaat. In augustus schreef ik al over de Amerikaanse belangenbehartiger RIAA die de druk op Muxtape en Pandora dusdanig had opgevoerd dat de ene site meteen op zwart ging en de andere buiten de VS niet meer te beluisteren is. […]

 4. JM.nl » Gratis muziek op internet Says:

  […] Vroeger kopieerden we cassettebandjes, tegenwoordig halen we onze muziek van internet. Platenmaatschappijen (alleen die naam al!) zien de online ontwikkelingen al jaren met lede ogen toe. Veel muziek wordt illegaal gedeeld en levert de artiest en zijn label niets op. Zodoende werden muzieksites als Napster en Kazaa juridisch aangepakt, net als latere opvolgers als Muxtape en Pandora. Toch wordt er via peer-to-peer sites als BitTorrent nog altijd massaal muziek uitgewisseld. Nieuwe sites als Spotify en Grooveshark doen het anders: daar kun je muziek streamen. Toch is de muziekindustrie daar nog steeds niet blij mee. […]