Grunberg op iPhone

Het is weer Grunberg-mania in literair Nederland. De eigengereide schrijver, sinds dit jaar Volkskrant-columnist, weet vanaf morgen zijn roman Tirza verfilmd in de Nederlandse bioscopen. Bovendien komt op 28 oktober een nieuwe roman uit: Huid en haar. De PR-machine draait dus op volle toeren, waarbij ook de digitale verandering van het boekenvak niet wordt vergeten: Arnon Grunberg heeft zowaar een app voor de iPhone.

Wat zou Grunberg zelf vinden van zijn eigen iPhone-app? Het past prima bij het kosmopolitische imago van deze Nederlandse Newyorker, maar weer stukken minder bij zijn cultuurpessimisme. Of is zo’n gladde applicatie voor hem juist één grote grap? Zakelijk zal het hem en uitgeverij Nijgh & Van Ditmar vast geen windeieren leggen: de gratis app biedt iPhone-gebruikers de mogelijkheid om alvast enkele fragmenten te lezen en vervolgens het boek met één druk op de knop te bestellen.

“Het boek ontvang je dan, zonder verzendkosten, op de dag van verschijning in huis”, meldt de uitgever slim. “Uiteraard bevat de app ook achtergrondinformatie over de romans en kun je op de hoogte blijven van nieuws over Arnon Grunberg. Last but not least: gebruik je iPhone als zweep…”

Geen heel spectaculaire app dus, maar voor liefhebbers wel de kans op een sneak preview. En die zweep klinkt ook spannend. Dat erotische machtsmiddel sluit goed aan op de reeds vrijgegeven boekinformatie:

“In de roman Huid en Haar wordt de markt van de liefde gereguleerd door straf, ook waar geen schuld lijkt te zijn. Grunberg schreef een verhaal over verboden liefde, pervers plezier, overspel en machtsmisbruik, met de Amerikaanse en Nederlandse academische wereld en de stedelijke politiek van New York als decor.”

Zelf heb ik geen iPhone, maar een (niet compatibele) HTC Magic. Kunnen de iPhone-gebruikers onder mijn lezers alvast even wat citeren uit de nieuwe Grunberg? Liefst iets met zweepjes.

Tags: , , , ,

2 Responses to “Grunberg op iPhone”

  1. Topsy.com Says:

    […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter […] RT @lectrr: Grunberg-app is niet verkrijgbaar in de Belgische iTunes Store. Marketing-misser want Belgen lezen/kopen ook boeken. #fail

  2. JeroenMirck.nl » Grunberg als stripheld Says:

    Sommige mensen vinden Arnon Grunberg al een stripfiguur, maar nu is hij het ook echt. Van zijn reis in maart 2010 per auto en trein van Istanbul naar Bagdad maakte stripmaker Hanco Kolk een roadmovie in stripvorm, getiteld ‘Van Istanbul naar Bagdad’, die zaterdag 6 november wordt gepresenteerd op de Kunststripbeurs in de Utrechtse Janskerk. […] Grunberg is behoorlijk crossmediaal. Behalve in stripvorm is hij sinds kort ook te bewonderen op de iPhone.

Leave a Reply