Serge Gainsbourg is niet dood

“Tom Barman treedt niet op.” Het was een wat vreemde toevoeging in de concertagenda van Paradiso. De opmerking sloeg op GainsNord, een speciale avond waar artiesten uit de lage landen een ode brachten aan het Franse genie Serge Gainsbourg, hier in Nederland ten onrechte alleen bekend bij het grote publiek van zijn hijgplaat “Je t’aime (moi non plus)”. Waarom die opmerking over Tom Barman? Simpel, omdat de zanger van dEUS enkele dagen eerder aanschoof en optrad in De Wereld Draait Door en daarmee het concert in de kleine zaal van Paradiso onverwacht veel aandacht bezorgde. Prompt was GainsNord uitverkocht. “Wie dacht dat Tom Barman vrijdag in Paradiso is, die moet ik helaas teleurstellen”, waarschuwde ook Revu-journalist Guuz Hoogaerts, organisator van het concert waar hij de door hemzelf samengestelde cd “GainsNord. Serge’s Songs Revisited By Bands From The Lowlands” presenteerde. Zonder Barman (maar met barmannen in de benedenzaal die cocktails met stikstof bereidden) werd het toch een mooie hijgavond.

Hoogaerts (beter bekend onder zijn artiestennaam Guuzbourg) had naar goed eigen gebruik vooral veel potentiële zuchtmeisjes uitgenodigd. Begeleid door de band West Hell 5 zongen onder meer Flora Dolores (van de Spinshots, zie video), Geraldine, Flux, Yaso en de van Room Eleven bekende Janne Schra. Deze laatste kwam volgens een kritische NRC-recensie van Jan Vollaard als enige “in de buurt van de schandalige zinnelijkheid die aan Gainsbourg kleefde.” Goed, het werd wat ‘campy’ toen house-pionier Eddy de Clercq (die met Barman aanschoof in DWDD) “Sea, Sex & Sun” ging vertolken met de transgender Jovanna, maar ook die moedwillige provocatie past bij Gainsbourg.

Het was een zwoele avond, met na de optredens nog veel meer verwante Franse muziek uit de platenkoffers van Amsterdam Beatclub en DJ Natashka. Hoogaerts had vanwege de cd-lancering een enorme tattoo laten zetten met de tekening die Hanco Kolk maakte voor de hoes. Ook dat is heel erg Serge. Toch miste ook ik stiekem Tom Barman. Daarom krijgt hij hier de toegift.

Tags: , , , , , , , , ,

5 Responses to “Serge Gainsbourg is niet dood”

 1. guuzbourg Says:

  merci jerome. blij dat jij wel inziet dat we zoveel mogelijk kanten van serge aan bod hebben laten komen, van de dansbare jazzkant tot de sleazy, over-the-top kanten. en ja, het is bepaald geen straf om gelijk serge je eigen zangeressenharem te mogen samenstellen, hehe. overigens was gainsnord vóór dwdd al hard op weg om uit te verkopen. en is yovana geen travestiet, maar een transgender.

 2. guuzbourg Says:

  het dwdd-effect (in de uitzending zei matthijs dat tom barman zou optreden, informatie die hij niet van mij had maar de koppeling lag natuurlijk voor de hand. vandaar het papiertje, al zijn er bij mijn weten geen mensen geweest die hun kaartje hebben ingeleverd) was nu wel goed meetbaar: voor dinsdag 100 kaarten verkocht, ongeveer een uur na de uitzending de rest. zo gaat dat.

 3. Jeroen Mirck Says:

  @Guuzbourg: Dank voor je reactie, Mr. GainsNord! Zelf had ik Matthijs van Nieuwkerk niet horen zeggen dat Tom Barman zou optreden bij GainsNord, dus leek de verwarring me nauwelijks aan de orde. Het verslag in NRC is inderdaad wat eenzijdig. Of zoals PvdA-raadslid Laurent Chambon twitterde: “Heard a NRC journalist bitching that the Gainsnord party was too camp. You have a trans, suddenly it’s camp. NRC=transphobic?” Over Jovanna/Yovanna gesproken: ik heb travestiet veranderd in transgender.

 4. Bas Dekker Says:

  Klopt helemaal wat hierboven staat. Ik heb ook een kort woordje aan het concert gewijd op mijn Facebook-pagina.
  Guuz: Complimenten! Ik heb zeer genoten!

 5. Jeroen Mirck Says:

  @Bas: Je deelt het artikel alleen met je vrienden op Facebook. Daardoor kunnen de meeste mensen die op dit linkje klikken, helemaal niets lezen. Kun je het artikel ‘open’ zetten?

Leave a Reply