Lang leve de democratie!

Donderdagnacht koos D66 Amsterdam zijn lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010. Waar dit bij veel andere partijen nog steeds een benoeming is in de achterkamertjes van het partijbestuur, laten de Democraten ’66 het oordeel over aan de eigen leden. Na een spannend debat met veel publiek werd winnares Ageeth Telleman gelauwerd in Felix Meritis. Nog een bijzonder moment: vlak na middernacht werd een tweede lijsttrekker bekend. Stadsdeel Nieuw West had per e-voting zijn boegbeeld gekozen, die ter plaatse kon worden gehuldigd. Lang leve de democratie!

D66 Amsterdam kende een spannende verkiezingsstrijd, waarbij twee aan elkaar gewaagde kandidaten al in drie eerdere debatten de degens kruisten. Na een vierde debat in Felix Meritis (lees ook de verslagen van het eerste en tweede debat) werden de laatste stembiljetten geteld en de winnaar uitgeroepen: Telleman versloeg de huidige fractieleider Manuel met 54 procent van de uitgebrachte stemmen. Zij gaat nu als lijsttrekker de campagne in voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010.

Deze video toont de bekendmaking van de winnaar:

Ook stadsdeel Nieuw West deelde in de feestvreugde: Ronald Mauer werd als enige kandidaat met 100 procent van de stemmen gekozen tot lijsttrekker van de D66-afdeling in het nieuwe fusiestadsdeel waar Slotervaart, Osdorp en Geuzenveld deel van gaan uitmaken. De leden uit die stadsdelen hadden elektronisch kunnen stemmen (“Eerste e-voting in Amsterdam!”) en de virtuele stembus sloot om middernacht. Mauer is zittend fractieleider namens (nu nog) D66 Osdorp. In een vol Felix Meritis sprak hij een gepassioneerd dankwoord.

Tags: , , , ,

4 Responses to “Lang leve de democratie!”

 1. Arne Says:

  Waar dit bij veel andere partijen nog steeds een benoeming is in de achterkamertjes van het partijbestuur, laten de Democraten ‘66 het oordeel over aan de eigen leden.

  Ben toch erg benieuwd waar dit over gaat…

 2. Jeroen Mirck Says:

  @Arne: Het duurde tot ruim na de eeuwwisseling tot ook andere partijen dan D66 intern hun eigen lijsttrekkers gingen kiezen. Sommige partijen doen dat nog steeds niet. Om eens iemand te noemen: de Europese lijsttrekker van de SP is aangewezen, niet gekozen. Van de PVV weten we dat er maar één man is die de beslissingen neemt. Verder ben ik heel benieuwd hoe SGP en ChristenUnie op dit vlak te werk gaan. Voor de VVD was de lijsttrekkersverkiezing tussen Rutte en Verdonk een noviteit. En dan nog zijn er veel partijen die hun lijsttrekker ‘voorkoken’ en tegenkandidaten verzoeken zich niet verkiesbaar te stellen. In dit licht was de spannende strijd binnen D66 Amsterdam een welkome democratische afwisseling.

 3. Arne Says:

  *exccuus, had je reactie niet gezien

  Het verleden erbij halen lijkt me niet van toepassing, of ik moet de zin ‘waar dit nog steeds’ toch geheel anders interpreteren dan jij doet. Een andere reden om het verleden te laten waar zij thuis hoort is de enorme draai die D66 op tal van punten heeft gemaakt, overigens net als andere partijen.

  Blijft over nu. De SP EU lijsttrekker erbij halen (volgens mij kiezen ze wel in Adam) is een zwaktebod, en niet weten hoe het bij de SGP & ChristenUnie zit (je weet hoe groot die zijn in A’dam) doet er niet toe.

  Tenzij je je partij in de outsidershoek van SP, CU en SGP wilt plaatsen lijkt het mij zinvol voortaan gewoon de waarheid neer te pennen, in plaats van heel opportuun te doen of D66 de enige partij is met interne partijdemocratie. Over democratie gesproken, hoe zit het eigenlijk met de kroonjuwelen? Daar hoor ik dan weer nooit iets over!

 4. Jeroen Mirck Says:

  @Arne: Leuke discussie was dit. En wederom actueel: bij jouw geliefde PvdA is het nog altijd niet zo dat de leden hun eigen lijsttrekker voor de Amsterdamse deelraden kiezen. Vandaag in de Volkskrant:

  “De PvdA in Amsterdam wil dat de leden van de partij in de deelraden voortaan hun lijsttrekkers voor de gemeenteraadsverkiezingen rechtstreeks kiezen. Ook moeten de regels voor de kandidaatstelling veranderen. Dat stelt de partij donderdag naar aanleiding van een onderzoek naar de gang van zaken rond de lijsttrekkersprocedure in stadsdeel Nieuw-West.”

  Meer over dit onderzoek van Walter Etty staat trouwens hier.

Leave a Reply