Mirck Media (5): Belastingdienst op de koffie

Vandaag kwam de Belastingdienst bij mij op de koffie. Niet meneer Wiersma, die eerder bij me aanbelde. Dat leverde toen een kafkaesk intercomgesprek op, dus had ik hem graag ontmoet. Meneer Wiersma is echter op vakantie, dus kwam meneer Ditzel. Met een vrouwelijke collega waar ik de naam van ben vergeten. De Belastingdienst heeft er sinds maart een project van gemaakt om nieuwe zelfstandigen te bezoeken. Deze zogenaamde startersbezoeken zijn bedoeld om kennis te maken en informatie uit te wisselen. “We willen alle starters bezoeken”, aldus meneer Ditzel. Dat leek mij een ambitieus streven. Dat vond meneer Ditzel zelf ook: “Dat is inderdaad niet haalbaar.” Ik was in ieder geval wel haalbaar. Sterker nog: meneer Ditzel stond vandaag alweer voor de tweede keer aan mijn deur. Ditmaal kwam hij dus ook echt binnen. Waar hadden we het zoal over?

Allereerst controleerden mevrouw en meneer Ditzel of de omschrijving van mijn werkzaamheden wel klopte die ik had opgegeven bij de KvK. Ik legde uit dat ik naast mijn journalistieke schrijfwerk ook andere activiteiten ontplooi, waaronder presentaties, workshops en het community management voor MINDZ.com. Daarbij viel eenmaal het woordje ‘freelance’. Prompt keken mevrouw en meneer Ditzel verstoord op.

“We moeten wel goed weten wat u bent: zelfstandig ondernemer of freelancer”, klonk het streng. “Een ondernemer mag inkomsten als winst opgeven, hij is een winstgenieter. Dan heeft u dus recht op winstaftrek, naast de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.” In totaal gaat dat om aftrek van zeker 12.000 euro, geen lullig bedrag dus. Dat ik dat maar even besefte.

Daarna kwam de administratie van mijn onderneming ter sprake. De belastingmevrouw boog zich voorover, keek me dreigend aan en zei: “Als ondernemer heeft u zeven jaar bewaarplicht.” Meneer Ditzel vulde aan: “Mocht u in uw achtste jaar als ondernemer verlies maken, dan kan het zijn dat we terug gaan kijken. Misschien vragen we dan wel uw eerste jaar op.” Ter info: ik ben momenteel drie maanden aan de slag als  zzp’er.

Daarna volgde nog een heel verhaal over BTW, voorbelasting, VAR-verklaring, voorlopige aanslag per maand, ZVW (“de S-aanslag”), urenadministratie, aftrekposten en het bewaren van bonnen. Met het woord ‘boekhouder’ kon ik het allemaal in goede banen leiden.

Toch nog een handige tip van de startersbezoekers: afgezien van de KvK- en BTW-nummers die op je facturen horen te staan, is het ook belangrijk dat je doornummert – en daarbij geen nummertjes overslaat. Dat levert namelijk gezeik op. Goed om te weten. Stukje beroepsdeformatie: prompt realiseer ik me dat ik deze startersrubriek op mijn blog de vorige keer niet goed heb doorgenummerd. Dat was namelijk aflevering nummer 4, maar zonder een viertje erbij. Daarom nu maar weer gewoon een vijfje in de titel. Dan doet de Belastingdienst nergens moeilijk over. Hoop ik.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

9 Responses to “Mirck Media (5): Belastingdienst op de koffie”

 1. Mike's Webs Says:

  Waarom krijg ik na het lezen van je stukje het beeld van financiele jehova’s voor ogen? :)

 2. Coco Says:

  Oeh…. ik wil ook wel zo’n controle met alle informatie er bij. Huisbezoeken kunnen dus ook juist heel erg informatief zijn: ik heb nog wel wat vragen aan de belastingdienst. Ben ook net begonnen als ZZP’er. Heb je het nummer van die mensen nog ergens? ;-)

  Groet, Coco

 3. Herbert van Hoogdalem Says:

  Woehahah!

  Briljant geschreven. Moet je wat mee doen, met dat talent. Kan je vast geld mee verdienen :-0

 4. Niek ten Hoopen Says:

  Lees anders ook even http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/ondernemen_administratie/index.html over het opzetten van een administratie.

  Oja, en let op het verschil tussen een factuur en een bon. Op een factuur staat de naam van je onderneming, op een bon niet. Dat is belangrijk voor de belastingdienst, o.a. voor het mogen aftrekken van de BTW. Ik kwam onlangs dit topic tegen: http://www.lancelots.nl/forum/showthread.php?t=6695

 5. Jeroen Mirck Says:

  @Niek: Dank voor de aanvullingen. (Lees je mee, Coco?)

  @Herbert: Haha, dank je. Misschien moet ik maar eens gaan lobby’en voor zo’n oldskool column in een ondernemersblad. :)

 6. Belastingdienst komt op de koffie « Tax Planning Says:

  […] De Belastingdienst heeft er sinds maart een project van gemaakt om nieuwe zelfstandigen te bezoeken. Op de site van de belastingdienst is hierover niets te vinden, maar een zelfstandig journalist werd blij verrast toen een controleur als een fiscale jehova bij hem aan de deur kwam. Lees hier zijn kafkaeske relaas. […]

 7. ronald van den hoff Says:

  dat doornummeren is ter voorkoming van “zwart” omzet maken…veel eenvoudige boekhoud programma’s hebben dit niet, dus let hier inderdaad goed op, anders krijg je echt veel gez..k!

 8. Belastinginspecteur Says:

  Waarom denken zo ontzettend veel ondernemers dat de Belastingdienst er op uit is om ze uit te zuigen/te belasten met regeltjes? Als ondernemer heb je ook veel vrijheden en ontheffingen. Maar daarvoor moet je wel aan bepaalde regels voldaan hebben. Niet alle ondernemers zijn daartoe in staat. Om ze tegen zichzelf te beschermen, is er de belastingdienst.

 9. Jeroen Mirck Says:

  @Belastinginspecteur: Spreek je nu in het algemeen of over bovenstaande anekdote? Want die gaat helemaal niet over het uitzuigen van ondernemers of het belasten met regeltjes.

Leave a Reply