Ik woon in een wereldstad

Amsterdam is geen wereldstad, maar moet aan de slag om dat wel weer te worden. Dat betoogde ik een maand geleden en er bleek tegelijk nog iemand met dit thema bezig te zijn: Ageeth Telleman, kandidaat-lijsttrekker van D66 Amsterdam voor de gemeentelijke verkiezingen van maart 2010. Vandaag lanceerde ze haar kandidaatstelling officieel: “Ik woon in een wereldstad.”

Telleman had een kleine honderd man op de been gekregen in P96, de stamkroeg van de Democraten ’66 in Amsterdam. Die hoorden onder meer de Amsterdammers Boris van der Ham (Tweede Kamerlid van D66) en Marietje Schaake (kersverse Europarlementariër) zich voor haar uitspreken. Ook de jonge, talentvolle Simone Kukenheim, fractievoorzitter D66 Oud-Zuid, ondersteunde Telleman met een gepassioneerd verhaal.

Zelf benadrukte Telleman, vier jaar lang partijleider van D66 Amsterdam, het bijzondere van de lijsttrekkersverkiezingen die D66 organiseert. “De meeste politieke partijen kiezen hun lijsttrekkers in achterkamertjes, bij ons kiezen de leden. One man, one vote.” Dat is nog eens wat anders dan PvdA-leider Wouter Bos die na afloop van de teleurstellend verlopen Europese verkiezingen zijn lijsttrekker Thijs Berman ‘nog even een trap na gaf’ door te melden dat hij zesde keus was. “Onze lijsttrekkers zijn democratisch gekozen en vertegenwoordigen dus een meerderheid van de achterban.”

Telleman refereerde eraan dat D66 bij de Europese verkiezingen de grootste partij van Amsterdam is geworden. Ze gelooft in het nieuwe elan van D66 en wil haar partij een van de sterkste partijen in de stad te maken.

“Het Amsterdamse stadsbestuur staat voor grote uitdagingen, op het gebied van wonen, werk en onderwijs en slaagt er maar niet in de veranderingen door te voeren om Amsterdam ook in de toekomst een welvarende, tolerante en creatieve stad te laten zijn. Ik wil graag leiding geven aan een D66 dat de ideeën heeft om deze veranderingen aan te jagen en de kwaliteit levert om ze te realiseren.”

Als treffend voorbeeld noemde Telleman de eindeloze reeks grootschalige verbouwingen in de stad. Veel te veel, zo oordeelde ze. Om dat probleem op te lossen, had ze een glasheldere suggestie: “Voor elke bouwput die we in Amsterdam openen, moeten er twee dicht.

Of Amsterdam inderdaad ooit weer die wereldstad van weleer wordt, al dan niet onder supervisie van D66, moet de toekomst leren. Telleman is alvast optimistisch. “Ik woon in een wereldstad”, staat er op de T-shirts die tijdens het launch event worden verkocht om haar campagne te financieren. Alsof het al zover is.

Presentatie Ageeth Telleman
Ageeth Telleman (rechts) bekijkt haar ‘wereldstad-shirt.’

Tags: , , ,

4 Responses to “Ik woon in een wereldstad”

 1. Imagostrateeg Says:

  Ik hoop dat Amsterdam dan ook weer die vrije, tolerante stad wordt waar IEDEREEN – zo hij of zij dat zelf wil – hand in hand over straat kan gaan. Ik laat dat nu wel uit mijn hoofd als ik met mijn echtgenoot over straat loop :-((((((

 2. Jeroen Mirck Says:

  Terecht punt, Imagostrateeg: agressie (vaak van Marokkanen) jegens homo’s moet hard worden aangepakt. Dat is volstrekt ontoelaatbaar.

 3. Kaalslag in openbaar vervoer Amsterdam Says:

  […] “Sorry, geen dienst.” Dat gaan we steeds vaker zien in Amsterdam, als het aan VVD-wethouder Eric Wiebes ligt. De hoofdstad moet tientallen miljoenen bezuinigen op het openbaar vervoer en Wiebes dreigt daarom in Het Parool de helft van alle bus- en tramlijnen te gaan schrappen. Ook gaan ze minder vaak rijden, met name ‘s avonds en in het weekend. Mocht je nog denken dat Amsterdam een wereldstad is, dan kan die illusie definitief bij het grof vuil. […]

 4. Ronnie Zijp Says:

  Het lijkt erop dat het eeuwenoude spanningsveld tussen Den Haag en Amsterdam steeds hoger oploopt. De Amsterdamse regio heeft de potentie om een hoogwaardige metropool te worden. Juist nu moeten er politieke keuzen worden gemaakt die de metropolitane ontwikkeling van de regio bevordert. Niets is beter voor een land dan een duurzame metropool. Alleen de landelijke politiek denkt nog niet metropolitaan, het eeuwenoude ”eerlijk zullen we alles delen” is nog steeds aan de orde van de dag. Amsterdam moet daar niet op gaan zitten wachten. En klagen helpt echt niet! Het wordt tijd dat Amsterdam zich onafhankelijker gaat opstellen. Ga binnen de mazen van de wet kijken hoe je rekeningrijden toch op korte termijn kan invoeren. Room de inkomsten van betaald parkeren af ten gunste van het o.v. netwerk. Bouw energiecentrales. Kortom, wees creatief.

  Zie positie Amsterdam in Global Power Index:
  http://www.os.amsterdam.nl/amsterdamineuropa/nieuws/95169

  Groeten,
  Ronnie Zijp

Leave a Reply