Spamverbod in Nederland zinvol?

Nederland voert een algeheel spamverbod in vanaf oktober dit jaar. Niet alleen spam gericht aan consumenten is dan voortaan verboden, maar ook spam aan het adres van bedrijven. Als internetjournalist gaf ik gisteren op Radio 1 in BNN Today commentaar op dit project van staatssecretaris Frank Heemskerk, die het zelf hartstochtelijk verdedigt. Mijn waarschuwing: reken er vooral niet op dat we straks minder spam in onze mailbox aantreffen.

Het klinkt natuurlijk prachtig dat Heemskerk aan de OPTA de wettelijke opdracht geeft om spammers harder aan te pakken, maar gaat dat ook echt gebeuren? In de eerste plaats heeft de wet alleen betrekking op Nederlandse spammers, dus niet op de grote netwerken in landen als Nigeria en de Verenigde Staten.

Daarnaast is de maximale boete van 450.000 euro minder imposant dan het misschien lijkt. Twee jaar geleden deelde de OPTA een recordboete uit van 55.000 euro aan een Nederlandse spammer, een jaar later was dat recordbedrag al bijna vertienvoudigd tot een half miljoen euro. Een beetje teleurstellend dat Heemskerk die groeicurve niet heeft doorgetrokken, zeker gezien het feit dat professionele spammers miljoenen euro’s verdienen met hun wangedrag.

De bal ligt ook een beetje bij de consument, die geacht wordt spam aan te melden bij Spamklacht.nl. Vorig jaar kwamen er 19.000 klachten binnen, waarvan slechts een klein deel tot vervolging leidde. Dat komt vast doordat het gros van alle spam uit het buitenland komt. Spammers kunnen pas wereldwijd worden aangepakt als alle landen vergelijkbare wetten hanteren – en daar ook echt naar handelen.

Wat zijn eigenlijk de nieuwste vormen van spam, vroeg de presentator van BNN Today aan me. “Twitterspam”, zei ik resoluut. Nog diezelfde dag was ik tot twee keer toe via Twitter aangemoedigd om een T-shirt met mijn eigen Twitter-teksten te bestellen op een of andere obscure website. Dat heb ik natuurlijk niet gedaan, maar er zijn altijd mensen die zich toch laten verleiden. Zo blijft spammen lucratief en zijn we voorlopig nog lang niet verlost van dit soort hilarische onzin.

Tags: , , , ,

One Response to “Spamverbod in Nederland zinvol?”

  1. Eric Says:

    Een spamverbod in Nederland is natuurlijk net zo zinvol als een “Ik kom er niet in”-bordje tegen muggen bij een openstaande deur ;-)

Leave a Reply