Lawrence Lessig op Emerce eDay

Lawrence Lessig in 2008

Het absolute hoogtepunt van Emerce eDay was slotspreker Lawrence Lessig, de geestelijk vader van Creative Commons. Ik had beloofd er nog iets over te schrijven, maar dat was er bij ingeschoten. Dan maar gewoon de video, die sinds vrijdag op het YouTube-kanaal van Emerce staat.

In de Emerce die deze week verschijnt vatte ik het betoog van Lessig als volgt samen:

“In 1906 was er John Philips Sousa die de platenspeler verafschuwde. Hij was bang dat deze apparaten de artistieke ontwikkeling zouden stopzetten. De read-write cultuur, waarin mensen actief deelnamen aan de creativiteit, zou daardoor verdwijnen. Hiervoor in de plaats kwam de read-only cultuur waar de creativiteit werd geconsumeerd en de consument zelf geen deel nam aan het creatieve proces.

Met de komst van het internet is de read-write cultuur weer terug. Bij de vele mashups op internet is echter de vraag: wie is de eigenaar van de creativiteit achter een filmpje waarin andermans beelden en muziek zijn gebruikt? De nieuwe scheppers worden niet op waarde geschat door grote bedrijven. Google bijvoorbeeld steekt het hoofd in het zand en denkt niet teveel na over de rechten van creatieve ideeën.”

Lessig maakte grote indruk op me. Niet alleen vanwege zijn verhaal over auteursrecht in deze nieuwe tijd van de Mashup Generation, maar vooral ook door de wijze van presenteren. Presentatie kan een goed verhaal maken of breken. Lessig is niet simpelweg goed – zijn presentatiestijl is pure klasse. Anderen wisten het na afloop goed te verwoorden. “Deze presentatie is van TED-niveau”, zei Yuri van Geest (SPRX Mobile en medewerker van Emerce) tegen me. Ben van der Burg (WebAds, en schaatserrrr) vond het optreden van Lessig “een dikke vette tien.”

Over TEDx gesproken: ook op dit befaamde platform van ‘ideas worth spreading’ wist Lessig al direct in de begindagen te imponeren. Bekijk zijn TEDX-presentatie uit 2007 hier.

Tags: , , , , , , , ,

5 Responses to “Lawrence Lessig op Emerce eDay”

 1. Anja/nomorecorsa Says:

  Hij was goed he…leuk om nog even terug te zien…

 2. De Lawrence Lessig presentatiemethode - PresentatieKracht! Says:

  […] In deze analyse zal er gebruik gemaakt worden van de presentatie van Dick Hardt, omdat wij deze toegankelijker vinden, maar smaken verschillen natuurlijk. Dick Hardt bedankt in zijn presentatie (in de laatste slide) overigens wel Lawrence Lessig voor zijn inspiratie en invloed. Nog een andere voorbeeld van Lessig vindt u op de blog van Jeroen Mirck. […]

 3. Copyright en nieuwe media, een slecht huwelijk Says:

  […] Nieuwe media laten zich moeilijk vangen in de Nederlandse Auteurswet, die al sinds 1912 bestaat. Stichting Copyright & Nieuwe Media ijvert ervoor de toepassing van die wet voor internet te moderniseren. Donderdag gaven internetjurist Arnoud Engelfriet en Creative Commons-muzikant Marco Raaphorst, allebei bestuurslid van de stichting, een masterclass over het slechte huwelijk tussen copyrights en nieuwe media tijdens de Mindz Easter Meetup in Seats2meet Utrecht. Een verslag vol schendingen van het auteursrecht. […]

 4. Mogen media jouw Twitter-foto’s plaatsen? Says:

  […] Vandaag stelde blogger Niek ten Hoopen me een vraag op Twitter. Op zijn blog geeft hij een nadere toelichting: “Ik heb een meningsverschil met RTV Oost. Een interessant meningsverschil zelfs. Het gaat om het herpubliceren van foto’s waar gelinkt naar wordt via Twitter.” […] Veel mensen gebruiken Creative Commons, zeker op fotosite Flickr. Op dat moment hoeft een medium inderdaad geen toestemming meer te vragen. Naamsvermelding is echter wel een vereiste, maar wat dat betreft heeft RTV Oost ook schuldbewust (en terecht) toegegeven dat ze fout zat.

 5. Presentatiekracht Says:

  […] Dick Hardt bedankt in zijn presentatie (in de laatste slide) overigens wel Lawrence Lessig voor zijn inspiratie en invloed. Nog een andere voorbeeld van Lessig vindt u op de blog van Jeroen Mirck. (…) Indrukwekkend, of niet? Een paar honderd slides, één of twee woorden per slide en beelden die elkaar in een razendsnel tempo opvolgen, samengaand met een verhaal dat zeer soepel en synchroon verloopt. […]

  https://www.presentatiekracht.nl/lessig-presentatiemethode/

Leave a Reply