Laptopnomade of mobiele nomade?

Op de dag voordat Emerce naar de drukker moest, vergat ik mijn mobiele telefoon mee te nemen van huis. Onderweg naar kantoor realiseerde ik het me. Wat nu: zou alles in de soep lopen door het gemis van mijn onafscheidelijke vriend?

Even mijn mail checken onderweg zat er niet in, maar dat kon best wachten tot ik inlogde op mijn werkplek. Daar stuurde ik de mensen waarmee ik die dag snel moest kunnen schakelen een mail: bel me niet mobiel vandaag! Ook op Twitter postte ik de afwezigheid van mijn smartphone.

De problemen ontstonden pas toen ik mensen wilde gaan bellen. Sommige nummers bleken alleen maar in mijn telefoon te zitten. Gelukkig bood de Rolodex van een collega uitkomst.

Toeval of niet: ik kreeg die dag een onderzoekje van Hi in mijn mailbox waaruit blijkt dat driekwart van de jongeren radeloos wordt bij het verlies van telefoonnummers. Slechts 20 procent heeft een backup van het eigen nummerbestand.

De rest van de dag verliep zonder mobiele problemen. ’s Avonds bij thuiskomst bleek er slechts één voicemail te zijn die een snelle reactie behoefde.

Ik moest aan het Nieuwe Werken denken, waarover we nu een groot artikel publiceren. Het klinkt prachtig, al die ‘unified communications,’ maar kunnen we echt niet meer zonder? Dat hangt deels van je mobiliteit af. Een laptopnomade (staat het woord inmiddels in Van Dale?) is het Nieuwe Werken in levende lijve. Ik als eendaagse mobiele nomade kom er nog wel mee weg. Het bewijs: vandaag gewoon weer een blad op de deurmat.

Dit commentaar verschijnt vandaag in Emerce 80.

Tags: , , , , , , ,

3 Responses to “Laptopnomade of mobiele nomade?”

 1. Roel Says:

  Ik herken die situatie. :-)

  Zoiets is lastig, maar niet onoverkomelijk. De meeste mensen die ik ken weten me wel via meerdere kanalen te bereiken, als het nodig is. Maar toch heb ik op mijn lijstje de volgende actiepunten staan:

  1) Informatie contactpersonen opschonen en integreren (gmail, mobiel, pc, linkedin, twitter, etc);
  2) Oplossing zoeken en implementeren om contactinformatie van Ubuntu-pc te synchroniseren met Google Contacts oid

  Een paar maanden geleden heb ik ook nog eens mijn mobiel gesync’t met Zyb. Dat moet ik binnenkort nog maar eens doen. :)

 2. Mike's Webs Says:

  Tja, herkenbaar. Toch vind ik het soms heel prettig om de mobiel thuis te laten als ik wat met vrienden of mijn vriendin ga drinken. Geen gerinkel tussendoor. Maar toen ik vandaag in de boekwinkel stond en wilde checken of het dure boek online goedkoper te krijgen was, baalde ik er een beetje van dat ik geen internet op mijn mobiel heb zitten. Kleine ongemakken.

 3. bl@nkie Says:

  Heel herkenbaar. Maar ik denk dat jij hem iets meer gebruikt dan de gemiddelde Nederlander! ;-) Trouwens heb ik dat gevoel ook nog altijd wanneer ik mijn horloge vergeet. Vreemd hè?

Leave a Reply