Dutch Bloggies: dagboek van een jurylid

Sinds dit jaar zit ik in de jury van de Dutch Bloggies. Ik heb hierover uitvoerig in blogvorm verslag gedaan, zowel voor, tijdens als na de uitreiking. Op zaterdag 1 maart 2008 kwamen we als jury bijeen in Amsterdam om de beste weblogs van 2008 te kiezen. Dit is mijn persoonlijke beschouwing op die bijeenkomst, uiteraard nog zonder uit school te klappen over de winnaars.

De jurymeeting in het pand van Human.nl was een inspirerende sessie, waarbij zelfs Johan Cruijff over onze schouders meekeek. De discussies waren gedreven, maar er werd ook goed naar elkaar geluisterd. Juryvoorzitter Peter Olsthoorn leidde de discussie losjes. Jelle Koolstra (ROCmedia) kreeg de lachers op zijn hand toen hij na een stevige discussie met Ramon Stoppelenburg afsloot met: “Maar ik waardeer je enorm als mens!”

Wie er gewonnen heeft, wordt allemaal verteld bij de uitreiking op 19 maart in het Haagse Atrium. De shortlist kun je wel alvast bekijken. We hebben het zaterdag over alle weblogs op deze lijst gehad. Soms ging het zelfs over weblogs die in het voortraject net te weinig punten hadden gekregen van ons om de shortlist te halen. Laat ik er eentje noemen: Ervaringen met een verpleeghuis is een blog waarop een volwassen vrouw schrijft over haar dementerende moeder. Een indringend citaat:

“Soms word ik zo enorm moe van mensen die me vragen of mijn moeder me nog herkent. Mijn standaardantwoord is meestal ‘ach, zolang ik nog weet wie zíj is…’ en dan lach ik me er maar doorheen. Dat helpt niet echt, want meestal moet ik vervolgens aanhoren dat die mensen hopen dat ze zelf nooit in die toestand terecht zullen komen. En daar word ik weer zo droevig van. Alsof het leven van mijn moeder niets waard is.”

Niemand is in staat om alle weblogs van Nederland actief te volgen, dus stuit je tijdens het jureringstraject regelmatig op onbekende pareltjes. Lucas Boot kende ik niet, maar op zijn weblog Het evangelie van Lucas schrijft hij vermakelijke anekdotes op in een prettig ongepolijste stijl, zoals dit verhaal over een gedolde verkeersovertreder. Zelf won ik zieltjes voor Frontaal Naakt, het weblog van journalist Peter Breedveld dat vorig jaar was verwikkeld in een rechtszaak met Vodafone. Beide blogs hebben drie nominaties. Of ze ook daadwerkelijk winnen, wordt op 19 maart duidelijk.

Als u wil lachen om leuke filmpjes, moet u bij Spunk, N3rd.tv of Buro Renkema zijn. Wij hebben er in ieder geval hartelijk om kunnen lachen. In dezelfde discussie kreeg videoverslaggever Rutger Castricum van GeenStijl de koosnaam ‘ideale schoonzoon’ van een vrouwelijk jurylid. Over filmpjes gesproken: de genomineerde Dutch Cowboys (flashy redesign!) waren aanwezig om een videoverslag te maken van het juryoverleg. Ook ik verscheen voor hun camera. En aangezien één beeld meer zegt dan duizend woorden…


Jeroen Mirck from AtMost TV on Vimeo.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 3 maart 2008 op Nieuwe Media.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

3 Responses to “Dutch Bloggies: dagboek van een jurylid”

  1. Adah Says:

    Good for people to know.

  2. Jeroen Mirck » Dutch Bloggies op de schop Says:

    […] gaat het nodige veranderen bij de Dutch Bloggies. Als jurylid werd ik dit weekend geïnformeerd door voorzitter Frank Meeuwsen, die er zelf mee stopt. Ook […]

  3. JeroenMirck.nl » Internetfenomeen (m/v) Says:

    […] Internet is een wereld met eigen wetten, eigen voorkeuren en eigen hoofdrolspelers. Van die ‘mooie multimediale maatschappij’ heeft weblog Geenstijl (redelijk bekend, ze winnen wel eens een Dutch Bloggie) vandaag een ranglijst gepubliceerd met de belangrijkste internetfenomenen. Het gaat om mensen die een belangrijke rol spelen op internet, of zichzelf hebben uitgeroepen tot ‘internetfenomeen’ […]

Leave a Reply