De kracht van een klein liedje

Mark Linkous

Minder is meer. Daarom ben ik dol op korte liedjes. In minder dan twee minuten kun je met muziek enorm veel zeggen. Sterker nog: in minder dan een minuut kan dat ook prima.

Geniaal in dat opzicht is Whack World (2018), het debuutalbum van rapper Thierra Whack met vijftien tracks die allemaal exact één minuut duren. Maar denk ook gerust aan punk, aan De Raggende Manne uit eigen land of de iconische Pixies, van wie ik bij uitstek blij word door hun snelkookpan Allison  – een nummer van 1:17 waar werkelijk alles in zit wat een rocksong goed maakt, maar dan in de turbostand.

Het kan nog korter: slechts tweeënzeventig tellen duurt Walkaways, het desolate slotnummer van Recovering the Satellites (1996), het hitalbum van Counting Crows. Zanger Ian Duritz bezingt daarin het weglopen uit een moeizame relatie, waarna het liedje zelf ook ineens vertrekt als een dief in de nacht.

Sparklehorse: verdrietig en teder tegelijk

Allemaal prachtig, maar ik kies uiteindelijk toch voor een persoonlijke favoriet, van een album dat ik te allen tijde zou meenemen naar een onbewoond eiland: Vivadixiesubmarinetransmissionplot (1995) van wijlen Mark Linkous, beter bekend onder zijn artiestennaam Sparklehorse. Lange titel, maar een album vol compacte altfolk-liedjes die vaak heel rudimentair zijn opgezet, onaf bijna, met allerlei gekke kraakjes en samples. Of soms alleen maar een oude gitaar en wat lome drums.

Mooi en indringend is Heart of Darkness, waarin Linkous in 1:51 een ontmoeting van twee geliefden schetst, waarbij de somberheid van de man (de singer-songwriter worstelde zelf met depressies) overslaat op de vrouw. Toch hebben ze een romantisch moment, met ‘one last dance in this parking lot’. Verdrietig en teder tegelijk. Een hele relatie samengevat in tien tekstregels en nog geen twee minuten muziek.

Jeroen Mirck schrijft vaak voor muziekblog Ondergewaardeerde Liedjes. Deze bijdrage was onderdeel van een Korte Liedjes-Battle, die je hier integraal kunt lezen.

Tags: , ,

Leave a Reply