Mijn gesprek met Bernhard van Oranje over ondernemen en Dutch Grand Prix

Bernhard van Oranje

Het meest besproken evenement van het jaar is zonder meer de Dutch Grand Prix in Zandvoort van begin september. Voorstanders verlekkeren zich om Max Verstappen ook in eigen land een Formule 1-race te zien winnen, terwijl tegenstanders verbijsterd zijn dat deze drukbezochte autoshow in de duinen kan plaatsvinden in tijden van klimaat- en coronacrisis.

Boegbeeld van dit alles is mede-initiator Bernhard van Oranje, neef van onze koning. Inmiddels uitgegroeid tot een nationale kop-van-jut, terwijl het toch ook gewoon de meest ondernemende telg van de koninklijke familie is, die al decennialang zijn eigen broek ophoudt. Ik sprak Bernhard onlangs voor De Ondernemer.

Mijn interview met Bernhard, die absoluut geen ‘prins’ genoemd wil worden, stond in het teken van een zakelijke seminar over bedrijfsoverdracht die rond de F1-race wordt georganiseerd bij het circuit. Het gesprek had dus een zakelijke insteek en ging daarom niet over thema’s waar de kranten vol van staan, zoals het huizenbezit en de gebrekkige maatschappelijke antenne van ‘Prins Poen’. Die discussies zijn al breed uitgemeten, dus ik haal een paar zelf opgetekende citaten van Bernhard aan die wellicht een wat breder beeld geven van zijn zakelijke besognes.

‘Ik heb nooit een baan gehad’

Zijn formele aanspreekvorm luidt: Zijne Hoogheid Bernhard Lucas Emmanuel Prins van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven. Van hem hoeft dat absoluut niet in ons gesprek: hij is ondernemer, punt. Dáár wil hij het over hebben. “Mijn hele leven heb ik al bedrijven opgericht”, zegt hij nuchter. “Het zit in je of niet. Ik heb nooit een baan gehad, maar dat betekent niet dat ik louter ondernemer ben geworden omdat ik zo graag eigen baas wil zijn. Nee, je wordt ondernemer omdat je goede ideeën hebt en die wil gaan verwezenlijken.”

Bernhard richtte twee internetbedrijven op: eerst Clockwork (dat hij voor miljoenen verkocht) en later Levi9, waar hij nog steeds de scepter zwaait met zijn studievriend Menno de Jong. In ons interview is hij kritisch op het “bedroevend lage” niveau van IT-kennis in Nederland. Daarom werkt hij ook zo graag met programmeurs in Servië, Oekraïne en Roemenië. “Er is een structureel tekort aan ICT’ers. In Nederland leer je het niet op school en het zit gewoon niet in ons DNA.”

‘Wie wil nou niet de Formule 1 naar Nederland halen?’

Hoewel hij er al decennia zijn brood mee verdient, is IT niet de ware passie van Bernhard. Samen met zijn kompaan Menno de Jong kocht hij in 2016 het circuit van Zandvoort. “Menno en ik hadden tegen elkaar gezegd: het zou leuk zijn als we ook een bedrijf kunnen vinden dat dichter bij onze passie zit”, weet hij nog goed. “Ik ben zelf amateur-racer en kwam er vaak. Al in 2013 hoorde ik dat het circuit te koop was, maar net toen we de letter of intent zouden tekenen moest ik het ziekenhuis in.” Lymfeklierkanker gooide even zijn hele leven overhoop, maar hij zou er uiteindelijk van herstellen. Het leerde hem naar eigen zeggen dat je alles uit je leven moet halen. Dus richtte hij de stichting Lymph&Co op en pakte ook zijn race-activiteiten weer op.

Toen het Zandvoortse circuit begin 2016 alsnog in zijn bezit kwam, kon het qua timing niet beter: Max Verstappen brak net door in de Formule 1. “Jumbo organiseerde zijn fandag bij ons en daar kwam echt enorm veel publiek op af”, aldus Bernhard. “Toen gingen we er voor het eerst over nadenken om de F1 naar Nederland te halen. Er waren veel mitsen en maren. Bijna iedereen die dit organiseert verliest er geld op, luidt de algemene gedachte. Ook zou Nederland er niks te zoeken hebben, want we zijn als land te klein voor grote sponsoren. En dan was er ook nog de discussie dat er al te veel races zouden zijn in Europa. (…) Was het een droom? Absoluut! Wie wil nou niet het grootste single-sports event ter wereld in huis halen, goed voor een half miljard kijkers?”

Lees mijn complete interview met Bernhard van Oranje op de website van De Ondernemer.

Bernard als coureur

Bernhard van Oranje in race-tenue. Foto’s: Jesaja Hizkia

Tags: , , , , , ,

2 Responses to “Mijn gesprek met Bernhard van Oranje over ondernemen en Dutch Grand Prix”

  1. Eric Elshof Says:

    We waren niet voor niets gestopt met de Formule1 op Zandvoort in de jaren ’80. Als je al per se races in Nederland wil, kun je dat beter in Assen doen. Maar deze proleterige huisjesmelker haalt het naar Zandvoort. En dan bewierookt worden. Walgelijk.

  2. Natasha Cloutier Says:

    Hij is en blijft een ordinaire huisjesmelker. Wie daarvoor zwijgt, stemt toe.

Leave a Reply