Ondernemersverhalen in coronatijd

Sorry, we are closed!

Al ruim een jaar zitten veel ondernemers in een uitzichtloze situatie door de coronacrisis. Horeca moeten dicht blijven, evenementen kunnen niet doorgaan en reizen is een no-go. Voor mediaplatform De Ondernemer interviewde ik sindsdien talloze entrepreneurs over hun frustraties en ambities. Als leestip hier drie van die eigen verhalen, plus een voorbeeld van een oplossing: hoe drie alternatieve financiers de leningmarkt voor mkb’ers openbreken door crowdfunding aan te bieden mét staatsgarantie.

Hoe vouchers de nekslag werden voor D-reizen

Corona hakt erin: D-reizen is failliet. Ruim drie maanden eerder interviewde ik de nieuwe eigenaar Jan Henne De Dijn, die toen al waarschuwde dat er wel snel een voucherfonds moest komen voor de reisbranche. “Zonder voucherbank geen overleving”, vertelde hij me. “Er is simpelweg te veel geld dat nog moet worden terugbetaald.” Helaas kwam een Europees voucherfonds pas in maart tot stand. Te laat voor zijn bedrijf D-RT Group, al behoort een doorstart nog wel tot de mogelijkheden. Lees hier mijn interview met Henne De Dijn.

‘Ondernemers zijn creatief, nu de overheid nog’

Koop nu een boek. Steun je boekhandel. Met deze hashtags timmeren boekwinkels aan de weg in de ook voor hen desastreuze coronacrisis. Ook het bekende familiebedrijf Paagman heeft het moeilijk. In het Haagse Ondernemershuis sprak ik met algemeen directeur Fabian Paagman, die opvallend positief blijft. “Toon leiderschap en creativiteit!”

Deze ondernemer moet acht ton terugbetalen

Onterechte terugbetaling van NOW-steun is de zoveelste klap voor veel ondernemers in deze coronacrisis. Dit raakt meer dan tienduizend bedrijven, becijfert de zelf getroffen ondernemer Ruud Mansveld. Het UWV eist van hem het astronomische bedrag van 800.000 euro terug. Ten onrechte, bezweert hij. In gesprek met mij doet Mansveld een indringende waarschuwing: “Na de toeslagenaffaire beleven we nu een afslagenaffaire, die net zo erg is.”

Crowdfunding als reddingsboei voor mkb’ers

Lees hoe crowdfunders en overheid samen ondernemers uit de coronacrisis willen financieren. Ik maakte een verhaal voor De Ondernemer over de kansen van alternatieve leningen voor het midden- en kleinbedrijf. Drie partijen breken de markt open door crowdfunding aan te bieden mét staatsgarantie. Daarvoor sprak ik met Maarten de Jong, mede-oprichter van OnePlanetCrowd, een van de aanjagers van dit plan.

Meer ondernemersverhalen lezen?
Kijk op www.deondernemer.nl

Foto: Tim Mossholder (CC/Unsplash)

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply