De Californische weltschmerz van Elliott Smith

Eliott Smith

Zes augustus is de geboortedag van singer-songwriter Elliott Smith (1969-2003). Ik ben een groot liefhebber van zijn werk, dat kwetsbaar klinkt maar tegelijk ook behoort tot de allerbeste songwriting aller tijden. Voor muziekblog Ondergewaardeerde Liedjes schreef ik eerder dit jaar een eerbetoon aan een van zijn beste composities.

De Amerikaanse staat California heeft altijd een belofte in zich gedragen. In de negentiende eeuw zochten goudzoekers er hun heil, sinds vorige eeuw is het de verzamelplek voor acteurs en artiesten, waarna deze eeuw de dotcom-generatie volgde. Ook de introverte singer-songwriter Elliott Smith maakte ooit de keuze om zijn indie-label in Portland te verruilen voor het mega-concern DreamWorks in Los Angeles.

Daar ging een enorme interne worsteling aan vooraf, die hij prachtig heeft bezongen in ‘Angeles’. Een klein, intiem nummer dat gek genoeg bekend werd dankzij het megalomane Hollywood: velen kennen de track uit de speelfilm ‘Good Will Hunting’. Maar kennen ze het nummer ook echt? Hebben ze wel echt naar de tekst geluisterd? Die bevat de weltschmerz die we zo goed kennen uit al het werk van de getormenteerde ‘songsmith’.

Zes jaar na dit nummer zou hij op dramatische wijze zelfmoord plegen – door zichzelf in de borst te steken. Ook dat gebeurde in California. Smith en de staat werden nooit echt vrienden.

Eerder verschenen op muziekblog Ondergewaardeerde Liedjes, als onderdeel van de Californië-battle.

Tags: , , ,

Leave a Reply