Machtsstrijd om geld verdienen met live-video

Emerce-live-streaming

Online video beleeft een explosieve groei dankzij livestreaming. Logisch dus dat Twitter (Periscope) en Facebook (Live) elkaar naar het leven staan, terwijl Google bouwt aan YouTube Connect. Live video-content zorgt voor tien keer meer interactie dan gewone video’s. Dan rijst de vraag: hoe interessant is het verdienmodel? Ik schreef er een feature over voor vakblad Emerce.

De aandacht voor livestreaming is in een stroomversnelling gekomen door de overname van Periscope door Twitter en vlak daarna de lancering van Facebook Live. “Mensen verbinden op een persoonlijkere manier”, zo noemt topman Mark Zuckerberg de reden om Live te ontwikkelen. “We hebben dit enorme techplatform gebouwd, zodat we een bijdrage kunnen leveren aan de meest persoonlijke, emotionele, rauwe en intuïtieve manieren waarop mensen met elkaar communiceren.”

Hoe poëtisch dat ook moge klinken, Facebook doet het vooral ook uit zakelijke motieven: er lijkt een trend ingezet waarbij gebruikers van het grootste sociale netwerk steeds minder originele persoonlijke content delen. Facebook Live moet daarom helpen om die zogenoemde ‘context collapse’ te keren. Bovendien schermt Zuckerberg met het gegeven dat gebruikers tien keer meer op live-video’s reageren dan op reguliere video’s.

Concurrentiestrijd is verhevigd

Hoewel onvergelijkbaar qua omvang (Facebook is grofweg dertig keer zoveel waard als Twitter), lijkt de competitie tussen beide sociale netwerken de laatste tijd te verhevigen. Twitter heeft namelijk een aantal features die bij Facebook toch wat slechter uit de verf komen: breaking news, (sport)evenementen, maar vooral de livestreaming van Periscope. Logisch dus dat Zuckerberg nu volop inzet op Facebook Live. Zijn bedrijf wil er zo graag een succes van maken dat het zelfs mediabedrijven betaalt om live-video’s te produceren.

Wie aan video denkt, denkt aan YouTube. Terwijl Facebook begin dit jaar trots meldde dat er dagelijks op het netwerk honderd miljoen uur aan video wordt gekeken, rekende vakblad Business Insider fijntjes uit dat YouTube vermoedelijk al gauw het zesvoudige aantal kijkuren genereert. Live-video’s zijn daarvan overigens nog maar een relatief klein deel. Wired noemde YouTube vorig jaar zelfs de ‘sleeping giant of livestreaming’.

Tot zover een klein deel van mijn artikel over livestreaming. Lees het complete verhaal op Emerce.nl.

Livestreaming in Emerce

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply