Buurtcamping doorstaat zware storm

Buurtcamping-trampoline

Voor het derde jaar op rij konden Amsterdammers afgelopen weekend kamperen in eigen stad. Niet op één buurtcamping (zoals in 2013) of de drie van vorig jaar, maar in totaal op vijf campings. Voor het eerst deed ook Utrecht mee, met twee locaties. Zelf was ik vrijwilliger op de Buurtcamping Sloterpark. Het stormachtige weer maakte er ditmaal een memorabel evenement van. Niet elke buurtcampings had evenveel last van de storm die in het kampeerweekend over Nederland raasde, maar het had er alle schijn van dat het Sloterpark misschien wel het zwaarst is getroffen. Zaterdag was het even crisis, maar de meeste kampeerders behielden hun goede humeur.

Kamperen en regen, het hoort onlosmakelijk bij elkaar. Toch overtrof het noodweer afgelopen weekend alle verwachtingen, zelfs die van Buitenradar. Bij de opening van de buurtcamping aan de Sloterplas grapte stadsdeelbestuurder Ronald Mauer (D66) vrijdag nog dat de kampeerders ‘ontzettende mazzel’ hadden met het weer. Code Oranje was inmiddels afgekondigd, maar spoedig zou het KNMI er zelfs Code Rood van maken.

Doodzonde, want een mooiere plek voor een Amsterdamse camping is bijna niet denkbaar: op een kleine landtong naast Hotel Buiten en een kleine plezierhaven, met breed uitzicht over de Sloterplas. Deze plas is trouwens een belangrijk speerpunt voor de Amsterdamse politiek, die er 2,5 miljoen euro in gaat investeren. Zo wordt het strandje (de ‘varkensbaai’) pal naast de buurtcamping vergroot en opgeknapt, terwijl Hotel Buiten zich mag ontwikkelen tot een ‘volwassen’ horeca-locatie. “De Buurtwerkplaats hier tegenover krijgt bovendien een iets andere opzet met veel meer activiteiten voor kinderen”, aldus Mauer. Ook verhuist het lokale Van Eesterenmuseum naar de rand van de Sloterplas. Oftewel: als er volgend jaar weer een Buurtcamping Sloterpark komt, is er nóg meer te beleven.

Storm aan de Sloterplas

De prachtige ligging van Buurtcamping Sloterpark bleek in dit geval een behoorlijk nadeel. De wind gierde over het veld, dus moest het vrijwilligersteam al op zaterdagmorgen de centrale tent, het reusachtige springkussen en een aantal kleinere attracties neerhalen. De kampeerders kregen een speciaal indoor-dagprogramma aangeboden, in het vlakbij gelegen Huis van de Wijk ‘De Honingraat’ dat stichting Eigenwijks speciaal beschikbaar had gesteld. Ondertussen waakte een deel van de crew over de kwetsbare kampeerspullen.

Alsof er buiten niets aan de hand was, vermaakten de kampeerders zich binnen met yoga, muziekworkshops en het maken van een doppenkunstwerk. Het Street Art Museum Amsterdam leerde de kinderen meer over artistieke grafitti, zoals het melkmeisje op de gevel van het pand vlak naast De Honingraat. Aan het eind van de middag was er voor iedereen bami met kip en deelde de organisatieteam mee dat het kamperen definitief niet meer kon doorgaan. Te veel tenten waren door de regen en storm die avond niet meer ‘bewoonbaar’.

Silent Disco

Natuurlijk waren de kampeerders teleurgesteld, maar ze verloren hun goede humeur niet. Sterker nog: de meeste campinggasten kwamen zondag gewoon terug naar het Sloterpark voor het dagprogramma, dat ditmaal wel weer gewoon buiten kon plaatsvinden. Het werd een gezellige spelletjesmiddag, met bingo, plakbal, jeu de boules en pannenkoeken. Iedereen die dat wilde kon zich laten knippen door de campingkapster. De middag werd afgesloten door een ‘silent disco’. Nou ja, silent? De dansende kampeerders met koptelefoon zongen keihard mee: ‘Vamos a la playa!’ (En Lil’ Kleine’s ‘Drank & Drugs’, maar vertel dat liever niet door aan de onwetende ouders.)

Kortom: Buurtcamping Sloterpark heeft de storm doorstaan. Jong en oud keerden zondagmiddag vol enthousiasme huiswaarts. “Zeker voor herhaling vatbaar. Mijn kids en ik hebben ontzettend genoten”, laat Nancy na afloop weten. Ook Glenda is positief: “Ondanks het weer was het toch een geslaagd weekend. Op naar volgend jaar! Hopelijk werkt het weer dan wél mee.”

“Dat is altijd het risico van kamperen, aan het weer doe je niks”, zegt het oude echtpaar Ben (69) en Toos (59) nuchter. Door ziekte konden ze al een tijdlang niet meer op vakantie, dus was dit voor hen sowieso een bijzonder weekend. Het stel weet nu al dat ze er volgend jaar opnieuw bij willen zijn: “Zodra de buurtcamping van 2016 wordt aangekondigd, zijn wij de eersten die zich inschrijven.”

Jeroen Mirck is freelance journalist en bestuurscommissielid in Amsterdam Nieuw-West.

Buurtcamping

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply