De Fractie: Niet te snel, Tim!

DeFractie

Ik miste maandag de eerste aflevering van het politieke tv-drama De Fractie, want ik had… fractievergadering. Zo gaan die dingen. Net zoals hoofdpersoon Tim Snel zijn moeder telkens weer moet sms’en dat samen eten er door een extra vergadering toch weer niet van komt. Die politieke dynamiek is herkenbaar, al is de Tweede Kamer qua hectiek en hysterie natuurlijk onvergelijkbaar met de lokale politiek. Zeg maar: wij onteigenen de provincie Groningen niet in een half uur tijd. Maar dat heet fictie, hè?

Welnu, fictie of niet: De Fractie sloeg dus voor de start al stevig op de trom. Vergelijkingen met successeries als Borgen, West Wing en House of Cards zijn natuurlijk dodelijk, maar die kun je niet waarmaken – en die worden ook niet waargemaakt. Toch heeft de medewerking van oud-Kamerlid Femke Halsema geholpen om een typische Binnenhof-setting te suggereren. Bekende verslaggevers en Kamerleden spelen bijrollen, wat bijdraagt aan de geloofwaardigheid.

Wat ik me afvroeg bij het kijken: gelóóf ik Tim Snel? Geloof ik zijn partij VPN? Dat geldt niet voor het plan om een deel van Groningen doodleuk te onteigenen om gratis kinderopvang te financieren. Volstrekt wereldvreemd. Toch worden er in Den Haag geregeld volstrekt wereldvreemde beslissingen genomen, die de kiezer verbijsteren. Het politieke opportunisme dat daarbij komt kijken, is aardig verbeeld.

Verder ben ik het eens met het commentaar van Parool-recensent Han Lips: er gebeurt veel te veel in dat eerste half uur (inclusief last-minute toegevoegde scènes met actualiteiten, zoals in dit geval de aanslag op Charlie Hebdo), waardoor de karakters nog niet echt uit de verf komen. Het zijn nu nog stukken bordkarton, levende clichés.

Maar goed, dat kan nog groeien. Net zoals een politicus langzaam moet rijpen als hij toetreedt tot een nieuwe fractie. Kortom: niet te snel, Tim! Daar komen alleen maar brokken van. (Oh wacht, dat wíllen we juist!)

De Fractie is de komende negen maandagen bij de VPRO te zien vanaf 21:15 uur op NPO2.

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply