Blogger des Vaderlands

ARTI-light

Na een dichter des vaderlands, een denker des vaderlands en een fotograaf des vaderlands hebben de organisatoren van het Blogbal een eigen equivalent bedacht: de Blogger des Vaderlands. Deze eretitel wordt vergeven op het vijfde Blogbal, dat plaatsvindt op vrijdag 6 maart 2015 in de Amsterdamse sociëteit Arti et Amicitiae. Sympathiek initiatief, maar wat wordt er precies van zo’n vaderlandse blogger verwacht?

Het antwoord is: geen idee. De website van het Blogbal geeft geen definitie. Ik vermoed dat het uitgangspunt geïnspireerd zal zijn door de functie die waarschijnlijk het grote voorbeeld is geweest: de dichter des vaderlands. Dit instituut heeft een eigen website, waarop te lezen is dat deze uitverkoren dichter zich in de loop der eeuwen heeft geëvolueerd van een hofdichter in de Romeinse tijd tot een maatschappelijk commentator in het heden. Daarbij draait het er ook om goede poëzie toegankelijk te maken voor het grote publiek.

Welnu, ik ga er gemakshalve van uit dat de Blogger des Vaderlands iets dergelijks zal gaan doen voor het bloggen in Nederland. Dat lijkt me een lovenswaardig streven. Bloglezers kunnen tot 31 januari hun favoriete bloggen nomineren, waarna een selectie van hen mag aantreden in de finale op het Blogbal. Daar kiezen de aanwezigen een winnaar, die naar het schijnt een geldprijs van 1.000 euro opstrijkt. Nou moe.

Als trouw bezoeker van het Blogbal weet ik dat het weer een gekke maar ook gezellige avond wordt. Ik zal er zijn. Maar hoe gek ook: elke verkiezing heeft belang bij heldere regels. Wat wordt er van de winnende blogger verwacht? Aan welke eisen moeten kandidaten voldoen? Maar vooral ook: hoe wordt de selectie voor de finale bepaald?

Blogbal-organisator Oud Zeikwijf gaf op de Belgische zender Radio 1 een interview over de verkiezing, maar ook daar werden de regels me nog niet helemaal duidelijk. Of beter gezegd: “Bij bloggen zijn er geen regels.” Dat is ook weer waar. Daarom laat ik me gewoon verrassen. Hoe dan ook wordt het een spannende verkiezing. En een beetje gek, maar dat hoort bij het Blogbal.

Tags: , , ,

2 Responses to “Blogger des Vaderlands”

  1. Margo Says:

    Geen reacties nog. Het leeft dus niet erg. Bij mij ook totaal niet. Ga je iemand nomineren?

  2. Jeroen Mirck Says:

    @Margo: Het is iets nieuws, dus nog niet echt heel bekend. Het aantal comments hier vind ik niet per se maatgevend, maar ik ben het met je eens dat het nog echt massaal is omarmd door de blogosfeer.

Leave a Reply