Je suis Raif

Je_suis_Charlie

Gisteren ontving de Arabische blogger Raif Badawi zijn eerste vijftig zweepslagen van wat er uiteindelijk duizend moeten worden. Ik probeer het me voor te stellen. Vlak na het middaggebed werd hij publiekelijk gemarteld tegenover de Al-Jafali-moskee in Jeddah, Saoedi-Arabië. Net als veel anderen steun ik Raif via Amnesty International, al heeft dat zijn marteling niet kunnen voorkomen.

Ik probeer me ook voor te stellen wat de laatste gedachten waren van de tien medewerkers van satirisch weekblad Charlie Hebdo, die woensdag samen met twee agenten op beestachtige wijze werden geliquideerd door twee stromannen van Al-Qaida. Sterven omdat je gebruik maakt van je recht op vrije meningsuiting… Het is bizar, maar helaas van alle tijden. Ook de onze.

Beide schendingen van mensenrechten raken me persoonlijk omdat ik zelf blogger en journalist ben. Bovendien schreef ik twee decennia lang veel over strips en cartoons – wat mij betreft de meest pure vorm van maatschappijkritiek.

Ooit interviewde ik op een stripbeurs Bernard Holtrop, beter bekend als de cartoonist Willem die Nederland woedend verliet omdat hij werd veroordeeld vanwege een cartoon over koningin Juliana. Jaja, dat ruimdenkende Nederland. Willem verkaste naar Parijs en ging voor Charlie Hebdo tekenen. Deze week zei hij dat de Charlie-redactie kotst op intolerante politici als Wilders en Le Pen ‘die nu ineens zeggen dat ze onze vrienden zijn’.

Je suis Charlie. Over deze markante slogan is al veel gezegd. Nederland was allerminst tolerant richting Bernard Holtrop, Theo van Gogh en Gregorius Nekschot. Ook op social media is tolerantie vaak ver te zoeken. Tel daarbij de vele malen dat wij als journalisten te horen krijgen dat we niet zulke lastige vragen moeten stellen. Vrijheid van meningsuiting is een ongemakkelijk recht.

We hebben meer Willems nodig, maar ook meer Raifs. Meer geslepen potloden, meer scherpe pennen. Daarom zeg ik vandaag: Je suis Raif.

Jeroen Mirck, zelfstandig journalist en blogger

P.S.: Uiteraard blijf ik bloggen. Wel stopte ik een paar jaar geleden uit tijdgebrek met het schrijven over strips en cartoons. De aanslagen in Parijs doen me beseffen dat deze vrije geesten aandacht blijven verdienen. Daarom pak ik m’n oude stiel als stripjournalist weer op. Opdat wij niet vergeten.

Tags: , , , , , , , , ,

2 Responses to “Je suis Raif”

  1. Margo Says:

    Verschrikkelijk die stokslagen. Ik heb het me proberen voor te stellen. Zouden wij als bloggers niets kunnen doen om het tegen te houden?

  2. Jeroen Mirck Says:

    @Margo: Er is veel aandacht voor Raif wereldwijd, met dank aan Amnesty. Ook veel bloggers roeren zich. Alle kritiek samen kan de Saoedische regering mogelijk op andere gedachten brengen, maar ik denk dat toch vooral politieke druk helpt.

Leave a Reply