Don’t Cry For Me, Argentina

ARG-Tastil

Ik ben weer terug van vakantie, na een kleine drie weken Argentinië. Een prachtige rondreis, maar veel te kort natuurlijk. Veel gezien en lekker tot rust gekomen. Terug thuis kan het contrast niet groter zijn: terwijl het hier een koude zomer was, beleefde Zuid-Amerika een verrassend warme winter. En dan is er natuurlijk het gejaagde leven dat hier direct weer aan je begint te trekken. Toch maak ik graag even tijd voor een terugblik op Argentinië (en een stukje Uruguay). 

Er valt heel veel over Argentinië te schrijven, maar als je dat allemaal wilt weten raad ik je een reisgids aan. Lonely Planet heeft goede stadsgidsen, wij gebruikten The Rough Guide To Argentina. Ik zal me beperken tot persoonlijke observaties en veel beeld.

ARG-Boca

De reis van Kinga en mij startte in Buenos Aires, waar onze Noorse/Oostenrijkse/Argentijnse vriendenpaar Lorenzo en Tanja een jaar gevestigd is om antropologisch onderzoek te doen. Met hen verkenden we onder meer de wijken Recoleta, Palermo en de haven van Boca. Deze metropool biedt bijkans alles. Het is de meest westerse stad van Zuid-Amerika, maar toch ook met zijn krachtige couleur locale. We zouden hier kunnen en willen wonen.

ARG-Humahuaca

Na een aantal dagen in de hoofdstad reisden we per bus naar Salta, een grote stad in het noordoosten van waaruit je tochten kunt maken naar de rustieke Andes-dorpjes in de provincie Jujuy. Het noordelijkste puntje van onze reis heette Humahuaca. Veel meer dan een mooi monument (zie foto) heeft dit dorp niet, maar elke dag rond het middaguur stromen de straten vol met toeristen die komen kijken naar de pop van een heilige die klokslag twaalf te voorschijn komt uit een nis in de kerktoren. Een andere tocht bracht ons langs het spoor van de Trein naar de Wolken naar het mijnwerkersdorpje San Antonio de los Cobres en de zoutvlakten van Salinas Grandes.

ARG-Salentein

Na Salta reisden we door naar Mendoza, het centrum van Argentinië’s wijngebied. Het moge duidelijk zijn dat we daar naartoe gingen voor de wijn. Een ‘Bodega Tour’ bracht ons naar drie belangrijke wijngaarden: Atamisque, Andeluna en het door Nederlandse opgebouwde wijncentrum Salentein. Hoewel de tussenpozen groot waren, drink je op zo’n dag best veel wijn. Hips!

Mendoza zelf ‘deden’ we natuurlijk ook, maar vergeet nooit dat op maandag álle museums dicht zijn. Dat, in combinatie met de dagelijkse siësta, zorgde ervoor dat deze dag onze eerste luierdag werd van onze vakantie. Ook dat is soms nodig. Gouden tip voor hardlopers: het gigantische Parque General San Martin biedt alle ruimte, ook voor mountainbikers trouwens.

ARG-Mendoza

De voorlaatste stop op de rondreis die ons uiteindelijk weer in Buenos Aires zou brengen, was Córdoba. Het centrum viel ons een beetje tegen, maar ga vooral naar Nuevo Córdoba, het domein van studenten en starters. Veel gezelliger, met leuke bars en een prachtig cultureel centrum. Aansluitend reisden we terug naar de hoofdstad, om van daaruit per boot naar Colonia te gaan, een pittoresk stadje in Uruguay. Hoewel we daar onze eigen compleet verregende dag meemaakten, is deze trip absoluut een must. Wij werden vooral blij van de kaas-met-wijn-lunch bij het kleine kelderbarretje El Buen Suspiro.

ARG-Colonia

Terug in Buenos Aires sloten we de vakantie af door uit eten te gaan (dat kun je in Argentinië veel en goed) met Tanja en Lorenzo bij het Armeense restaurant Garbis – weer eens wat anders dan de overigens heerlijke Argentijnse keuken. Een dag later vlogen we terug. We hebben nog veel te veel niet gezien (het zuiden, en dan met name Patagonië), dus wie weet gaan we snel weer terug. Argentinië is een prachtig land. Ondanks het heftige politieke verleden en de huidige economische crisis blijft men vooral graag relaxed. Dat ga ik nog missen als ik straks weer helemaal ben ondergedompeld in mijn werk.

Bekijk alle 200 foto’s van onze reis door Argentinië op Flickr.

ARG-Garbis

Tags: , , , , ,

Leave a Reply