Mediaweek (46): Wat wil de adverteerder?

WK-jurk

De zomervakantie zit er weer op, dus brandt de werkdruk weer los. In mijn rubriek Mediaweek heb ik een paar weken lang dieper gegraven naar wat er speelt in de reclame, media en marketing. Deze week sluit ik dit graafwerk af met een interview dat ik eerder dit jaar hield met de nieuwe voorzitter van de Bond van Adverteerders (BVA): Frenkel Denie, in het dagelijks leven marketingdirecteur van Friesland Campina. Als marketeer brak bij door met de WK-jurkjes van Bavaria. Wat staat het vak volgens de BVA-voorzitter komende tijd te wachten?

Frenkel Denie werd begin 2014 verkozen tot BVA-voorzitter, als opvolger van de markante marcom-baas Jan Driessen van Aegon. Denie brak door als marketeer met de controversiële Bavaria-jurkjes, maar is inmiddels uitgegroeid tot een ‘conceptuele doener’ met internationale ervaring. Namens MarketingTribune legde ik hem een aantal vragen voor.

Hoe ga je jezelf onderscheiden van je illustere voorganger Jan Driessen, die het vak echt op de kaart zette met scherpe commentaren in dagbladen en op televisie?

Frenkel Denie: “Jan heeft ervoor gezorgd de BVA weer zichtbaar en toonaangevend te maken. Hij is hier helemaal voor gegaan en er ligt een prachtige fundering waar we heel goed op kunnen voortbouwen. We gaan nu naar de volgende fase, waarin we als BVA meer aandacht gaan leggen op het verbinden van de leden en we de ledenbinding gaan aanhalen. Iets wat ik ook dagelijks bij FrieslandCampina doe in mijn rol van verantwoordelijke voor internationaal marketing.”

Heb je als marketingdirecteur van FrieslandCampina wel tijd over om ook nog het boegbeeld van de BVA te zijn? Hoe plan je dat allemaal?

“Mijn werkgever moedigt zitting nemen in deze belangrijke brancheorganisaties juist aan. Zo is mijn collega, managing director Bas van de Berg, ook voorzitter van het FNLI. Planning is inderdaad een uitdaging gezien de reistijden/files en in plaats van steeds fysiek vergaderen zullen we meer naar een mix toegaan van bellen, webexen en elkaar eens per maand op kantoor treffen.”

Bij je benoeming zei je dat je het thema verantwoorde communicatie wilt voortzetten, met name ook wat privacy betreft. Zijn de issues met privacy een grote bedreiging voor het reclamevak?

“De hele privacy-discussie moet eigenlijk nog beginnen. Voor adverteerders wordt big data van cruciaal belang om gericht en relevant te kunnen communiceren met onze klanten. Daar moeten we dus niet angstig maar wel verantwoordelijk mee om willen gaan. En aan BVA de taak om samen met de politiek en andere organisaties daar goede afspraken over te maken. Niet vanuit verkramptheid en behoudzucht maar vanuit kracht en mogelijkheden.”

Je wil verbindingen gaan leggen met bredere lagen communicatiespecialisten. Welke richting denk je dan vooral op: PR, online? Zijn die contacten nu nog onvoldoende aanwezig?

“Er zijn veel verenigingen en belangenorganisaties in de reclamebranche. De huidige tijd vraagt ons scherp te letten op ieders toegevoegde waarde en de kosten. Consolidatie en betere samenwerking zal dus nodig zijn. Verder willen we ook binnen de BVA een betere verbinding met bredere lagen binnen onze aangesloten adverteerders met meer jongere actieve leden. Denk daarbij aan het aantrekken van aankomende marketingdirecteuren voor de Effie-commissie.”

Hoe onderscheidt de BVA zich in jouw ogen van andere brancheorganisaties waar vakgenoten ook nog allemaal lid van kunnen worden?

“BVA is de vertegenwoordiger van adverterend Nederland, waarbij de leden meer dan 3 miljard euro in media uitgaven vertegenwoordigen. We zijn sturend op een aantal cruciale dossiers geweest van zelfregulering via reclamecodes, en bijvoorbeeld de cookiewetgeving. We hebben ook samen met de VEA de 24 Uur Van De Reclame (inmiddels herdoopt tot 24Festival, red.) succesvol breed neergezet en zijn ook bezig met de toekomst van alle media- en bereiksonderzoeken.”

Hoe zou je jouw carrièrepad (P&G, Bavaria, FrieslandCampina en daarnaast BVA) omschrijven?

“Als een pad van veel energie en kansen. De grote verscheidenheid aan bedrijfsculturen en ondernemingsvormen, als ook de brede scope van mijn werkzaamheden – van simplificeren van de supplychain tot organiseren van grootste brand-event in Rusland – hebben van mij een conceptuele doener gemaakt, die zich snel kan aanpassen en constante change erg omarmt.”

Over je dagelijkse job: wat heeft de marketingcommunicatie van FrieslandCampina dat andere bedrijven niet hebben?

“Alles wat je er zelf van maakt. Afgelopen jaar waren bijvoorbeeld vijf van de 36 Gouden Loeki-nominaties van FrieslandCampina, terwijl zuivel de afgelopen jaren vaak niet eens voorkwam. Wat mij persoonlijk erg trekt is de pure storytelling van onze 14.000 eigenaren, de melkveehouders die gemiddeld 75 koeien hebben. Hoe kunnen we hen een podium geven?”

Op welke social media ben je actief en waarvoor gebruik je ze?

“Voor mijn werk ben ik sinds 2006 redelijk actief met sociale media bezig, ook omdat ik ze al vroeg inzette voor veel brand- en PR-doeleinden, van Chinese Tudou.com, tot en met Vkontakte (eigenaar van LiveJournal) in Rusland. Het bekendste voorbeeld zijn volgens mij Bavaria’s WK-jurkjes die volledig via social media groot zijn gemaakt, waardoor alle jurkjes al bijna weg waren voordat de campagne was gestart.”

Dat is allemaal werkgerelateerd. En persoonlijk?

“Persoonlijk gebruik ik sociale media beperkt. Zit dan wel sinds 2003 op LinkedIn en gebruik af en toe Twitter. Ik heb er niet zoveel tijd voor en haal er persoonlijk ook niet zoveel uit. De echte sociale media blijven voor mij toch de kroeg of goed gesprek.”

Dit interview verscheen eerder op MarketingTribune.nl. Kijk daar voor meer reclame- en medianieuws.

Het marketingteam van Bavaria, met Frenkel Denie (met bril).

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply