Trap niet in deze Facebook-hoax!

Copyrights en Facebook, het blijft gevoelige materie. Zo gevoelig dat er de afgelopen dagen weer een kettingbericht op Facebook rondzong dat pretendeerde jouw rechten als gebruiker te bewaken. Onzin natuurlijk, maar genoeg mensen trapten toch weer in deze zoveelste Facebook-hoax. Voor wie hem gemist heeft:

“In response to the new Facebook guidelines I hereby declare that my copyright is attached to all of my personal details, illustrations, comics, paintings, professional photos and videos, etc. (as a result of the Berner Convention). For commercial use of the above my written consent is needed at all times!
(Anyone reading this can copy this text and paste it on their Facebook Wall. This will place them under protection of copyright laws. By the present communiqué, I notify Facebook that it is strictly forbidden to disclose, copy, distribute, disseminate, or take any other action against me on the basis of this profile and/or its contents. The aforementioned prohibited actions also apply to employees, students, agents and/or any staff under Facebook’s direction or control. The content of this profile is private and confidential information. The violation of my privacy is punished by law (UCC 1 1-308-308 1-103 and the Rome Statute).”

Dit bericht is niet alleen onzin, het zegt vooral alles over de naïviteit van veel internetters als het om auteursrechten gaat.

Verlies je je auteursrechten als je eigen werk (teksten, foto’s, video’s, whatever) op Facebook zet?

Natuurlijk niet. Wat je als gebruiker van Facebook wél doet, is het netwerk de licentie verlenen om jouw inhoud overeenkomstig de door jou ingestelde privacy- en applicatie-instellingen te gebruiken. Facebook wil immers geen gedonder met jouw content. Logisch, want anders kunnen ze de tent wel sluiten, met één miljard mogelijke rechtszaken als zwaard van Damocles boven hun hoofd.

Klopt het dat Facebook zijn Privacy Guidelines onlangs heeft aangepast?

Jazeker. Dat doet het bedrijf geregeld en het leidt telkens weer tot paniek, met name dankzij allerlei oproepjes die al dan niet als hoax wordt rondgestuurd. Ook Facebook moet echter gehoorzamen aan internationale conventies aangaande copyrights en privacy. Techblog Mashable zegt het heel expliciet: Facebook is nog altijd gehouden aan de basisafspraken die het met je maakte toen je je aanmeldde voor Facebook.

Kun je je door een statement op je profiel onttrekken aan de richtlijnen van Facebook?

Natuurlijk niet. Dat is niet enorm naïef. Als je het niet eens bent met de manier waarop Facebook werkt, is er maar één oplossing: je profiel verwijderen. Als je het er altijd al mee oneens was, wat dóe je dan in vredesnaam op Facebook? Wie zich op Facebook begeeft, gaat akkoord met de mogelijkheid dat anderen jouw berichten kunnen delen en verspreiden over grotere groepen mensen. Natuurlijk ligt dan het risico op de loer dat wildvreemden zonder toestemming met jouw werk aan de haal gaan. Ook elders op internet bestaat dat risico. Je kunt dat risico verkleinen door geen content te delen op Facebook of zelfs het gehele internet. Maar dan nog: je wil toch juist meer mensen bereiken met je werk? Wil je dat niet, blijf dan gewoon weg van Facebook. Dat is effectiever dan klagen over de richtlijnen van Facebook.

Concluderend: bovenstaand bericht is een hoax (in normaal Nederlands: onzin) omdat Facebook je auteursrechten niet afpakt én omdat je de richtlijnen van Facebook niet kunt omzeilen met een statement op je profielpagina. Gelieve deze hoax dus niet verder te verspreiden. Stel jezelf ook bovenstaande vragen als je in de nabije toekomst stuit op andere paniekerige Facebook-oproepjes. Bij voorbaat dank!

Tags: , , , ,

9 Responses to “Trap niet in deze Facebook-hoax!”

 1. Bas van Sambeek Says:

  Deze vond ik vanochtend. Heb ‘m direct ge-copy/pasted in m’n eigen timeline:

  “Als je dit copy/paste op je wall zijn al je rechten beschermd voor 1 miljoen jaar in heel het universum en geeft facebook je een Ferarri of een pony.”

  Gezien de leuke reacties erop is niet iedereen zo naïef.

 2. Jeroen Mirck Says:

  @Bas: Hahaha, erg leuk! Niet iedereen is naïef, maar het is altijd weer verrassend hoeveel mensen dit soort hoaxes wél delen. Een andere bekende is de oproep aan je Facebook-vrienden met het verzoek of ZIJ alsjeblieft willen instellen dat ze JOUW berichten niet meer te zien krijgen. Die werd ook gedeeld door duizenden mensen.

 3. Ximaar Says:

  Ik heb facebook een jaar gehad en ik ben er alweer een jaar compleet weg. Dat opheffen was destijds niet eenvoudig en kwam nogal jehova-achtig over.

  Maar ik log wel web en vind dat iedereen dat mag lenen. Hoe meer hoe beter. Wat ik liever niet heb is dat er op verschillende plekken discussies staan over wat ik heb geschreven. Eigenlijk meer om praktische redenen dat je je niet tig keer tegen vergelijkbare vragen moet verdedigen.

 4. Peterscartoons Says:

  De enige manier om er voor te zorgen dat er niemand met je content vandoor gaat, is om van die lelijke watermerken erin te plaatsen. op die manier ben je iig deels beschermd… maar aan de andere kant, een beetje delen mag ook wel in deze wereld… als je tevreden bent en je wilt iets voor jezelf, komen ze toch naar jou toe… tenminste, dat hoop je dan. (^_^)

 5. Jeroen Mirck Says:

  Het onderwerp wordt vandaag ook door de mainstream media opgepikt. NRC analyseert het kettingbericht, al wekt het artikel ten onrechte de indruk dat er geen regels zijn veranderd bij Facebook. Dat is wel zo. Erwin Meester vatte het op Facebook pakkend samen:

  1. Facebook zal je gegevens kunnen delen met zuster- en dochterbedrijven (zoals Instagram). Binnenkort kun je dus advertenties verwachten op Instagram op basis van wat je op Facebook doet en andersom.
  2. Facebook beslist weer zelf over veranderingen en laat gebruikers niet meer stemmen. Veranderingen worden wel nog steeds aangekondigd en je kunt nog steeds reageren en andere voorstellen doen.
  3. Je profiel kan straks makkelijker worden gevonden door mensen waar je op Facebook geen vrienden mee bent, op basis van wat je zelf post en “liked” van anderen. Ook zal het makkelijker worden om berichten te ontvangen van derden.

  Verder heeft ook Johan Fretz een vermakelijke column aan dit onderwerp gewijd op Volkskrant.nl:

  “Nee, ik vertrouw Facebook niet. Voor geen meter zelfs. En de klagers hebben gelijk dat het bedrijf op slinkse wijze gebruik maakt van hun data door foto’s te plaatsen in advertenties van derden en informatie door te sluizen. Ondertussen wekken ze de schijn geheel belangeloos mensen met elkaar in contact te willen brengen. Maar wie dat gelooft, verwacht waarschijnlijk ook op 5 december een geschminkte knecht met een bejaarde priester in z’n huis. We zijn inmiddels allemaal zo verslaafd aan dat hele Facebook dat we denken dat het een eerste levensbehoefte is, dat we er net zoveel over te zeggen hebben als over de publieke ruimte. Maar Facebook is geen publieke ruimte, het is een product dat ons zogenaamd gratis wordt aangeboden. In ruil daarvoor geven we privacy op.”

  Leuke column, al heeft Fretz de huidige ophef niet helemaal begrepen: daar waar de meeste hoaxes inderdaad over privacy gaan, gaat het deze keer primair over auteursrechten. Toch doet dat niks af aan zijn (en mijn) advies: als Facebook je niet bevalt, verwijder dan je account!

 6. Leon Buijs Says:

  Feit blijft dat FB er aan blijft trekken dat ze alle mogelijke info van iedereen onbeperkt mogen gebruiken, terwijl gebruikers daar uiteraard grenzen aan willen stellen.

  Als je de voorwaarden doorleest, is het onduidelijk hoe ver dat gebruik precies gaat. Dat vinden zelfs specialisten. Dus dan is het niet zo’n vreemde reactie om het eens om te draaien en te zeggen: FB mag niets met mijn info, tenzij ik, per gebeurtenis, toestemming geef.

 7. Jeroen Mirck Says:

  Nog even aandacht voor een andere hoax die nog altijd rondzingt op Facebook. Een citaat uit de tekst: “Ik blijf graag privé vrienden met jullie. Echter, met de recente veranderingen in FB, kan het publiek nu al onze activiteiten zien op het prikbord. Dit gebeurt wanneer een vriend klikt op “vind ik leuk” en “reageer”. Automatisch krijgen ook al hun vrienden onze berichten te zien!!” Dit kettingbericht op Facebook vraagt vrienden om bepaalde acties te verbergen. De maatregel haalt echter niets uit.
  http://www.zdnet.be/news/143368/facebookbericht-zaait-nutteloze-paniek/

 8. Jeroen Mirck Says:

  Dit artikel is weer hot door nieuwe aanpassingen in de Data Policy van Facebook met ingang van 01-01-2015. Wat er door die nieuwe richtlijnen verandert, heeft Anne Helmond overzichtelijk op een rij gezet:
  http://bit.ly/FB-DataPolicy

 9. Joost de Jongh Says:

  @ Bas… nadat ik onder mijn bureau uit ben gekomen van het lachen, heb ik de ernst van jouw comment ingezien en het ook vlug gekopieerd en geplakt. Neem geen enkel risico meer om een pony te missen. Goed blog Jeroen

Leave a Reply