De Ochtend: huur van je buur

Sommige online ideeën zijn zo briljant in hun eenvoud dat verschillende partijen zich tegelijk op dezelfde markt storten. Dat geldt bijvoorbeeld voor het concept ‘huur van je buur’. Het principe is simpel: buren huren spullen van elkaar tegen een schappelijk prijsje. Zo bespaar je geld (of verdien je zelfs wat bij), help je het milieu en verbeter je de sociale cohesie in de buurt. De ene concurrent (Sindo.nl) kan ieder moment live gaan, de ander (Peerby.com) mocht zijn idee laatst pitchen in De Wereld Draait Door. Geen idee wie van beide straks het beste concept uitrolt, maar het idee is natuurlijk steengoed.

De meeste aandacht kreeg natuurlijk Daan Weddepohl, die mocht aanschuiven in DWDD. Deze IT’er annex acteur heeft sinds de uitzending een volstromende mailbox en gesprekken met diverse investeerders, zo meldt Bright. Dat zorgde voor gefronste wenkbrauwen bij de oprichters van Sindo, te weten: Fredrick Insinger (22), Enzo Slijpen (20) en tweeling Ravi en Yuri Roosblad (24). Tegen Emerce zegt Insinger: “We wisten dat Weddepohl er mee bezig was, maar hij heeft nog niet eens een werkende pagina.”

Overigens is een concept als ‘huren van je buren’ natuurlijk niet compleet nieuw. Via fora en nieuwsgroepen werd dit soort uitruil jaren geleden al gefaciliteerd. Ook zijn er al verschillende sites die eenzelfde dienst aanbieden, zoals Spullen Delen (ook nog maar in beta), JustRent.it (“Binnenkort met app!”), Hurenvanburen.nl en TeHuurInDeBuurt.nl. De winnaar in deze markt wordt de speler die het beste aanbod weet te koppelen aan het grootste gebruiksgemak. Met een mobiele app is het helemaal af. Wie slaat er als eerste spijkers met koppen?

Beluister mijn internetrubriek op RTV-NH via het radio-archief.

Tags: , , , , ,

6 Responses to “De Ochtend: huur van je buur”

 1. Natasha Says:

  Het zou leuk zijn als je de platforms van de apps zou melden.

 2. Jeroen Mirck Says:

  @Natasha: De diensten van Sindo en Peerby zijn nog niet klaar, dus zijn er ook nog geen apps. Als het zo ver is, plaats ik wel even een update.

 3. Irene Vonder Says:

  O.k., ik kan m’n ogen niet sluiten voor de digitale toekomst, maar ik hoop dat dit soort ontwikkelingen nog heel lang wegblijft hier. Je spullen ‘verhuren’ en er GELD voor vragen??! Hier in Twente heb je nog gewoon noaberschap…

 4. Eliane Mendes Says:

  @Irene ik woon niet in Twente maar in het Gooi en ook hier hebben we gewoon nog deurbellen ipv apps als we verlegen zitten om ‘t een of ander…

 5. LindaMiriam Says:

  Pffff… ik sluit me aan bij Irene en Eliane. Moet dan werkelijk overal geld voor worden gevraagd?
  Misschien in een grote – lees: anonieme – stad dat het dan makkelijker lijkt om de stap te zetten? Maar hoe dan ook. Ik heb 10 jaar in Amsterdam gewoond en waar ik ook woonde, er was altijd wel een buur of buuv die me wilde helpen of wat wilde uitlenen. In de vijfde grote stad van Nederland waar ik nu woon is het ook niet anders. Ik zou het belachelijk vinden om geld te vragen/krijgen om de boor (uit) te lenen.
  Hoe ver sta je van je medemens af?

 6. Pascal Says:

  Toch is er wel behoefte aan, zeker als je elkaar minder goed kent. Er is nu een trend gaande waarbij we beter gebruik gaan maken van elkaars bezittingen. Door dit formeel aan te pakken, voorkom je mogelijk misbruik wat je vaak met lenen onder onbekenden en buren ziet gebeuren. SnappCar, dé online marktplaats voor het verhuren van je eigen auto, is reeds een aantal maanden operationeel. We groeien hard in Nederland (actieve deelnemers in meer dan 200 plaatsen), huurders en verhuurders zijn erg enthousiast en we bewijzen daarmee dat het ‘huren van buren’ model echt werkt.

Leave a Reply