Ik sta op een dodenlijst

Godfather

Ik sta op een dodenlijst. Bizar. Dit weekend las ik het op de blog van Rob van Kan, een in Italië woonachtige Nederlandse vertaler die ik nog ken uit mijn studietijd. De personen op de lijst zijn volgende de opsteller ‘landverraders’. 

In een artikel over rechtse extremisten als Anders Breivik en Geert Wilders schrijft Van Kan: “Ook in Nederland circuleren overigens al lijstjes. Lijstjes van het ‘verzet’ tegen ‘landverraders’. Er staan de meest uiteenlopende mensen op, van de brave D66′er Jeroen Mirck tot (Joop-cartoonist) Adriaan Soeterbroek en zo’n beetje het hele allochtone smaldeel van de Nederlandse politiek. En natuurlijk Peter Breedveld, want die heeft ook al een mening die niet mag en bovendien een ‘moslimwijf’ die er ook voor het gemak maar even bij is gezet. Ik zei trouwens lijstjes met de meervouds-s. Dat u niet denkt dat ik overdrijf.”

Nu ben ik in het verleden al eens doodgewenst door reaguurders op GeenStijl, maar een plek op een rechts-extremistische dodenlijst is een nieuw wrang dieptepunt in mijn polemische carrière. Ik ben trouwens in goed gezelschap, want ook koningin Beatrix, Freek de Jonge, wijlen Hans van Mierlo en alle opiniemakers van Joop.nl staan op de lijst van ‘Generaal P. Pardon’. Deze zelfbenoemde verzetsheld schrijft:

“Een landverrader is iemand die uit persoonlijk cynisme of als naïeve dwaas met links geloof, of vanuit een elitepositie bij de happy few, of uit angst voor de beledigde islam (op zich een dubbelzegging), de loyaliteit aan zijn land verruilt voor loyaliteit aan de vreemde bezettingsmacht die Nederland overneemt.”

Door rechtse sympathisanten worden dit soort dodenlijsten in online discussies al snel afgedaan als grappen, net zoals PVV-dwaallicht Dion Graus afgelopen week zijn schuimbekkende oproep om die ‘rioolratten’ van de media te onderwerpen aan een ‘perspolitie’ direct na alle ophef afdeed als een lolletje. Blijkbaar maakt zijn voorman Wilders ook grappen als hij pleit voor stadscommando’s, kopvoddentaks en een verbod op dubbele nationaliteiten.

Je kunt de acties van dit soort gekken natuurlijk negeren en doodzwijgen, maar het is soms ook wel verhelderend om expliciet te laten zien wat voor zieke gedachten er leven bij de achterban van Geert Wilders. Om het poëtisch te zeggen: sommige dingen kun je maar beter niet weten, maar als je ze eenmaal weet is het wel eens wijs anderen te laten weten dat ze gewetenloos zijn. Laten we er verder vooral om lachen. Of, zoals Ewout Klei, een irionisch briefje sturen:

“Geachte Generaal, iemand twitterde mij over het feit dat ik als Joop-opiniemaker niet genoemd werd op uw lijst van linkse landverraders op de ‘satirische’ website Generaal P. Pardon. Ik betreur dit natuurlijk ten zeerste, want ik sta wel op plaats nummer 51 van het ‘Zwartboek demonisering Geert Wilders, de PVV en haar achterban’. Dat is boven beroemdheden als Hassnae Bouazza, Elsbeth Etty en Arnon Grunberg die van gemeenschapsgeld hun columns schijnen te schrijven. Graag zou ik dus willen dat u dit meteen even recht gaat zetten voor mij, omdat ik mij anders niet meer kan vertonen op linkse hobby-borrels waar de rode (!) wijn rijkelijk vloeit en zoete suikerfeesten (dat zijn multiculturele maaltijden) waar halal-gerechten er altijd bij ingaan als koek. Hoogachtend en geeft acht!”

Dodenlijst of niet, het is treurig om te zien hoe ver mensen uit de bocht schieten om hun politieke tegenstanders te bekritiseren. Op internet wemelt het van de ‘Breiviks’, schreef NRC Handelsblad al direct na de aanslagen in Noorwegen waarbij één rechts-extremist 77 onschuldige mensen om politieke redenen vermoordde. Wie daar als grap op inspeelt met een dodenlijst, heeft niets van de wereld begrepen.

Zie ook de discussies op Joop.nl, (v/h Google+) en Facebook.

Tags: , , , ,

12 Responses to “Ik sta op een dodenlijst”

 1. Eugene Says:

  tís wat…

 2. Rob Says:

  Godfatherplaatje erbij? Ik weet dat ik in het boze zuiden van Italië woon maareh…
  Nee, even serieus, dit is dus inderdaad het niveau van de ziekte in Nederland. Ik noem jou speciaal als “brave” D66’er, omdat je geen shockblogger bent, geen antagonistisch type, en ook nog eens (als ik dat mag zeggen) geen grote naam in de Nederlandse politiek. Het is dus genoeg dat je wel eens iets gezegd hebt, of zou hebben want ik heb geen idee waar deze malloot naar verwijst.

 3. Jeroen Mirck Says:

  @Rob: Het maakt niet eens uit wat ik gezegd heb, want ik schrijf zelden tot nooit een column over Wilders. Goed, een keer over tuigdorpen dan. Blijkbaar is het genoeg om tot een bepaalde groep te behoren (D66, Joop.nl, de ‘Linkse Kerk’). Ik voel me er niet onveilig onder, maar vind het wel onbegrijpelijk dat mensen zo kunnen denken. Daarom heb ik er een blog over geschreven, zodat mensen wellicht beter gaan nadenken over dit soort verbale agressie.

  En wat Godfather Don Corleone betreft: dat was de eerste associatie die ik in mijn hoofd had bij het woord ‘dodenlijst’. En aangezien ik vind dat we vooral ook moeten lachen om dit soort idioten, heb ik me die frivoliteit gepermitteerd. Jouw Italiaanse standplaats was daarbij een leuke toevalligheid.

 4. Corine van Platerink Says:

  Erg en te gek voor woorden dat er zo’n lijst circuleert. Als het aan Wilders en consorten ligt, gaan we naar een zeer blank Nederland, wat, gelukkig, praktisch onmogellijk is. Weten deze mensen wel dat de tulp niet een Nederlands maar van oorsprong een Turks bergplantje is? Zal wel niet :)

 5. Marloes Says:

  Jezus, ik schrik hier echt van. Op de eerste lijst van potentiële landverraders staan blijkbaar alle bloggers van Joop.nl. Ik heb daar slechts twee stukken gepubliceerd; over Job Cohen en over de regionale pers :s

 6. Jeroen Mirck Says:

  Flavia Dzodan, thanks for the support!

  “An heterogenous extreme right wing group in The Netherlands has created a list of “traitors to the country”. This is a death list in a similar vein to the one Anders Breivik, the young man behind the massacre in Norway used to keep. In this list (link above in Dutch, but you can pass it through google translator as the text is rather simple), a good friend of mine has been pointed as a “traitor” and as such, it is suggested he should be killed. This friend of mine, Jeroen Mirck, is not just someone I care about because we are friends and go out and share a social life but because his politics and mine are very close as well.

  Aside from expressing my solidarity and support of my friend, I wanted to point out that this is the climate of terror we are currently dealing with. This is the political climate where, expressing ideas that support minorities and refusing to demonize certain groups for the benefit of a dominant culture will get you on a death list. This is a sad and terrifying day.”

 7. Monique Says:

  Inderdaad Jeroen, als je het eenmaal weet, dan kun je je ogen niet meer sluiten. Je hebt de wrede werkelijkheid prachtig subtiel onder woorden gebracht. Door een ramp (Breivik), een schandaal (pedofilie rooms-katholieke kerk) of afschrikwekkend incident (leerling die een poging doet zijn leraar te vergiftigen in Roermond) wordt soms een tipje van de sluier die beschaving heet, opgelicht. Maar wat is – als weldenkend mens- een adequaat antwoord hierop? Want onder de ene hoek van de sluier liggen de dodenlijsten en onder de andere hoek de verborgen kanten van ‘de graaiers’, etc. Het blijft een zoeken tussen streng, boos, verdrietig, zwaarmoedig reageren, actiegroepen starten, als opiniemaker nog steviger van je laten horen, doen alsof er niets aan de hand is en jezelf ervan overtuigen ‘dat het slechts incidenten zijn’ (onderwijl weet je wel beter) of inderdaad, het euvel maar weer eens subtiel gaan duiden. Gelukkig is een mens sterfelijk en liggen er wellicht ooit nieuwe kansen voor ons mensenras.

 8. Peerke van Halem Says:

  Als we nu zorgen dat we met zoveel mogelijk op die lijstjes komen, is het voor ons leuker zoveel gelijk gestemden te hebben, en voor de lijstjes makers steeds lastiger te kiezen.
  Misschien gaan ze dan uiteindelijk ook beseffen dat ze altijd dat sukkelige minderheids groepje zullen blijven waarvan er maar een enkeling de twijfelachtige moed heeft tot een daad over te gaan.

  Zo, nu kom ik als onbekende Nedelander ook eens op een lijstje…;-)

 9. Mijn Moment 2011 Says:

  […] Natuurlijk, er waren nog veel meer momenten vermeldenswaardig. Ik had het ook over die ex of die werkgever kunnen hebben, maar het verleden moet je soms laten rusten. “There’s a bit of magic in everything, and then some loss to even things out”, betoogde Lou Reed ooit op Magic and Loss. En de politiek? Die is al vaak genoeg besproken. Door mij, in de media en aan de borreltafels. Dat je er zelf een speelbal van kunt worden, merkte ik dankzij een dodenlijst en de ophef over een geweldsincident waar ik slachtoffer van werd. Dat had ik als D66′er gewoon verdiend, betoogden weirdo’s die me niet kenden. Speciaal voor hen citeer ik Peter R. de Vries, uit een veelbesproken tv-interview eerder dit jaar: “Imago is meestal dat wat je niet bent.” […]

 10. klaas Says:

  Ik sta ook op een dodenlijst, namelijk die van de moslims. Ik loop daar alleen niet mee te koketteren.

  Trouwens alle ongelovigen staan op deze dodenlijst , dankzij de “openbaringen” van de profeet Mohammed.

 11. Jeroen Mirck Says:

  @Klaas: Goh, ja joh? Deel even een linkje, dan weten we welke dodenlijst je bedoelt. Anders gaan we nog denken dat je je bezondigt als borrelpraat.

 12. Jeroen Mirck Says:

  De geschiedenis herhaalt zich keer op keer. Ook vandaag weer. Meerdere opiniemakers met een linkse signatuur hebben de afgelopen weken een sticker op hun voordeur aangetroffen, waarop staat dat ze in de gaten worden gehouden door volgers van het platform Vizier Op Links. “Deze locatie wordt geobserveerd door volgers van Vizier Op Links”, staat op de bewuste sticker. De SP gaat Kamervragen stellen over deze anonieme intimidatie.

  https://nos.nl/artikel/2373565-stickers-vizier-op-links-op-voordeuren-geplakt-kamervragen-over-intimidatie.html

  https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5221088/kamervragen-sp-stickers-op-woning-geobserveerde-locatie-bouras

Leave a Reply