De Ochtend: Sinterklaas op de iPad

Sinterklaas is weer in Nederland, dus begint nu pas echt de spanning richting pakjesavond op te lopen. Dat geldt zeker ook voor iedereen die nog op jacht moet naar een toepasselijk cadeau of een verrassende surprise. Internet kan daarbij een belangrijke hulp zijn. Voor de acute nood heb ik al een handig lijstje met online Sinterklaas-tips.

Met de feestdagen in aantocht dienen zich allerlei slimme online oplossingen aan om pakjesavond te optimaliseren. Zo zet de website Cadeau.nl een digitale assistent in die meedenkt over geschikte geschenken. Deze Sophie (een afkorting van Sophisticated Present Engine) helpt bezoekers ‘op een speelse en snelle manier in slechts drie stappen het perfecte cadeau te vinden’.

De technologie achter Sophie staat bekend als Collaborative Filtering, aldus de bedenkers. Sophie gebruikt voor haar cadeau-advies alle eerder door gebruikers ingevoerde karakterschetsen tegelijk en kan zo een steeds betere voorspelling doen. Een typisch gevalletje ‘wisdom of crowds’ dus.

Een andere leuke vondst is de iPad-app De Sint Videobelt. Daarmee kun je Sinterklaas zogenaamd laten inbellen vlak voor het uitpakken van de cadeautjes. Na het afgaan van de ringtone ‘Daar wordt aan de deur geklopt’ komt een wat warrige Sint in beeld die een boodschap uitspreekt, met ruimte voor kinderen om tussendoor even hun naam te noemen. Zelf kun je ook een boodschap inspreken. Deze iTunes-app is wel bedoeld voor kids die nog niet doorhebben dat een iPad geen telefoon is. Leuk bedacht.

De aankomst van Sinterklaas was natuurlijk een trending topic op Twitter. Dat gold vooral voor de #mijter van de goedheiligman, waarvan oplettende twitteraars zagen dat die achterstevoren stond. Een andere trending topic is #GTPMJ, gelanceerd door Jeroen van Koningsbrugge als actie voor Dream4kids. Waar de afkorting voor staat, wordt pas op Oudejaarsavond bekend. Tot die tijd kun je wel al (G)T(PMJ)-shirts kopen voor het goede doel. Je weet dan alleen niet wat je op je borst hebt staan.

Beluister mijn internetrubriek op RTV-NH via het radio-archief.

Tags: , , , , , ,

2 Responses to “De Ochtend: Sinterklaas op de iPad”

  1. Marije Says:

    Ha, leuke tips! Ik ga de Videobelt zeker proberen. Heb je Een Piet van Niets al gezien? Prentenboek app op rijm met Sinterklaas liedjes. Te downloaden via AppyBook in de appstore.

  2. Jeroen Mirck Says:

    Dank voor de tip, Marije. Nog een succesvol online initiatief: op de viral van het Sinterklaasjournaal rond het Grote Boek reageerden 1.500.000 kinderen. Wel had Ouders Online kritiek op de actie.

Leave a Reply