Wanneer ga jij videobloggen?

“Wanneer ga je videobloggen?” Dat vraagt Michael Minneboo me regelmatig. Mike is zelf een journalist die ook veel met video doet. Logisch dus dat hij het vraagt.

Mike en ik delen een passie voor strips, journalistiek, fotografie en bloggen. Ik denk redelijk visueel, maar Mike doet dat nog veel sterker. Als bloggers doen we allebei veel met fotografie: daar waar ik mijn foto’s verwerk in mijn weblog en de rest op Mobypicture of Flickr flikker, heeft Mike er uiteindelijk zelfs een aparte fotoblog voor opgestart: Daily Webhead. Bijna dagelijks plaatst hij daar foto’s met een anekdote erbij, alweer ruim een jaar lang.

Als Mike en ik afspreken voor koffie, hebben we het vaak over bloggen en hoe je daar de schwung in houdt. Variatie en nieuwe vormen zijn daarbij meestal de toverwoorden. Mike wisselt zelf veelvuldig tussen geschreven tekst, video’s en foto’s. Een andere vriend die dat ook doet, is Henk-Jan Winkeldermaat, wiens blog Punkmedia.nl er trouwens visueel indrukwekkend uitziet.

Ik heb me voorgenomen om ook meer met videobloggen (‘vlogging’) te gaan doen. In wat voor vorm ik dat precies ga gieten, daar denk ik nog even over na. Deze zomer ben ik in ieder geval van plan om er een begin mee te maken. Daarnaast wil ik fotografie een meer eigen plek op dit weblog geven dan alleen een aparte categorie. Daar start ik wel direct mee, want vandaag lanceer ik de vaste rubriek Sunday View. Dat kunnen één of meer foto’s zijn, mooi beeld dat ik ben tegengekomen, maar wellicht wordt het ook de vaste standplaats voor mijn videoblogs.

Een wekelijkse beeldblog dus, temidden van de vele letters die ik hier op dit weblog met jullie deel. Geen idee welke kant dat opgaat, ik laat mezelf verrassen.

Tags: , , , , ,

13 Responses to “Wanneer ga jij videobloggen?”

 1. Michael Says:

  Lijkt me een interessante stap, Jeroen. Ik ben benieuwd naar je Sunday Views!

 2. Marco Raaphorst Says:

  Ik ben benieuwd naar het waarom. Waarom kies je voor video versus tekst?

 3. karin r. Says:

  zolang je niet de politicus gaat uithangen vind ik het best! ;-)

 4. Jeroen Mirck Says:

  @Karin: Haha, dat was zeker NIET de bedoeling! De video’s krijgen een vrije invulling, maar zullen persoonlijk van aard zijn.

  @Marco: Waarom ik kies voor video versus tekst? Goede vraag, dat had ik inderdaad nog niet verwoord voor mezelf. Laat ik een poging doen. Zelf denk ik in de eerste plaats aan eigen videoboodschappen. Ik ben dol op videocolumns, mits kort en krachtig. Je kunt er meer gevoel in leggen dan in tekst. Het is persoonlijker en directer. Het is minder georkestreerd dan een geschreven column waar je uren aan hebt kunnen schaven. Maar dat hangt allemaal af van de uitvoering en de boodschap. Geen idee dus of het medium voor mij gaat werken. Daarom zie ik het ook als een experiment.

 5. Michael Says:

  Interessante vraag die Marco stelt. Als ik even schaamteloos een stukje mag pluggen, laatst schreef ik ‘een pleidooi’ voor de talking head in video’s die volgens mij wel van toepassing is: http://www.michaelminneboo.nl/2011/07/waarom-talking-heads-heel-boeiend-kunnen-zijn/

  Verder: video lééft en geeft je de kans met duidelijke intonaties je boodschap over te brengen. Nu schrijf ik zelf veel, maar tekst heeft zo zijn beperkingen. Kijk maar naar hoe snel mailtjes verkeerd worden gelezen of een tekstgrapje verkeerd kan worden geinterpreteerd.

 6. Marco Raaphorst Says:

  @Jeroen: video loopt letterlijk op tijd, teksten niet. Alleen dat al vind ik een gaaf gegeven. Er is veel met video mogelijk. Ben erg benieuwd hoe we dat allemaal meer en meer gaan inzetten. Denk dat het inderdaad heel persoonlijk is. Iemand echt rechtsreeks toespreken is toch anders dan een mailtje sturen.

  Ben benieuwd!

 7. Jeroen Mirck Says:

  @Marco: Precies! Zelf ben ik ook heel benieuwd wat er uit komt.

  @Michael: Dank voor het linkje. Dat had ik net gelezen toen ik aan deze blogpost begon. Ik kon er alleen geen plek voor vinden in het stuk zelf. Gelukkig krijgt het nu zijn eigen plek in de discussie eronder.

  Ik herinner me nog ons gesprek bij lunchroom Wilhelmina, waarbij je suggereerde om met ‘springers’ te werken. In het geval van videocolumns kies ik liever voor een opname in één stuk, denk ik, maar voor andere vormen is het zeker een idee. Ik ga eens spelen met alle opties.

 8. Sunday View (1): cartoons op bierviltjes Says:

  […] Dit was de aftrap van Sunday View, een nieuwe rubriek op JeroenMirck.nl waarin ik ruimte maak voor foto’s, video’s en ander beeld dat ik graag wil delen. […]

 9. Arnoud Says:

  Heel goed en leuk om te lezen hoe bloggers elkaar toch goed kunnen inspireren!
  En mensen als Michael Minneboo, Henk-Jan Winkeldermaat en Marco Raaphorst zijn goede vakmensen die mooie voorbeelden laten zien hoe je video/audio in je blog toepast. In het geval van Michael dikwijls zelfs met heel simpele middelen. Zij nemen in elk geval de moeite om een mooi (blog-)product te maken. Ze steken er tijd in.

  Ikzelf verwerk al heel lang video’s in mijn blog. In het begin zat ik die nog uitgebreid te monteren, maar later werd gelukkig de trend (invloed YouTube) om dat minder te doen. Ook de HD minivideo-cams (zoals Flip Mino) hebben die ontwikkeling versterkt. Het moet immers allemaal tamelijk low budget en de professionele montagesoftware is niet te betalen.

  De laatste tijd maak ik gretig gebruik van de mogelijkheid tot HD filmen die mijn fotocamera biedt. Tekst, foto, audio, video, ik verwerk het al heel lang in mijn blogs, want het is ontzettend leuk om te doen.

 10. Marco Raaphorst Says:

  @Arnoud: jij maakt ook erg leuke video’s vind ik.

 11. Michael Says:

  @Arnoud: Het is ook wel mooi dat je tegenwoordig bijna overal video mee kunt draaien en nog gemakkelijk ook. Ik zie die beperkte apparaten als een frisse uitdaging. Je hoeft niet meer met een kanon van een lens ergens binnen te wandelen om een boeiend resultaat te behalen voor je blog.

  @Jeroen: Ik denk dat, tenzij je inderdaad in een keer een perfecte take draait, je misschien toch uiteindelijk gebruikmaakt van springers. Alle onzin moet je uit een vlog knippen om hem kort en bondig te houden. Vlogs moeten wat mij betreft niet te lang duren. Hooguit twee minuten bij voorkeur. Maar als het in een opname lukt, des te beter natuurlijk. :)

 12. Jeroen Mirck Says:

  @Michael: Geen probleem. Als ik moet snijden, ga ik snijden. Sterker nog: een beetje handigheid opbouwen met monteren kan sowieso geen kwaad. Binnenkort meer in dit theater. ;)

 13. Chianna Says:

  Normally I’m against killing but this article slaughtered my ignorance.

  Edit: Thank you for this great oneliner, dear spammer! :)

Leave a Reply