De Ochtend: Top-7 van mobiele apps

Mobiel internet groeit zo sterk dat telecombedrijven zich zorgen beginnen te maken. Zo geeft KPN de schuld van haar eigen omzetkrimp aan gratis sms-diensten als Whatsapp en communicatie via social media.Het zijn vooral de mobiele apps waar bedrijven als KPN last van hebben. Routeplanning, notities, bankzaken, hotelreserveringen, aandelenhandel en sociale interactie, het is allemaal te beheren via je smartphone.

Smartphones zijn hot, met name dankzij de coole ‘apps’ die je erop kunt zetten. Deze applicaties (of: handige programma’s voor op je mobiele telefoon) waren in het begin vooral entertainment, zoals grapjes (iFart, iBeer), talloze spelletjes en bijvoorbeeld de briljante dienst Shazam, die je kan vertellen hoe het liedje heet waarnaar je luistert. Inmiddels zijn er ook legio toepassingen die op een zakelijke laptop niet zouden misstaan. Trendsetter Apple heeft voor de iPhone de meeste applicaties in zijn App Store, maar het open systeem Android is bezig met een serieuze inhaalrace. Ook Windows Mobile, Blackberry, Vodafone en Nokia hebben eigen app-shops. De meeste programma’s zijn gratis, voor wat meer geavanceerde of exclusieve diensten betaal je als gebruiker eenmalig doorgaans een paar euro.

Waarom zijn apps zo interessant? Omdat ze veel makkelijker en sneller te raadplegen zijn dan wanneer je op het mobiele net gaat surfen en zoeken. Klik dan liever meteen de Buienradar-app aan, veel handiger! Apple-ceo Steve Jobs zegt het zo: “Op een mobiel scherm wordt nauwelijks gesurfd. Gebruikers besteden al hun tijd aan apps.” Maar welke apps zijn dan onmisbaar?

  1. Evernote. Notities maken, interessante artikelen fotograferen en direct archiveren. Evernote is je externe brein.
  2. ANWB, TomTom of Trein. Afhankelijk van je vervoermiddel zijn dit onmisbare diensten. Meteen in beeld of er files of treinvertragingen zijn. Het bijzondere aan Trein is dat het door een student informatica is ontwikkeld en dat de NS het aanvankelijk wilde laten verbieden. Ook handig: apps als MyCar Park, die je vertellen waar je je auto hebt geparkeerd.
  3. LinkedIn, Facebook, Hyves, Twitter. Voor dit soort communicatiediensten zijn apps echt gemaakt. Mobiel je status bijwerken, foto’s versturen of reageren op je vrienden scheelt je enorm veel tijd (al moet je zeker ook mobiel waken dat het geen ‘timewaster’ wordt). Voor Twitter bestaan talloze clients. Populair zijn Twitterific, Echofon, Tweetdeck, Seesmic en Tweetie.
  4. ATM Hunter. Onderweg, maar geen contant geld op zak? Deze app vertelt je waar de dichtstbijzijnde pinautomaat is. Ook bankzaken kun je via een app doen (o.a. ING, ABN Amro), net als het checken van de beurskoersen (diverse applicaties). En wat te denken van een dienst als Tip Manager: rekent voor je uit hoeveel fooi gewenst is.
  5. Layar. Dit is een bijzondere dienst van Nederlandse makelij die wereldwijd furore maakt. Layar legt een virtuele laag (layer) over de omgeving, die functionele informatie verstrekt. Zo kun je zoeken naar winkels, toeristische weetjes of huizen die te koop staan. Een revolutie in online beleving.
  6. Skype, Whatsapp. Goedkoop bellen en sms’en is de grootste ergernis van bedrijven als KPN. Via de Skype-app bel je gratis via je internetverbinding met mensen die deze applicatie ook gebruiken. Het was al een geniaal concept voor de computer, maar op de mobiel is het gewoon meteen ook een kostenbesparing. Whatsapp is een gratis sms-dienst. Ook hier geldt dat de ander het ook geïnstalleerd moet hebben.
  7. Doe je aan hardlopen? Dan houden bepaalde apps precies bij welk parcours je loopt, hoe snel je dat doet en hoeveel calorieën je daarbij verbrandt. Nike+ correspondeert met je schoenen, maar er zijn ook simpeler applicaties als RunKeeper en MyTracks.

Via je smartphone kun je direct doorklikken naar de eigen app-store. Daar kun je op thema of trefwoord zoeken naar handige applicaties. Struin er eens doorheen en ontdek nog veel meer mobiele ‘killer-apps’.

Mobiele apps stonden maandag centraal in mijn internetrubriek op Radio Noord-Holland. Later op de dag terug te luisteren via het radio-archief.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

One Response to “De Ochtend: Top-7 van mobiele apps”

  1. Erfbelasting Says:

    Hier nog een tip van een App om je gemakkelijk je Erfbelasting te kunnen berekenen. http://berekeningerfbelasting.nl/erf-schenk-app/

Leave a Reply