De Ochtend: OMG, Osama Death Video!

“OMG, Osama Death Video!” Daags nadat de Amerikaanse president Obama de dood van Osama bin Laden bekendmaakte, regende het spamberichten op Facebook. Zonder het te weten publiceerden vrienden op elkaars profielpagina een linkje met een prikkelend tekst die verwees naar de langverwachte video waarin te zien zou zijn dat de terroristenleider werd gedood door Navy Seals. Onzin natuurlijk, want het Pentagon heeft die video nog altijd niet vrijgegeven. Toch klikten velen zonder nadenken op dit dubieuze linkje, ongetwijfeld uit pure nieuwsgierigheid. En zo werd half Facebook gespamd met een dode Osama.

Geen idee trouwens wat zich achter het linkje bevond, want ik heb het niet aangeklikt. Na de beruchte nepfoto van Osama’s liquidatie kon je er immers vergif op innemen dat ook zo’n video nep was. Denk daaraan voor je op dergelijke berichtjes klikt, of ze nou op Facebook staan of in je mailbox zitten. De vervolgstap is dat je het bericht ook van je Facebook-profiel verwijdert, want anders klikken je vrienden er wellicht op. Jij bent immers voor hen een betrouwbare bron, dus als het filmpje op jouw profiel staat, zal het wel echt zijn, nietwaar?

Spam wordt steeds vernuftiger. Mailfilters herkennen immers de meest spammail, en anders doen we dat zelf wel. Op Facebook en Twitter, het walhalla van meer of minder zinloze linkjes, is je drempel echter veel lager om per ongelukt ‘verkeerd’ te klkken. Het tekent ook een ander gevaar van internet: de verslavendheid ervan. Sociale media kunnen een enorme timewaster zijn. Reden voor journaliste Franka Hummels om er een weekje mee te stoppen, zo vertelde ze afgelopen week op Radio 1. Leuk radiodagboek, maar wat is dat nou, één week? Dat is net zo serieus als een roker die even een weekje stopt met roken. Dat kan beter, Franka!

Spam, verslaving, what’s next? Onlangs meldden onderzoekers dat Facebook bijdraagt aan depressie onder Amerikaanse tieners.Het past een beetje in het plaatje om vooral de gevaren van internet te benadrukken. Naar mijn bescheiden mening is Facebook hooguit het laatste zetje voor een toch al depressieve tiener. Reden te meer om op school mediawijsheid te doceren.

Als ik dan toch een serieus gevaar op internet moet noemen, dan kom ik eerder bij hackers uit. Het kan allemaal heel onschuldig zijn, maar afgelopen week hadden klanten van de Rabobank er serieus last van dat het betalingsverkeer van die bank was ontregeld door een DDOS-aanval. Thuiswinkel.org, de branchevereniging van webwinkels, claimde zelfs een strop van 8 miljoen euro voor haar achterban.

Een dag later was het gelukkig allemaal weer goed. Sterker nog: die (Bevrijdings)dag vierde het zakelijke netwerk LinkedIn zijn achtste verjaardag. En zo leefde internet nog lang en gelukkig.

Spam, hackers en verslaving op internet staan deze maandag centraal in mijn internetrubriek op Radio Noord-Holland. Later op de dag terug te luisteren via het radio-archief.

Tags: , , , , , ,

One Response to “De Ochtend: OMG, Osama Death Video!”

 1. Jeroen Mirck Says:

  Erwin Meester geeft op Facebook een paar handige tips voor wie per ongeluk toch op zo’n spamlinkje heeft geklikt:

  1. Verander je Facebook-wachtwoord!
  2. Schakel over op de “beveiligd browsen”-modus: Account –> accountinstellingen –>accountbeveiliging –> Wijzigen: vinkje bij “Veilig Browsen (https)” en vinkje bij “Login Notifications”. Dit zal je veiligheid aanzienlijk verhogen maar kan ervoor zorgen dat niet alles op Facebook zichtbaar is.
  3. Log uit.
  4. Wis je browsergeschiedenis en tijdelijke bestanden.
  5. Scan je computer op virussen.
  6. Start je computer opnieuw op.

  http://www.facebook.com/note.php?note_id=219310904762726

Leave a Reply