De Ochtend: Boekenweek of E-book Week?

Een Boekenweek anno 2011 is natuurlijk ook E-book Week. Hoewel de promotie nog vooral over papieren boeken gaat, konden treinreizigers deze zondag voor het eerst ook gratis reizen met een e-book van het boekenweekgeschenk, ‘De kraai’ van Kader Abdolah. Hoe staat het eigenlijk met het digitale boek in Nederland?

De hamvraag is natuurlijk hoeveel e-readers er in Nederland circuleren. Dat aantal groeit explosief, vooral met dank aan de iPad. In december 2009 meldde Bol.com nog dat er 60.000 e-books en 10.000 e-readers verkocht waren in Nederland. Een half jaar later, in juni 2010, was het aantal verkochte e-readers inmiddels gestegen naar 50.000 stuks, aldus onderzoek van GfK. Per e-reader zou er sprake zijn van gemiddeld vier betaalde e-books. Eind 2010 was het aantal tablets en e-readers geëxplodeerd: 350.000 exemplaren gingen over de toonbank. Met name dankzij de iPad, want het merendeel (250.000 stuks) zijn tablets.

Ook in de VS zijn de groeicijfers nog steeds indrukwekkend, al is de e-reader daar veel meer ingeburgerd. De Amerikaanse verkoop van e-books is in het eerste kwartaal  met 115% gestegen ten opzicht van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, meldt de Association of American Publishers (AAP). Volgens de brancheorganisatie steeg het aantal verkochte e-books van 32,4 miljoen stuks in het eerste kwartaal van 2010 naar 69,9 miljoen een jaar later. De verkoop van hardcover boeken daalt fors sinds de opkomst van e-readers en tablets: van 55,4 miljoen in Q1 2010 naar 49,1 miljoen dit kwartaal. De verkoop van paperbacks kelderde zelfs met 30%. Kortom: een onomkeerbare trend.

Tot slot: hoe kom je deze Boekenweek nou aan je e-book van ‘De kraai’? Dat kan op twee manieren. In het papieren Boekenweekgeschenk zit een speciale voucher met een code waarmee het ‘ebookgeschenk’ gedownload kan worden, meldt de website eReaders.nl. Nederlanders die via internet digitale boeken aanschaffen krijgen gedurende de Boekenweek een downloadlink waarmee ze het geschenk kunnen downloaden. De ‘e-kraai’ is te lezen op e-readers en met behulp van applicaties als Aldiko en Bluefire Reader ook op tablets en smartphones. Veel leesplezier!

Digitale boeken stonden vandaag centraal in mijn internetrubriek op Radio Noord-Holland, vanaf 10:10 uur in het programma De Ochtend. Later op de dag terug te luisteren via het radio-archief.

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply