Peptalk Al Pacino

“Three minutes to the biggest battle of our professional lives. All comes down to today, and either, we heal as a team, or we’re gonna crumble. Inch by inch, play by play. Until we’re finished. We’re in hell right now, gentlemen. Believe me. And, we can stay here, get the shit kicked out of us, or we can fight our way back into the light. We can climb outta hell… one inch at a time.”

Van Al Pacino kun je talloze monologen eindeloos terugkijken. Godfather, Donnie Brasco, Scarface, Town Hall, Glengarry Glen Ross… maar toch zeker ook zijn rol als footballcoach Tony d’Amato in Any Given Sunday (1999). Hockeycoach Marc Lammers haalde gisteren die befaamde motivatiespeech terug op het Deloitte Innovation Community Event. Lammers had zelf een gedreven verhaal gehouden over hoe hij de Nederlandse hockeydames klaarstoomde tot het team dat twee jaar geleden Olympisch goud won. Zijn peptalk duurde een uur, maar verveelde nergens. Lammers sloot af met Pacino, die het concept peptalk nog even in de overdrive gooide.

“The inches we need are everywhere around us. They’re in every break of the game, every minute, every second. On this team we fight for that inch. On this team we tear ourselves and everyone else around us to pieces for that inch. We claw with our fingernails for that inch. Because we know when add up all those inches, that’s gonna make the fucking difference between winning and losing. Between living and dying! I’ll tell you this: in any fight it’s the guy whose willing to die who’s gonna win that inch.”

Tags: , , , , , , , , , , , ,

3 Responses to “Peptalk Al Pacino”

 1. Joost Eijkholt Says:

  FC Twente had die speech – in een bewerking met beelden – ook aangehaald vorig jaar bij het behalen van het landskampioenschap:

 2. Jeroen Mirck Says:

  Dank voor de toevoeging, Joost! Mooi bijschrift ook:

  “Het kleedkamergeheim van FC Twente. Wat gebeurde daar in de kleedkamer een uur voor het kampioensduel tegen NAC Breda? Wij hebben de exclusieve beelden waarmee trainer Steve McLaren zijn spelers op scherp zette. De TV ging aan en ze kregen Al Pacino voorgeschoteld. Het gaf de football-spelers in de film Any Given Sunday vleugels. En nu dus ook de spelers van FC Twente. Peter Wisgerhof wist het na het zien van het filmpje zeker: ‘Op het moment wist ik dat we het kampioenschap zouden grijpen. De groep kwam toen nog dichter bij elkaar te staan. Ik voelde dat het niet meer mis kon gaan.’ De rest is geschiedenis. Geniet hier van een kippenvel-filmpje.”

  Even iets anders: Marc Lammers is vanmiddag om 16:30 uur te gast in het radioprogramma NOS Sportforum.

 3. Charles Angelocci Says:

  Man cannot discover new oceans unless he has the courage to lose sight of the shore.

Leave a Reply