De Ochtend: Flickr, T-Mobile en Hirsch Ballin

Deze foto is de vijf miljardste die de afgelopen jaren op fotowebsite Flickr werd geplaatst. Bewijs? Het nummer 5.000.000.000 in de link van de foto. Flickr beleeft de afgelopen drie jaar een gestage groei van één miljard geüploade foto’s per jaar. Maar laten we het wel even in perspectief zetten: Facebook, het grootste social network ter wereld, claimde in februari dat er op haar netwerk 2,5 miljard foto’s per maand (!) worden opgeslagen. Facebook bevat dus een veelvoud van die vijf miljard foto’s op Flickr. Het verschil is de kwaliteit: op Flickr zijn gebruikers selectiever in wat ze uploaden. Bovendien heeft Facebook een onovertroffen aantal van ruim een half miljard gebruikers.

Tot zover het positieve nieuws van afgelopen week. In De Ochtend op Radio Noord-Holland sta ik deze week vooral ook stil bij privacyschending op internet. Allereerst is daar een wetsvoorstel van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie), die computercriminaliteit denkt te kunnen bestrijden door content van internet te mogen verwijderen zonder tussenkomst van een rechter. De afgelopen weken ondertekenden allerlei instanties, wetenschappers, media en bloggers hierover een brandbrief, opgesteld door Bits of Freedom, de stichting die zich opwerpt voor de bescherming van digitale burgerrechten. Ik citeer even een passage:

“Dit concept-wetsvoorstel leidt tot een disproportionele inperking van fundamentele rechten. Het Openbaar Ministerie zou hierdoor zonder tussenkomst van een rechter delen van websites en diensten kunnen blokkeren. Ook wordt het hierdoor moeilijker voor bijvoorbeeld klokkenluiders en journalisten om maatschappelijk relevante informatie openbaar te maken. Wij verzoeken u daarom met klem in ieder geval de volgende aanpassingen aan het wetsvoorstel door te voeren. Ten eerste verzoeken wij de voorafgaande toets van de rechter-commissaris bij een blokkeringsbevel te handhaven. Ten tweede verzoeken wij het voorgenomen verbod op overname en publicatie van niet-openbare informatie integraal te heroverwegen. Tot slot verzoeken wij u te verzekeren dat het voorgenomen verbod op het opnemen van eigen gesprekken niet verder gaat dan noodzakelijk is.”

En dan was er afgelopen week nog een andere privacyzaak: het webcareteam van T-Mobile wilde een klant via een afgeschermd bericht op Twitter een nieuw wachtwoord sturen, maar deed dat per ongeluk via het open kanaal. Gevolg: duizenden twitteraars hadden van het ene op het andere moment de inlogggevens van deze Mark Sedney. Hoewel T-Mobile razendsnel zijn account blokkeerde, was het kwaad al geschied: Sedney laat via Twitter weten dat zijn (verlopen) abonnement is aangepast, hij wordt gestalkt en er facturen van zijn bedrijf zijn gedownload.

T-Mobile heeft deze uiterst pijnlijke schending van Sedneys privacy proberen te schikken met een maand gratis abonnement, maar daar gaat Sedney niet mee akkoord. De kwestie dreigt nu uit te draaien op een rechtzaak. “Zoals ik op Twitter meldde heb ik de compensatie van T-Mobile niet geaccepteerd en heb ik een advocaat in de arm genomen. Dat is mijn recht”, zegt Sedney zelf in een reactie op weblog Geenstijl. “Ik wil gewoon weten wat mijn positie is. De reden waarom ik een advocaat in de arm heb genomen: T-Mobile heeft mij in eerste instantie EUR 50,- aangeboden, wat ik niet geaccepteerd heb, gezien de grove fout en het feit dat mensen al met mijn account, telefoonrekeningen en abonnement aan de haal waren gegaan!” Wordt vervolgd dus.

Tags: , , , , , , ,

One Response to “De Ochtend: Flickr, T-Mobile en Hirsch Ballin”

  1. Jeroen Mirck Says:

    Uitzending gemist? Ga naar het radio-archief en selecteer 20-09, 10:00 uur:
    http://tinyurl.com/archief-rtvnh

Leave a Reply