Journalistieke voorspelling voor 2010

Altijd heel riskant, voorspellingen doen voor het nieuwe jaar. De Nieuwe Reporter vroeg me naar mijn visie op de journalistieke hoogte- en dieptepunten van 2009 en naar een voorspelling van wat 2010 ons gaat brengen. Die antwoorden verschenen inmiddels bij DNR zelf, maar na een een weekje weg (de accu opladen in Marrakesh, waarover morgen meer) zet ik ze ook even op mijn eigen weblog. Visies op Wilders, Tates en (gratis?) nieuws op internet.

Hoogtepunt van 2009
Het stemt me vreugdevol dat de opinieweekbladen eindelijk uit hun schulp kruipen en iets op internet gaan doen. Elsevier telt inmiddels serieus mee als nieuwssite, maar de anderen volgen nu ook echt. Vrij Nederland heeft over de hele linie een restyling gehad die meer dan alleen cosmetisch was en die ook is doorgevoerd op het web. Goede site met goede achtergrondverhalen. HP/De Tijd maakt ook een sprongetje, van geen site naar een soort Geenstijl-lookalike blog. Erg popi-jopi en nou niet bepaald in lijn met het weekblad, maar er gebeurt in ieder geval iets. Ook Revu, altijd laverend tussen populair en opiniërend, heeft eindelijk een leuke site. Dat heeft echt veel te lang geduurd, maar het is er. In dit licht is het natuurlijk treffend dat een kwaliteitskrant er dit jaar voor koos om zijn site als blog in te richten. NRC.next won er de hoofdprijs mee bij de Dutch Bloggies, de jaarlijkse weblogprijzen. Natuurlijk, die prijs reik ik zelf uit, maar ik geloof wel degelijk dat de mediabedrijven eindelijk durven en willen. Het enige waar het aan schort is er geld mee verdienen. Ik kijk dan ook met lede ogen naar Christian van Thillo, die de websites van de PCM-kranten gruwelijk gaat uitkleden. Was het een tikfout dat hij de artikelfrequentie per krant wilde verhogen van 80 naar 800 berichten per dag? Ik vrees van niet. Van Thillo gaat kiloknallen op het web. Meer pagina’s dus meer pageviews, zal hij denken. Ik vrees dat hij van een koude kermis thuiskomt en dat de PCM-sites er alles behalve beter van worden. Dan haal ik liever mijn inspiratie bij uitgevers die wel durven te varen op inhoud.

Dieptepunt van 2009
De verkeerde Tates op de voorpagina van het AD, dat vond ik een inktzwart journalistiek dieptepunt. Maar erger is een veel bredere trend: om maar niets te willen missen van megafoonpoliticus Geert Wilders, schrijven journalisten elke scheet op die het orakel uit Venlo produceert. Iedereen vliegt braaf mee naar Londen om te zien dat Geert er niet in mag, en enkele weken later uiteraard weer wel. Media moeten weer durven om keuzes te maken, standpunten in te nemen, positie te bepalen. Daarom ben ik een van de vier redacteuren die Joop.nl heeft opgezet: een opiniesite die duidelijk zijn plek afbakent. Progressief, toekomstgericht, oplossingsgezind. Prima als je aan de andere kant van het spectrum gaat zitten, zoals Elsevier doet. Zij kiezen tenminste. Maar veel andere media zitten ‘stuck in the middle’. Ze hebben geen identiteit, doen elkaar allemaal na. En verwonderen zich vervolgens dat de lezers weglopen. Die zien het onderscheid ook niet meer. Het is tijd voor journalistieke stellingname.

Voorspelling van 2010
In de tweede helft van komend jaar gaat de PVV kapitale fouten maken die de partij echt serieus zetels gaan kosten. De Haagse fractieleden die ook gemeenteraadslid worden, gaan kopje onder. En de media, die Wilders groot hebben gemaakt, smullen ervan. Wat weer leidt tot de populistische conclusie dat ‘de media het hebben gedaan’. O ja, en de Volkskrant verschijnt eindelijk geheel op tabloid. Mooi moment voor Pieter Broertjes om ermee te stoppen.

Wie een persoonlijkere terugblik op 2009 van me wil lezen, verwijs ik naar Punkmedia.nl.

Tags: , , , , ,

5 Responses to “Journalistieke voorspelling voor 2010”

 1. Paul van Buuren Says:

  De eerste kapitale fout van de PVV is binnen, met het verzoek aan De Speld om een stuk te verwijderen. Ik waag een gokje: het volgende slachtoffer van het gebrek aan humor van de PVV is Propria Cures, na zijn fijne themanummer van de Partij voor Volk en Vaderland.

 2. Paul van Buuren Says:

  Ben ik met m’n link naar Propria Cures in het spamfilter blijven hangen?

 3. Jooper Says:

  Megafoonpoliticus? Mooie vondst. En inderdaad bloedirritant dat iedere natte wind van Wilders door De Telegraaf, Spitsnieuws, etc. als nieuws, of erger nog, als waarheid wordt gepresenteerd. Hoop dat je gelijk krijgt.

 4. Jeroen Mirck Says:

  @Paul: Je zat inderdaad in de spamfilter. Dank voor de reminder. Je eerste reactie staat er nu wel op. Een satirisch weblog aanklagen is inderdaad bijzonder dom. Al ben ik er nog niet achter of dit niet gewoon een grap van De Speld is. ;)

  @Jooper: De Telegraaf zal het blijven doen, getuige de volstrekt overtrokken kop ‘Rassenrellen’ over de problemen in Culemborg, waar Wim de Bie zich heel sterk over uitsprak. Andere media zullen wellicht langzaamaan de PVV in perspectief gaan plaatsen, hoop en verwacht ik. En met slechte politici als Fritsma, De Mos en Graus moet het gewoon een keer fout gaan.

 5. JeroenMirck.nl » Journalistieke voorspelling voor 2011 Says:

  […] Goed, het waren geen wereldschokkende voorspellingen, maar ze zijn wel uitgekomen. Broertjes weg, de PVV onder vuur wegens Brinkman, Lucassen en Sharpe, de media die al dit sensatienieuws opkloppen en als klap op de vuurpijl het vertrek van Sietse Fritsma uit de Haagse gemeentepolitiek, waar hij afgelopen jaar zelden zijn gezicht heeft laten zien. Dat geldt trouwens ook voor Raymond de Roon in Almere, maar die ‘vangt nog wel dubbel’, zoals zij critici het noemen. Wat brengt komend jaar? Dat wordt weer meer van hetzelfde: weer verkiezingen waarbij iedere scheet van een politicus nieuws is, weer relletjes rond Wilders, weer kritiek op de sentatiebeluste media… en wellicht weer een kabinet dat valt. […]

Leave a Reply